"We horen
met Zoeterwoude
absoluut in de
eredivisie thuis!"
Wilbert Raaijmakers (44 jaar) is een geboren en geto
gen Brabander uit Helmond. Zijn eerste biertje dronk
hij tijdens het carnaval ("Helaas geen Heineken of
Amstel; het begon met een B.Dat heb je daar nou
eenmaal. Maar ik heb het de laatste jaren goedgemaakt
hoor. Gewoon lekker thuis, in de kroeg, na het tennis
sen of in de squashhall").
Na zijn studie chemie, gecombineerd met bedrijfikun-
de en chemische technologie, koos Wilbert voor de Re
search afdeling van Nutricia in Zoetermeer. Na tien
jaar babyvoeding, Chocomel en Fristi verruilde hij zijn
junctie als plantmanager, bij de bekende vestiging langs
de A12, voor een
functie als technical
manager bij Hero.
Als technisch direc
teur was hij daar
verantwoordelijk
voor De Betuwe
(Tiel), Hero (Breda)
en Herschi (Hoens-
broek). Via het fris
drankkanaal ont
stond vervolgens het
contact met Vrumo-
na en Heineken ("Heineken biedt een schat aan moge
lijkheden en ik heb nou eenmaal iets met eten en drin
ken. Omdat het lekker tastbaar is. Ook al heb ik een
technologische achtergrond: mij zul je dus nooit in de
motorolie zien.
Wilbert is een relatieve nieuwkomer: ruim drie jaar
geleden trad hij bij Heineken in dienst.
Na een intensieve voorbereidingsperiode is hij met zijn
vrouw en drie kinderen uitgezonden naar Vietnam om
als brewery manager bij VBL lokaal Heineken en Tiger
te brouwen. Twee jaar later keerde hij terug in de func
tie van productiemanager Verpakken. Gedurende een
jaar zat Wilbert dus in het managementteam met Nico
Nusmeier, die hij per 1 maart is opgevolgd als unit
manager Brouwerij Zoeterwoude.
Het boek Wij leren Pools deel 3ligt naast de verhuisberichten op de
salontafel in het gezellige huis van de familie Nusmeier in Baarn. De
hond loopt wat onrustig rond, de verhuisdozen staan klaar en de tap
voor het afscheidsfeestje staat al te ronken. Uit alles blijkt dat het
gezin op het punt staat te vertrekken naar Polen. Nico Nusmeier
wordt daar (deputy) general manager van de Zywiec brouwerij (zes
duizend medewerkers). Zijn opvolger, Wilbert Raaijmakers, draait
inmiddels de straat in. Hij weet de weg naar de koffiepot in de keu
ken van Nico snel te vinden ("Na een jaar zijn we goed op elkaar
ingespeeld") en schuift aan. Tijd om terug te blikken met Nico en
vooruit te kijken met Wilbert.
rs,
ere s
heeft hij het roer soepel van me overgenomen
en blijven we met z'n allen lekker op koers.
Natuurlijk wél met ieders eigen persoonlijkheid
en stijl. Nico over Wilbert: "Ik zie Wilbert kort-
gezegd als 'gezellige professional'. Daarmee
bedoel ik: gezellig als mens. Hij blijft natuurlijk
'n Brabander en professional vanwege zijn ja
renlange ervaring in de voedingsmiddelentech
niek en technologie. Slim met apparatuur om
gaan zit hem als het ware in de genen. Ik denk
dat we dat, naast zijn andere kwaliteiten, met
z'n allen bijzonder goed kunnen gebruiken."
Daarmee komen de twee terug op hun vergelij
king met voetbal. Wilbert: "Zoeterwoude heeft
de mooiste apparatuur van heel Europa.
Misschien zelfs van de hele wereld. Als we die
slim gebruiken, is spelen in de eredivisie abso
luut voor ons weggelegd! Sterker nog: mis
schien wordt het zelfs Champions League.
Zeker als ik kijk naar de volumegroei van 25
procent die we voor ogen hebben voor de ko
mende jaren. Al helemaal omdat we niet alleen
de apparatuur hebben, maar veel belangrijker,
ook de mensen en de organisatie. We hebben
de kennis, de kunde, de vaardigheden en zono
dig de opleidingen."
Waarop 'voormalig coach Nico' met enige trots
nog een aanvulling heeft: "Om het nog even bij
het voetbal te houden: waar we vroeger een
beetje verdedigend speelden, zijn we de afgelo
pen jaren met succes steeds aanvallender gaan
voetballen op de brouwerij. Aanvallend voetbal,
lukt je alleen met een aanvallende mentaliteit.
En daar ligt volgens mij precies de uitdaging
van Wilbert en zijn manschappen voor de ko
mende paar jaar, om het maar zo te zeggen."
Het hoeft volgens de vertrekkende trainer niet
altijd mooi te zijn. Nico: "Een rollertje onder de
keeper door mag, of desnoods een nét wat har
dere Gerd Müller of Smolarek-mentaliteit!
Gewoon lekker spelen! Ben ik ook van plan op
het nog veel grotere 'veld' in Polen!"
Wilbert besluit als nieuwe 'trainer' een beetje
technisch: "Weetje wat ik het allermooiste zou
vinden? Als we in Zoeterwoude volgens ver
schillende systemen kunnen gaan spelen. Meer
flexibiliteit en zodoende onszelf aanpassen aan
de veranderende omstandigheden. De appara
tuur, de structuur en het belangrijkste, de men
sen zijn er volgens mij allemaal klaar voor!"
Hugo de Haas van Dorsser
Nico Nusmeier (39) studeerde econometrie en bedrijfi-
administratie aan de f Tninprtitpit in drnninfrpn JTa
begon in september
1985 als mana
gement trainee bij
Heineken. Later
kwam hij in Zoe
terwoude terecht en
weer daartia ver
vulde hij enkele
functies in onder
meer de Bahama's
en Italië. In april
1997 werd Nico
unitmanager van
de Brouwerij Zoeterwoude. Na vier jaar verruilt hij het
Zoeterwoudse voor Polen. Daar wordt Nico (deputy)
general manager van de Zywiec brouwerij.