mmtm Ellen Mertens, hoofd Productie en Kwaliteit: Schatbewaarder van Affligems brouwproces In vijfjaar de productie van Affligem tweeënhalf keer zo groot zien worden, Ellen Mertens maakte het allemaal mee. Maar ondanks alle veranderin gen sinds de komst van Heineken blijft een ding onveranderd: de receptuur. Ellen Mertens De 29-jarige Ellen Mertens is verantwoordelijk voor de constante kwaliteit van de bieren die Affligem brouwt. Een van de onderdelen van haar werk is het testen van de kwaliteit van het bier. Zowel het bier uit gisting, het bier voor afvulling en het afge vulde bier worden allemaal door Ellen geproefd. En lekker bevonden, vooral Afligem Blond en Blond Christmasbier. Na haar universitaire studie Bio-ingenieur Schei kunde liep Ellen stage bij de Affligem brouwerij. "Een leuke en vooral leerzame periode", aldus Ellen. Na deze stage was het dan ook een logische stap om daar te blijven. Ellen merkte dat er over het brouwproces weinig op papier stond. De eerste driejaar legde Ellen als kwaliteitsmede werker dan ook alle brouwprocedures en daar bij behorende processen vast op papier. Daarna werd ze hoofd Productie en Kwaliteit Ellen: "Er is veel veranderd in de afgelopen zes jaar. Toen ik hier kwam zat er nog geen duide lijke structuur in de werkzaamheden. Inmiddels is dit enorm verbeterd. Met de overname van Heineken gaat er helemaal veel veranderen. De brouwcapaciteit moet worden verhoogd. Ook krijg ik een assistent toegewezen. En dat is wel belangrijk. Want wat als ik nu eens afwezig ben? Dan is er geen directe vervanger. Door de over name krijgt Affligem tal van nieuwe kansen. De brouwerij kan zo verder groeien. Daarnaast biedt Heineken ons kennis en advies voor wat betreft het brouwproces. Over de producten kunnen ze ons niets bijbrengen, want dat gebeurt allemaal volgens traditionele recepten." Belgische biermarkt "We werken al jaren met Heineken. Het is dus niet zo'n grote overgang voor ons. We werken nu volgens de normen van een groot bedrijf. En dat is goed. We produceren dit jaar honderd duizend hectoliter. Dit was in 1995 nog maar veertig duizend hectoliter. Dit is dus een heel groot ver schil. We hebben het nu ook heel erg druk. Maar dat is niet erg. De Belgische biermarkt stagneert, maar wij blijven dus wel groeien. En de nieuwe ontwikkelingen maken het spannend. Op deze manier wordt het werk een uitdaging en geen routine. En dat is belangrijk. Het is leuk om bij een brouwerij te werken die groeit. Zo blijf ik ook groeien. En als ik straks een assi stente heb, kan ik via Heineken interessante opleidingen volgen." Op de vraag of Ellen thuis ook wel eens een biertje drinkt, antwoord ze lachend dat ze na een dag werken haar buik letterlijk wel eens vol heeft van al die soorten bieren. Bert De Wit, engineering: "Meer perspectief voor de toekomst" Bert De Wit (29 jaar) trad in 1998 in dienst bij Affligem. In 1997 liep hij al stage bij Brouwerij de Smedt. Tijdens zijn stage reisde Bert af naar Ame rika om daar in opdracht van de heer Vervloet en enkele collega-brouwers een microbrouwerij voor abdijbier op te zetten. Bert is verantwoordelijk voor projecten binnen de brouwerij. Daarnaast bewaakt hij het aandachtspunt milieu binnen Affligem. Bert: "Affligem is een mooie brouwerij waar je ont zettend veel kan leren. Met de komst van Heine ken raakt dit leerproces in een stroomversnelling. De afgelopen jaren werden veel werkzaamheden handmatig verricht. Zo werden de oude gisttanks nog handmatig schoongemaakt. Bert De Wit De overname van Heineken brengt meer financiële mogelijkheden met zich mee. Hierdoor konden vele werkzaamheden worden geautomatiseerd. Een voorbeeld hiervan zijn de vier nieuwe gist tanks, die twee maanden geleden zijn geplaatst. Het werk is dus minder arbeidsintensief geworden. Dit geeft weer meer ruimte voor andere aspecten, zoals het realiseren van een waterzuiveringsinstal latie. Dit was tot nu toe mijn grootste project." Capaciteitsuitbreiding "Sinds Heineken Affligem heeft overgenomen is de werkdruk hoger. Maar hierdoor is er wel meer per spectief voor de toekomst. Denk maar aan de uit breiding van de capaciteit. In het kader van een nadere kennismaking met Heineken, heb ik een bezoek gebracht aan de brouwerij in Zoeterwoude en het hoofdkantoor in Amsterdam. In vergelijking met Zoeterwoude gaat het er hier bij Affligem meer ambachtelijk aan toe. Bij ons zie je beter wat er allemaal gebeurt. Maar het belangrijkste is dat wij veel van Heineken kunnen leren." Een verslag van Conny Vet, Sophie van Wel en Peter Everts

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2001 | | pagina 11