Kennismaking t\
Raad va
Jean Francois van Boxmeer
Nationaliteit: Belgische
Geboortedatum: 12-09-1961
Geboorteplaats: Brussel
-aL3. T0 0B1
^aVr :;30ai'
siiTOWM
De heer J.F.M.L. (Jean Frangois) van Boxmeer en de heer M.J. (Mare)
Bolland zijn onlangs benoemd in de Raad van Bestuur van Heineken.
De heer Van Boxmeer is onder meer verantwoordelijk voor Cluster
(Other) Europe, Heineken Italia and Partesa, HTS, Corporate
Hoe en wanneer bent u bij Heineken ge
komen?
"Heineken was mijn eerste werkgever. In sep
tember 1984 ben ik begonnen als manage-
menttrainee. Na mijn studie heb ik eerst voor
Stella Artois, toen nog geen onderdeel van
Interbrew, stage gelopen in Gabon. Mijn
schoonvader merkte destijds op dat intelligente
mensen voor Heineken werken. Dat advies heb
ik ter harte genomen. Via het managementtrai-
neeship heb ik Heineken in twee jaar tijd goed
leren kennen. In Den Bosch maakte ik kennis
met het brouwproces, op andere plaatsen in de
organisatie leerde ik de verschillende aspecten
die gepaard gaan met productie, commercie en
administratie. Vervolgens werd ik voor zes
maanden uitgezonden naar Kameroen. Al met
al was het een boeiende tijd. Veel ontdekken,
alles was leuk."
Hoe heeft uw loopbaan bij Heineken zich
ontwikkeld?
"Mijn eerste functie na het managementtrai-
neeship was die van commercieel manager in
Rwanda. Ik was toen net getrouwd en heb me
daar drie jaar lang in het paradijs op aarde
gevoeld. Dat was eind jaren tachtig, maar de
verbondenheid met de landen waar ik heb
gewerkt, blijft sterk. De burgeroorlog in Rwanda
in de jaren negentig heeft me dan ook zeer
aangegrepen. Na Rwanda heb ik bijna zeven
jaar in Kinshasa, Zaïre gewerkt. Eerst als com
mercieel manager, later als general
manager van Bralima. Ik heb er veel
geleerd. Afrika is zo anders dan
andere continenten. Je komt in situ
aties terecht die je in Europa niet
meemaakt. In Zaïre hebben we gedu
rende twee jaar een militaire opstand
meegemaakt. Desondanks heb ik de
Afrikanen leren kennen als enthou
siaste en optimistische mensen,
ondanks de armoede en onzekerhe
den waarin ze leven.
Na Zaïre heb ik bijna vier jaar in
Polen gewerkt als general manager
van Zywiec, het oudste biermerk van Polen.
Polen heeft een sterke cultuur. Het eerste jaar
was moeilijk: Zywiec is een afgelegen dorp en
ik moest me de taal eigen maken. Als
Franstalige Belg was dat in Afrika makkelijker.
Maar ik heb in Polen een mooie tijd gehad en
het afscheid viel me zwaar. Dat geldt voor alle
plaatsen waar ik heb gewerkt, ook voor Italië,
waar ik werkte als general manager voordat ik
werd benaderd voor de positie van lid van de
Raad van Bestuur. Prachtig land, heerlijke keu
ken, creatieve mensen, mooie taal. Je hecht je
telkens weer aan het land en de mensen en
dan is het moeilijk om weg te gaan."
Wat is voor u typerend voor Heineken?
"Heineken heeft een sterke eigen cultuur,
ledereen heeft een band met het bedrijf. In de
afgelopen jaren is Heineken een internationale
organisatie geworden, maar of je nu in Afrika of
in Italië komt, overal heerst dat Heineken-
gevoel. Dat hangt samen met de traditie en de
achtergrond van het bedrijf. De merken die we
voeren, regionaal en internationaal, zijn
gebouwd door mensen. Iedere generatie bouwt
daaraan verder. Dat besef lijkt in elk onderdeel
van de organisatie te heersen."
Hoe ziet u het bestuursmodel van
Heineken?
"Het bestuursmodel van Heineken is cultuuraf-
hankelijk. Om die reden is en blijft het redelijk
decentraal. Het poldermodel is diep in de
Nederlandse cultuur ingeweekt, hier heerst een
model van dialoog en collegialiteit. Andere cul
turen kennen een meer hiërarchisch model.
Maar ik heb gemerkt dat Heineken ook in die
landen meer dialoog in de besturing van organi
saties teweegbrengt. Het hangt allemaal samen
met de marketing van een biermerk. Vaak is dat
regionaal georiënteerd, het bestuursmodel volgt
die lijn. Laat ik het samenvatten als een
delegatiemodel, gebaseerd op centrale onder
steunende systemen.
Wat was uw eerste reactie op de uitnodi
ging om lid te worden van de Raad van
Bestuur?
Ik ben zeer vereerd met mijn lidmaatschap van
de Raad van Bestuur, ik had het totaal niet ver
wacht toen ik werd benaderd. Ik ben dankbaar
voor het vertrouwen dat in mij is gesteld en zie
de uitdaging met spanning tegemoet."
Wat doet u als u niet werkt?
"Ik werk veel, het inspireert me. Daarnaast mag
ik graag skiën en wandelen, maar bovenal ben
ik een liefhebber van de goede keuken. Iedere
regio kent zijn culinaire specialiteiten die ik
graag mag ontdekken. Italië verdient in dat
opzicht met afstand de schoonheidsprijs. Verder
lees ik graag, altijd twee boeken tegelijk. Op dit
moment zijn dat de biografie van de paus en de
memoires van De Gaulle. De combinatie berust
op toeval, maar in Polen zat ik twintig kilometer
van de geboorteplaats van de paus en ik ben
een ware francofiel. Binnenkort verhuizen mijn
vrouw en ik naar Nederland, ik hoop dat wij ons
hier snel thuis zullen voelen. Gezien de open
heid van de Nederlanders heb ik daar alle ver
trouwen in."