krijgt Verhoek dus elk onderwerp op zijn bord
zodra de kwestie het belang van één brouwer
overstijgt. En dat gaat Verhoek goed af. De
nieuwe directeur van het CBK is zijn hele leven
al werkzaam in de belangenbehartiging. Hij
begon bij het Bedrijfschap Horeca en tot een
half jaar geleden werkte hij voor het Product
schap Gedistilleerd in Schiedam. Nu is hij
actief voor de bierindustrie.
Centen
"Het verantwoord, normaal gebruik van alcohol
past prima in het levenspatroon van tachtig,
negentig procent van de bevolking. Helaas is er
een klein deel dat niet om kan gaan met het
product. Dat noemen wij dan ook heel uitdruk
kelijk 'misbruik'. Nadeel van ons verhaal is dat
critici zeggen dat elke verkoop van drank omzet
is. Dat is ook zo. Je steekt de centen toch in je
zak. Maar trots op misbruik van drank zijn we
niet. Daarom tonen we al vele jaren juist op dit
terrein onze maatschappelijke verantwoorde
lijkheid", aldus Verhoek.
"Zo brengen we al een kwart eeuw dezelfde
boodschap: niet drinken als je nog moet rijden.
Binnenkort starten we met 3VO weer een
nieuwe, grote campagne. Daarnaast hebben we
met de overheid afgesproken dat we onze
reclame niet richten op kinderen en niet op
mensen die te veel drinken. Bovendien brengen
we alcohol niet in verband met werken of sport.
En deze reclamecode wordt driezijdig bewaakt.
Door de brouwers, de media én de overheid."
Identiteitsbewijs
Toch geeft Verhoek toe dat de jongste uitvin
ding om alcoholmisbruik onder jongeren tegen
te gaan - de controle op de leeftijdsgrens van
zestien jaar - niet waterdicht is. "Jongeren kun
nen vrij gemakkelijk aan drank komen. Ook als
je vijftien jaar oud bent, kan je een drankje
bestellen. Wij hebben er dan ook altijd voor
gepleit om in dat soort gevallen niet alleen de
verkoper, maar ook de jeugdige koper strafbaar
te stellen. Dan heeft de verkoper een extra
argument om nee te zeggen: niet alleen ik,
maar ook jij bent strafbaar. Het bewaken van
die leeftijdsgrens blijft in Nederland moeilijk.
Vragen naar een identiteitsbewijs kent nu een
maal een beladen geschiedenis. En het hore
cabedrijf, toch een plaats waar je lekker uit
gaat, is niet direct de plek om met het
opgeheven vingertje te gaan staan."
Toch is het juist het alcoholgebruik van pubers
dat Verhoek zorgen baart. "Ik vind het veront
rustend dat de leeftijd daalt waarop kinderen
voor het eerst drinken. Jongeren die nog in de
groei zijn, dat klinkt misschien wat ouweman-
nerig, moeten nou eenmaal niet te veel drin
ken."
Ondanks de negatieve kanten van alcohol,
heeft een biertje zeker positieve effecten voor
de gezondheid, benadrukt Verhoek. "Mits met
mate gebruikt, is een biertje zeker goed voor
hart en bloedvaten. Dat is bewezen in tal van
rapporten en wordt ook door de Wereldgezond
heidsorganisatie en de Nederlandse regering
erkend. Het voorkomt ziekten van hart en
bloedvaten - de grootste ziekten in Nederland.
Wat in sommige publicaties alleen aan wijn
wordt toegeschreven, blijkt voor alle alcoholica
te gelden. Drank helpt klontervorming tegen te
gaan en breekt slechte cholesterol af. De
Engelse regering heeft hierover een brochure
uitgegeven waarin ze dat ruiterlijk toegeeft. De
Nederlandse regering durft dat nog niet. Nu
mag je die boodschap ook niet al te hard roe
pen. Mensen zouden immers kunnen denken:
twee drankjes is goed, vier zal dan nog wel
beter zijn, en acht nóg beter."
Zwerfvuil
Ook in andere opzichten liggen de brouwerijen
nog wel eens met de overheid overhoop. Neem
het jongste plan van milieuminister Jan Pronk.
Hij stelde enkele maanden geleden voor om
statiegeld op blikjes te introduceren. "Een
onzalig plan", zo oordeelt Verhoek. "Het pro
bleem van het zwerfvuil is heel erg hoog op de
agenda gezet. Terecht, maar van de totale hoe
veelheid zwerfvuil maken blik en flesjes slechts
acht procent uit. Bovendien wordt een groot
deel van het blik hergebruikt. Via de magneten
bij de afvalverwerkingsinstallaties komt er om
precies te zijn 78 procent terug. Dat materiaal
wordt naar de Hoogovens gebracht waar er
nieuw blik van wordt gemaakt", aldus de CBK-
directeur. "In Zweden hebben ze wel een sta
tiegeldsysteem. Daar komt tachtig procent van
de blikjes terug. Om twee procent rendements
verbetering te halen, zadelt Pronk de industrie,
de verkopers en de consument op met een
omslachtige oplossing", rekent Verhoek voor.
"Bovendien is het nog maar de vraag of deze
aanpak daadwerkelijk het probleem oplost.
Iemand die zo asociaal is om een blikje uit de
auto te gooien, zal dat waarschijnlijk ook doen
als het een blikje van een kwartje of twee
kwartjes is." Ook het argument van de ver
meende milieuwinst veegt Verhoek van tafel.
"Als de minister minder eenmalige verpakkin
gen wil hebben, moet hij niet bij de brouwerijen
zijn. Er is immers geen bedrijfstak die zo veel
meermalige verpakkingen gebruikt: meer dan
negentig procent. En dat terwijl er genoeg
bedrijfstakken zijn die juist honderd procent van
hun producten in eenmalige verpakkingen stop
pen. Laat hij daar eerst maar eens zijn licht
opsteken."
Zware bieren
Naast de verpakking, stuit ook de introductie
van nieuwe drankjes nogal eens op kritiek.
Vaak wordt beweerd dat zoete drankjes worden
ontwikkeld om de jeugd aan de drank te hel
pen. Onzin, vindt Verhoek: "Sinds mensenheu
genis wordt de smaak van alcohol zoeter
gemaakt. Het is een goedkoop argument van
mensen die vinden dat drank een minder grote
rol in de samenleving moet spelen. Hetzelfde
geldt voor de kritiek op zwaardere bieren. Al
sinds jaar en dag worden bieren met een hoog
alcoholpercentage gebrouwen."
Iedere drankfabrikant die een nieuw product
introduceert, stelt zich bloot aan kritiek, zo stelt
Verhoek: "De kritiek is zo makkelijk. Zelfs als je
product weinig alcohol bevat, wordt het aange
vallen. Dat geldt ook voor biertjes met minder
alcohol. Terwijl je als brouwer gewoon je mar-
ketinginstinct moet volgen: doen wat de con
sument vraagt. En als je als ondernemer een
niche vindt, ben je wel heel gek als je er niet op
inspringt, als je het maar verantwoord doet!"
Ron Magnée