2 P "Een idee ontwikkelen kost minimaal vijfjaar De zorg voor het milieu is belangrijker dan ooit tevoren. Dat stelt Wendell Iverson, manager van de afdeling Research Development. Daarom heeft spaarzaam watergebruik topprioriteit en staat het denken over nieuwe verpakkingen niet stil. Wendell Iverson over afwasbare kratten en het beste bier van de wereld. "Aan Heineken bier valt nauwelijks nog wat te verbeteren." "De afgelopen jaren zijn we ons steeds meer gaan richten op het milieu en het verbeteren van ver pakkingen", aldus Wendell Iverson. "Dat is een proces van jaren. Ik zeg altijd dat er niets van belang gebeurt in een periode van minder dan vijf jaar. Dat is een vuistregel. Vanaf het prille begin - het idee - totdat het daadwerkelijk tot iets signifi cants voor het bedrijf uitgroeit, duurt zeker vijfjaar. En dat geldt niet alleen voor ons bedrijf maar voor alle grote bedrijven. Op het gebied van de kwaliteitsstandaard van Heineken valt nauwelijks nog wat te verbeteren. Je moet er wel voor zorgen datje altijd het beste bier van de wereld maakt. Wij hebben overal dezelfde kwaliteitsstandaard. En dat is nog best ingewikkeld aangezien grondstoffen variëren van plek tot plek, van jaar tot jaar. Heineken heeft altijd constante kwaliteit, waar het bier ook wordt gebrouwen. Allereerst gebruiken we altijd dezelfde kwaliteit gist. Die sturen we over de hele wereld. In de verschil lende brouwerijen kunnen we vervolgens tal van variabelen in het productieproces sturen: tijd, tem peratuur en gebruikte grondstoffen. We passen de ruwe grondstoffen en het productieproces aan om uiteindelijk hetzelfde eindproduct te krijgen. De Heineken-standaard verandert nooit. Overal krijg je dezelfde smaak, waar ter wereld je ook bent. Hetzelfde geldt voor Amstel. Die standaard moetje ook nooit veranderen. Toen Coca Cola zijn smaak van cola veranderde, eindigde dat in een enorme ramp. Wij zijn slimmer. Het is bij ons: 'One beer, one world'." Shaped can "Waaraan we veel aandacht schenken, is de ver pakking van het bier. Die zie je immers voordatje daadwerkelijk het product proeft. Je moet de con sument overtuigen dat hij jouw biertje moet kopen. Om te zorgen dat de consumentje product herkent en daadwerkelijk koopt, moetje communiceren met de consument. Een goed voorbeeld is de shaped can. Mensen krijgen direct een associatie met een vat of een glas als ze het blikje zien. En bovendien ligt het blikje veel beter in de hand. Een ander voorbeeld is het Wash Off Printing, het proces waarbij op de zijkant van een krat een afbeelding wordt geprint. Zo lijkt jouw krat anders dan de andere kratten. Wanneer er een reclame actie is met commercials op radio en televisie kan je vrij gemakkelijk dat beeld versterken tot op de supermarktvloer. Daar maakt de klant immers de beslissing om het product te kopen. Een ander voordeel van deze techniek is dat het krat kan variëren van merk tot merk, van land tot land. Niet in Nederland, hier hebben we aparte kratten voor elk merk. Maar neem een land als Polen, daar bestaan veel verschillende merken. Mocht een merk minder populair worden, dan gebruik je de kratten van dat merk gewoon voor een ander biersoort. Het probleem is dat de praktische levensduur van een krat, zeg maar het fysieke leven, veel langer is dan het marketingleven. Met andere woorden: ze zijn nog steeds sterk genoeg en werken nog steeds, maar ze zien er niet meer uit. Met Wash Off Printing hebben we de mogelijkheid om ze er beter uit te laten zien. Je onderscheidt je van de rest en reduceert kosten. Je hebt immers nog maar één soort krat nodig." Magnum fles "Pils blijft de komende jaren het belangrijkste bier soort in Nederland. En Heineken en Amstel blijven de markt domineren. Maar er is altijd een segment van de markt dat op zoek is naar afwisseling en nieuwe dingen. Sterker nog: élk individu wil op z'n tijd afwisseling: als het warm is in de zomer, wan neer er een verjaardagsfeestje is of tijdens de jaar wisseling. De Magnum fles is zo'n speciaal product. Je pakt ermee de attentie van het publiek. Maar maakt het uit of je bier in een halve of in een anderhalve liter fles stopt? Ik heb daarover mijn twijfels. Of er eind dit jaar weer een Magnum fles komt? Daarover beslissen de marketingmensen. Het eerste jaar gingen de flessen veel te snel weg. We kregen het gevoel kansen te hebben gemist door weinig fles sen aan te maken. Het jaar daarop hebben we er veel meer van aangemaakt." Kyoto "Nog belangrijker dan het introduceren van nieuwe producten, is het milieu. Sterker nog: ik geloof dat het milieu belangrijker is dan ooit tevoren. Afgelo pen maanden stonden de kranten vol over het milieuverdrag van Kyoto. Veel meer mensen den ken na over de langetermijneffecten op het milieu. Anderhalf jaar geleden presenteerden we voor het eerst een milieujaarverslag, iets wat tal van andere bedrijven nu hebben overgenomen. Misschien pra ten mensen niet meer in termen alsof ons een milieuramp te wachten staat, maar het niveau van betrokkenheid met het milieu is groter dan ooit tevoren. Heineken kan hierop inspringen door heel kritisch te kijken naar het water- en energiegebruik. Neem het probleem van de verpakkingen: hoe kan een bepaalde verpakking worden hergebruikt of gere cycled? Hiervoor hebben we de zogenaamde life cycle analysis ontwikkeld. We kijken naar de ver pakking vanaf het begin tot aan het eind en naar alle transport- en productiekosten. Neem de kunststof fles. Die wordt nogal eens onderschat. De fles is lichter dan een glazen fles en breekt niet. Transport van deze flessen vereist minder dan dat van glazen flessen. Bovendien kost de aanmaak van een kunststof fles minder energie. Flessen bestemd voor hergebruik moetje daarentegen innemen, transporteren en weer schoonmaken. Dat kost veel energie, water en geld. Vaak blijkt de slotsom dus lang niet zo dui delijk te zijn als het op het eerste gezicht lijkt. In ieder geval heeft Nederland wereldwijd een van de hoogste standaarden waar het gaat om verpakkin gen. Daarom is bij Heineken de Nederlandse stan daard ook de wereldstandaard." Straffen "We proberen niet alleen de energie- en productie kosten te verminderen, maar ook zorgvuldig om te gaan met water. In het brouwproces wordt veel water gebruikt. Nu is water sinds mensenheugenis een goedkoop product dat gemakkelijk in grote mate verkrijgbaar is. Waarom zou je daarop bezui nigen? Het gaat erom dat het aanbod beperkt is. Je moet je bewust zijn van water, daarom heet onze campagne ook Aware of Water. Het is een vrijwillig commitment aan een hoge standaard. En deze campagne heeft zeker niet alleen met kosten te maken. Heineken wil een global good citizen zijn. Dat is goed voor de consument én het bedrijf." Ron Magnée (0

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2001 | | pagina 5