Kennismaking t\ Raad va Jean Francois van Boxmeer Nationaliteit: Belgische Geboortedatum: 12-09-1961 Geboorteplaats: Brussel -aL3. T0 0B1 ^aVr :;30ai' siiTOWM De heer J.F.M.L. (Jean Frangois) van Boxmeer en de heer M.J. (Mare) Bolland zijn onlangs benoemd in de Raad van Bestuur van Heineken. De heer Van Boxmeer is onder meer verantwoordelijk voor Cluster (Other) Europe, Heineken Italia and Partesa, HTS, Corporate Hoe en wanneer bent u bij Heineken ge komen? "Heineken was mijn eerste werkgever. In sep tember 1984 ben ik begonnen als manage- menttrainee. Na mijn studie heb ik eerst voor Stella Artois, toen nog geen onderdeel van Interbrew, stage gelopen in Gabon. Mijn schoonvader merkte destijds op dat intelligente mensen voor Heineken werken. Dat advies heb ik ter harte genomen. Via het managementtrai- neeship heb ik Heineken in twee jaar tijd goed leren kennen. In Den Bosch maakte ik kennis met het brouwproces, op andere plaatsen in de organisatie leerde ik de verschillende aspecten die gepaard gaan met productie, commercie en administratie. Vervolgens werd ik voor zes maanden uitgezonden naar Kameroen. Al met al was het een boeiende tijd. Veel ontdekken, alles was leuk." Hoe heeft uw loopbaan bij Heineken zich ontwikkeld? "Mijn eerste functie na het managementtrai- neeship was die van commercieel manager in Rwanda. Ik was toen net getrouwd en heb me daar drie jaar lang in het paradijs op aarde gevoeld. Dat was eind jaren tachtig, maar de verbondenheid met de landen waar ik heb gewerkt, blijft sterk. De burgeroorlog in Rwanda in de jaren negentig heeft me dan ook zeer aangegrepen. Na Rwanda heb ik bijna zeven jaar in Kinshasa, Zaïre gewerkt. Eerst als com mercieel manager, later als general manager van Bralima. Ik heb er veel geleerd. Afrika is zo anders dan andere continenten. Je komt in situ aties terecht die je in Europa niet meemaakt. In Zaïre hebben we gedu rende twee jaar een militaire opstand meegemaakt. Desondanks heb ik de Afrikanen leren kennen als enthou siaste en optimistische mensen, ondanks de armoede en onzekerhe den waarin ze leven. Na Zaïre heb ik bijna vier jaar in Polen gewerkt als general manager van Zywiec, het oudste biermerk van Polen. Polen heeft een sterke cultuur. Het eerste jaar was moeilijk: Zywiec is een afgelegen dorp en ik moest me de taal eigen maken. Als Franstalige Belg was dat in Afrika makkelijker. Maar ik heb in Polen een mooie tijd gehad en het afscheid viel me zwaar. Dat geldt voor alle plaatsen waar ik heb gewerkt, ook voor Italië, waar ik werkte als general manager voordat ik werd benaderd voor de positie van lid van de Raad van Bestuur. Prachtig land, heerlijke keu ken, creatieve mensen, mooie taal. Je hecht je telkens weer aan het land en de mensen en dan is het moeilijk om weg te gaan." Wat is voor u typerend voor Heineken? "Heineken heeft een sterke eigen cultuur, ledereen heeft een band met het bedrijf. In de afgelopen jaren is Heineken een internationale organisatie geworden, maar of je nu in Afrika of in Italië komt, overal heerst dat Heineken- gevoel. Dat hangt samen met de traditie en de achtergrond van het bedrijf. De merken die we voeren, regionaal en internationaal, zijn gebouwd door mensen. Iedere generatie bouwt daaraan verder. Dat besef lijkt in elk onderdeel van de organisatie te heersen." Hoe ziet u het bestuursmodel van Heineken? "Het bestuursmodel van Heineken is cultuuraf- hankelijk. Om die reden is en blijft het redelijk decentraal. Het poldermodel is diep in de Nederlandse cultuur ingeweekt, hier heerst een model van dialoog en collegialiteit. Andere cul turen kennen een meer hiërarchisch model. Maar ik heb gemerkt dat Heineken ook in die landen meer dialoog in de besturing van organi saties teweegbrengt. Het hangt allemaal samen met de marketing van een biermerk. Vaak is dat regionaal georiënteerd, het bestuursmodel volgt die lijn. Laat ik het samenvatten als een delegatiemodel, gebaseerd op centrale onder steunende systemen. Wat was uw eerste reactie op de uitnodi ging om lid te worden van de Raad van Bestuur? Ik ben zeer vereerd met mijn lidmaatschap van de Raad van Bestuur, ik had het totaal niet ver wacht toen ik werd benaderd. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat in mij is gesteld en zie de uitdaging met spanning tegemoet." Wat doet u als u niet werkt? "Ik werk veel, het inspireert me. Daarnaast mag ik graag skiën en wandelen, maar bovenal ben ik een liefhebber van de goede keuken. Iedere regio kent zijn culinaire specialiteiten die ik graag mag ontdekken. Italië verdient in dat opzicht met afstand de schoonheidsprijs. Verder lees ik graag, altijd twee boeken tegelijk. Op dit moment zijn dat de biografie van de paus en de memoires van De Gaulle. De combinatie berust op toeval, maar in Polen zat ik twintig kilometer van de geboorteplaats van de paus en ik ben een ware francofiel. Binnenkort verhuizen mijn vrouw en ik naar Nederland, ik hoop dat wij ons hier snel thuis zullen voelen. Gezien de open heid van de Nederlanders heb ik daar alle ver trouwen in."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2001 | | pagina 4