Collegiaal Nieuwsblad
krijgt een 'zeven'
11^°" xlJ
De medewerkers van Heineken geven het Collegiaal Nieuwsblad 1999 het
schoolcijfer zeven. Dat blijkt uit het onderzoek, dat onlangs is gehouden door
Wim Koel (Marketing Onderzoek) naar de reacties op het Collegiaal Nieuwsblad.
Hij concludeert in zijn onderzoeksrapport dat een zeven als beoordeling tame
lijk 'vlak' is, omdat we leven in een land waar de 'zeven' de norm is.
Ook vinden enkelen dat de titel erg oubollig klinkt
of niet bijzonder is en een klein percentage vindt
de titel zelfs gewoon vreselijk of slecht. Om de
volgende keer hoger te scoren dan een 'zeven',
zal het blad qua vormgeving en lay-out wat lees
baarder gemaakt moeten worden. Ook de stijl
moet nog iets persoonlijker, het formaat mag nog
iets kleiner en het papier iets dunner.
Verbeterpunten
"De naamgeving is wat ongelukkig gekozen en
geeft wat verwarring. Daarbij zitten er op detail
niveau nog enkele kleine verbeterpunten in de
onderzoeksresultaten, maar het zal altijd moeilijk
blijven om voor alle medewerkers een blad te
maken dat voor iedereen interessant en/of begrij
pelijk is. Want wat de een negatief vindt, wordt
door een ander juist weer als positief ervaren",
aldus Wim Koel.
Heines
vakbon'
aan me
Marloes van Berkel,
stagiaire Interne Communicatie
Elk jaar organiseert de stichting Nederlands Instituut voor brouwgerst, mout en bier (kortweg NIBEM) een bij
eenkomst voor alle brouwerijen van Nederland. In 2000 was het de 50ste keer dat de dagen georganiseerd wer
den en het NIBEM had Heineken daarom gevraagd als gastheer op te treden.
Veel Heineken-collega's hadden het
overigens niet door dat het ging om een uit
gave van het Sociaal Jaarverslag. Ongeveer een
derde van de ondervraagden dacht dat er weer
een nieuw blad was uitgebracht. Enkelen dach
ten zelfs dat het 'Collegiaal Nieuwsblad' een
nieuwe concurrent zou zijn van 'Vers van 't Vat'.
Dit ondanks het feit dat onder de titel 'Collegiaal
Nieuwsblad' nog steeds de subtitel 'Sociaal
Jaarverslag 1999 Heineken Nederlands Beheer
B.V.' stond. Degenen die er wel van op de hoog
te waren wat ze lazen, gaven te kennen dat ze
het 'Collegiaal Nieuwsblad' een betere vorm vin
den voor het Sociaal Jaarverslag.
Andere vorm
Het Sociaal Jaarverslag van 1999 slaat al met al
beter aan dan zijn voorganger en is toegankelijker
voor meer mensen. Deze opzet is dus zeker in de
smaak gevallen en met enkele verbeteringen
hoopt Interne Communicatie dat het Sociaal
Jaarverslag 2000 nog beter gelezen zal worden
dan dat over 1999.
Waardering
Niet alles werd positief gewaardeerd. Een ruime
meerderheid (59%) van de ondervraagden was
ontevreden over de naam. De klachten die zijn
geuit gingen onder andere over het feit dat men
verwachtte dat het blad vaker wordt uitgebracht.
Dit omdat de nieuwe naam door hen gekoppeld
wordt aan een frequent verschijnend nieuwsblad.
Wat vorig jaar het
'Collegiaal Nieuwsblad' was, heette voor
heen 'Sociaal Jaarverslag 19.. Heineken
Nederlands Beheer B.V.'. Het grootste verschil zit
hem niet alleen in de naam, maar in het feit dat
de informatie nu in dagbladvorm is gegoten. Dit
had als doel het verlagen van de drempel om zo
mensen aan het lezen te krijgen. Nu het Sociaal
Jaarverslag bovendien geen tabellen met cijfer
tjes meer bevat, heeft ruim de helft van de lezers
(54%) het blad geheel of grotendeels gelezen.
Aan het eind van de middag werden alle gasten vervoerd naar de
Brabanthallen waar zij getrakteerd werden op een traditionele brouwers
avond. Terwijl er nog stevig werd nagepraat over de ervaringen van de dag
werd het winterbuffet geopend. De algehele mening van de gasten was
dat de Brouwerij Den Bosch een schone en opgeruimde indruk maakte.
Daarnaast oogstten het 'monumentale' brouwhuis, de nieuwe 'hightech'
keldergebouwen, het Magazijn Eenmalig Verpakken en het WMS-systeem
veel lof.
De avond werd muzikaal opgeluisterd door de
band Satisfy. En ondanks het ontbreken van een
echte dansvloer werd er toch volop gedanst. Een
leuke afwisseling was het optreden van de
Nederlands-Ierse band Bangers Mash, die
Ierse 'drinking songs' ten gehore bracht.
Voor vrijdagochtend stond een aantal lezingen
op het programma. Er werd onder meer gespro
ken over de smaakvorming van het alcohol
vrije bier, kunststofflessen bier en over het
industrieterrein De Rietvelden/De Vutter in
's-Hertogenbosch waar de brouwerij gevestigd
is. De 50ste Brouwersdagen in Den Bosch wer
den afgesloten met een Brabantse lunch.
Het organiserend comité wil alle medewerkers die hebben meege
holpen om deze dag tot een succes te maken dan ook nogmaals
hartelijk bedanken.
Hanneke de Bres en Anne-Marie van Herpen,
Heineken Den Bosch
Op donderdag 23 november zijn circa tweehonderd
vertegenwoordigers van brouwerijen, mouterijen en
leveranciers op de Bossche brouwerij onthaald. Na
een korte introductie door Herman Ubbink (unit
manager) in de Cambrinuskelder kregen zij een spe
ciale rondleiding aangeboden. De medewerkers van
Brouwen, Filtratie, Verpakken en DCS namen de gas
ten op hun eigen afdeling mee over de werkvloer.
Vooral het feit dat de medewerkers zelf hun verhaal
vertelden en het enthousiasme waarmee dit
gebeurde, hebben de brouwerij veel complimenten
opgeleverd.