"We horen met Zoeterwoude absoluut in de eredivisie thuis!" Wilbert Raaijmakers (44 jaar) is een geboren en geto gen Brabander uit Helmond. Zijn eerste biertje dronk hij tijdens het carnaval ("Helaas geen Heineken of Amstel; het begon met een B.Dat heb je daar nou eenmaal. Maar ik heb het de laatste jaren goedgemaakt hoor. Gewoon lekker thuis, in de kroeg, na het tennis sen of in de squashhall"). Na zijn studie chemie, gecombineerd met bedrijfikun- de en chemische technologie, koos Wilbert voor de Re search afdeling van Nutricia in Zoetermeer. Na tien jaar babyvoeding, Chocomel en Fristi verruilde hij zijn junctie als plantmanager, bij de bekende vestiging langs de A12, voor een functie als technical manager bij Hero. Als technisch direc teur was hij daar verantwoordelijk voor De Betuwe (Tiel), Hero (Breda) en Herschi (Hoens- broek). Via het fris drankkanaal ont stond vervolgens het contact met Vrumo- na en Heineken ("Heineken biedt een schat aan moge lijkheden en ik heb nou eenmaal iets met eten en drin ken. Omdat het lekker tastbaar is. Ook al heb ik een technologische achtergrond: mij zul je dus nooit in de motorolie zien. Wilbert is een relatieve nieuwkomer: ruim drie jaar geleden trad hij bij Heineken in dienst. Na een intensieve voorbereidingsperiode is hij met zijn vrouw en drie kinderen uitgezonden naar Vietnam om als brewery manager bij VBL lokaal Heineken en Tiger te brouwen. Twee jaar later keerde hij terug in de func tie van productiemanager Verpakken. Gedurende een jaar zat Wilbert dus in het managementteam met Nico Nusmeier, die hij per 1 maart is opgevolgd als unit manager Brouwerij Zoeterwoude. Het boek Wij leren Pools deel 3ligt naast de verhuisberichten op de salontafel in het gezellige huis van de familie Nusmeier in Baarn. De hond loopt wat onrustig rond, de verhuisdozen staan klaar en de tap voor het afscheidsfeestje staat al te ronken. Uit alles blijkt dat het gezin op het punt staat te vertrekken naar Polen. Nico Nusmeier wordt daar (deputy) general manager van de Zywiec brouwerij (zes duizend medewerkers). Zijn opvolger, Wilbert Raaijmakers, draait inmiddels de straat in. Hij weet de weg naar de koffiepot in de keu ken van Nico snel te vinden ("Na een jaar zijn we goed op elkaar ingespeeld") en schuift aan. Tijd om terug te blikken met Nico en vooruit te kijken met Wilbert. rs, ere s heeft hij het roer soepel van me overgenomen en blijven we met z'n allen lekker op koers. Natuurlijk wél met ieders eigen persoonlijkheid en stijl. Nico over Wilbert: "Ik zie Wilbert kort- gezegd als 'gezellige professional'. Daarmee bedoel ik: gezellig als mens. Hij blijft natuurlijk 'n Brabander en professional vanwege zijn ja renlange ervaring in de voedingsmiddelentech niek en technologie. Slim met apparatuur om gaan zit hem als het ware in de genen. Ik denk dat we dat, naast zijn andere kwaliteiten, met z'n allen bijzonder goed kunnen gebruiken." Daarmee komen de twee terug op hun vergelij king met voetbal. Wilbert: "Zoeterwoude heeft de mooiste apparatuur van heel Europa. Misschien zelfs van de hele wereld. Als we die slim gebruiken, is spelen in de eredivisie abso luut voor ons weggelegd! Sterker nog: mis schien wordt het zelfs Champions League. Zeker als ik kijk naar de volumegroei van 25 procent die we voor ogen hebben voor de ko mende jaren. Al helemaal omdat we niet alleen de apparatuur hebben, maar veel belangrijker, ook de mensen en de organisatie. We hebben de kennis, de kunde, de vaardigheden en zono dig de opleidingen." Waarop 'voormalig coach Nico' met enige trots nog een aanvulling heeft: "Om het nog even bij het voetbal te houden: waar we vroeger een beetje verdedigend speelden, zijn we de afgelo pen jaren met succes steeds aanvallender gaan voetballen op de brouwerij. Aanvallend voetbal, lukt je alleen met een aanvallende mentaliteit. En daar ligt volgens mij precies de uitdaging van Wilbert en zijn manschappen voor de ko mende paar jaar, om het maar zo te zeggen." Het hoeft volgens de vertrekkende trainer niet altijd mooi te zijn. Nico: "Een rollertje onder de keeper door mag, of desnoods een nét wat har dere Gerd Müller of Smolarek-mentaliteit! Gewoon lekker spelen! Ben ik ook van plan op het nog veel grotere 'veld' in Polen!" Wilbert besluit als nieuwe 'trainer' een beetje technisch: "Weetje wat ik het allermooiste zou vinden? Als we in Zoeterwoude volgens ver schillende systemen kunnen gaan spelen. Meer flexibiliteit en zodoende onszelf aanpassen aan de veranderende omstandigheden. De appara tuur, de structuur en het belangrijkste, de men sen zijn er volgens mij allemaal klaar voor!" Hugo de Haas van Dorsser Nico Nusmeier (39) studeerde econometrie en bedrijfi- administratie aan de f Tninprtitpit in drnninfrpn JTa begon in september 1985 als mana gement trainee bij Heineken. Later kwam hij in Zoe terwoude terecht en weer daartia ver vulde hij enkele functies in onder meer de Bahama's en Italië. In april 1997 werd Nico unitmanager van de Brouwerij Zoeterwoude. Na vier jaar verruilt hij het Zoeterwoudse voor Polen. Daar wordt Nico (deputy) general manager van de Zywiec brouwerij.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2001 | | pagina 5