Bestuur
nieuwe leden
Mare Bolland
Nationaliteit: Nederlandse
Geboortedatum: 28-03-1959
Geboorteplaats: Apeldoorn
HxyJl
I'-OkH)
HHKK
(H>mk)
xy-()-()
KhO-C^
Production en Planning Control. De heer Bolland draagt onder meer
verantwoordelijkheid voor Cluster Latin America, Cluster Caribbean
and Central America, Heineken Espana en Corporate Marketing.
Hoe en wanneer bent u bij Heineken
gekomen?
"Na mijn studie bedrijfskunde in Groningen heb
ik een stage bij Heineken in Zaïre gevolgd. Aan
het eind van mijn studie wist ik dat ik of bij
Heineken of bij Unilever wilde werken.
Uiteindelijk gaven de mensen en het merk van
Heineken de doorslag. De stage ging over in
een traineeship, waarin ik gedurende zes
maanden in achtereenvolgens Zaïre, Maleisië
en Nederland werkte. Tijdens het daaropvol
gende managementtraineeship van twee jaar
ben ik in disciplines als Finance, Productie en
Marketing actief geweest. In die tijd ben ik op
alle verschillende plekken bevestigd in mijn
keuze voor Heineken, vanwege de werksfeer,
ledereen vindt het leuk om hier te werken."
Hoe heeft uw loopbaan bij Heineken zich
ontwikkeld?
"Gedurende drieënhalf jaar heb ik bij Heineken
Nederland verschillende functies bekleed.
Daarna werd ik salesmanager en vervolgens
commercieel directeur bij Vrumona. Vrumona
heeft een geheel eigen status binnen
Heineken. Frisdrank is natuurlijk anders dan
bier en vergt een andere marktbenadering. Met
Pepsi bijvoorbeeld waren we, ondanks de om
vang van de Heineken-organisatie, toch de klei
nere partij tegenover Coca Cola. Maar met de
ambitie en de hechte en innoverende cultuur
binnen Vrumona hebben we de markt vaak
geïnspireerd. Daarna was ik drie jaar
als general manager actief in
Slowakije, waar we het zieltogende
merk Zlaty Bazant er weer bovenop
hebben gekregen. De mensen daar in
Slowakije waren fantastisch om mee
te werken. Leergierig, bereid zichzelf
te ontwikkelen. En dat terwijl zo'n
reorganisatie echt niet altijd makkelijk
is voor de mensen. Ik weet nog goed
dat we besloten om een personeels
feest te geven, toen we erin waren
geslaagd om van Zlaty Bazant weer
het grootste exportartikel richting
Tsjechië te maken. Dat feest zou om zes uur
beginnen. Vanuit mijn werkkamer keek ik uit op
het terrein en om kwart voor zes zag ik nog
niemand lopen. Ik schrok; hadden we onze
mensen verkeerd ingeschat? Samen met mijn
collega's ging ik bevreesd naar de hal waar het
feest zou plaatsvinden en tot onze opluchting
zat iedereen al klaar in zijn beste pak, te wach
ten tot het zou beginnen. Het werd het mooiste
feest dat de werknemers ooit hebben gehad.
Na mijn tijd in Slowakije werd ik directeur
Export bij Heineken Export Group. Daarin zag ik
het als een uitdaging om zo dicht mogelijk op
de markten te zitten waarin Heineken actief is.
Ik heb in die functie, vooral in het begin, dan
ook veel gereisd."
Wat is voor u typerend voor Heineken?
"Binnen de gehele Heineken-organisatie heerst
een enorme loyaliteit. Zowel bij Vrumona bij de
introductie van Pepsi Max, als in Slowakije heb
ik gemerkt dat mensen heel sterk kunnen gelo
ven in het merk. Je staat versteld hoeveel ener
gie dat oplevert en hoe daarmee de kans op
succes toeneemt. Die instelling, die overtui
ging, zit mensen bij Heineken in het bloed. Het
merk leent zich daar ook voor, het spreekt tot
de verbeelding."
Hoe ziet u het bestuursmodel van
Heineken?
"Het bestuursmodel van Heineken is gedecen
traliseerd. leder organisatieonderdeel krijgt zelf de
verantwoordelijkheid om doelstellingen te realise
ren. Dat moet ook wel, want verschillende orga
nisatieonderdelen bevinden zich in verschillende
fasen van ontwikkeling. Bij een reorganisatie moet
je als manager wat directiever te werk gaan dan
in andere situaties. Daarbij speelt ook de plaat
mi
selijk geldende cultuur een belangrijke rol. Toch
zie ik in het algemeen een participatieve manage
mentstijl binnen Heineken. Bedrijven in de groei-
fase kunnen de betrokkenheid die een dergelijke
stijl oplevert goed gebruiken.
Wat was uw eerste reactie op de uitnodi
ging om lid te worden van de Raad van
Bestuur?
Ik was verrast door de uitnodiging om lid te wor
den van de Raad van Bestuur. Ik ben er trots op
en vind het een eer dat mensen die het merk
hebben gemaakt tot wat het nu is, mij het ver
trouwen schenken om mee te werken aan de
toekomst van Heineken."
Wat doet u als u niet werkt?
"Ik denk niet zozeer in werkdagen. Ik draag
Heineken altijd bij me. Dat ervaar ik niet als las
tig, maar als motiverend. Dat wil natuurlijk niet
zeggen dat ik niets anders doe dan werken. Ik
heb een druk sociaal leven met vrienden, ken
nissen en familie. Ik doe aan sport, hou van
klassieke muziek en vind het heerlijk om met
vrienden te dineren. Vroeger kookte ik zelf ook
graag, maar dat schiet er de laatste jaren bij in.
Daarnaast ben ik begonnen in een boek van
Carlos Fuentes, om me verder te verdiepen in
de Zuid-Amerikaanse cultuur. Ik laat me graag
inspireren door mensen om me heen, zowel bin
nen Heineken als daarbuiten."
Bron: Horizon