STAR Chain in the USA
i H£*" -S
v -*y' X
■±ï&y.%i
fy V.
Ook verrassend lekker
in de winter
LLES ONDER CONTROLE
MAASTRICHT
IB57
DE RIDDER
ANNO
.ijiL'L'T
^Het Wieckse Witte sixpack krijgt in de wintermaanden een winters jasje. Qua herken
baarheid op het schap (kleurstelling, typografie et cetera) is het onmiskenbaar nog
steeds een sixpack Wieckse Witte. Ook de inhoud van de flesjes is ongewijzigd, maar
de uitstraling is zeer winters.
De winterse uitstraling komt tot uiting in ijs
pegels en een sneeuwlaagje die de verpakking
op verschillende plaatsen opfrissen en in
een Hollands winter tafereel
dat op de achtergrond te zien
is. Op het sixpack wordt ook
een opvallende tekst ge
plaatst die de aandacht van
de consument op het pro
duct moet vestigen als het
in de schappen staat.
Waarom deze wijziging
van design?
Wieckse Witte is een zeer
seizoengevoelig product
waarvan de verkooppiek
overduidelijk in de maan
den juni tot en met september ligt. De verko
pen in het najaar en in de winter vallen ver te
rug ten opzichte van de verkopen in de lente en
in de zomer. Toch is er ook in de winter nog een
groep consumenten die een sixpack Wieckse
Witte meeneemt en die groep willen we vergro
ten. Met deze nieuw ontworpen winterverpak-
king willen we Wieckse Witte ook in de koele
wintermaanden bij consumenten onder de aan
dacht brengen en duidelijk maken dat con
sumptie zich niet hoeft te beperken tot de zo
mermaanden. De gewijzigde verpakking wordt
alleen in de wintermaanden gevoerd. Bij het
begin van de lente zal het sixpack Wieckse
Witte weer zijn bekende, vertrouwde design te-
rugkrijgen.
Norbert Kout,
junior brand.ma.na.ger Speciaalbieren I
W
Het projectmanagement van STAR Chain bracht onlangs een bezoek
aan general manager Frans van der Minne en zijn managementteam
bij Heineken USA in White Plains te New York. Als OpCo is Heineken
USA direct betrokken bij het STAR Chain project. Doel van het
bezoek was 'de horloges gelijk te zetten' en elkaar bij te praten over
de lopende projecten.
Frans van der Minne: "Aan de USA-kant ver
loopt alles volgens schema. Ik ben blij met
het 'Frozen Concept' omdat nu duidelijk is
hoe we verdergaan. Het projectmanage- B|
ment heeft ons bijgepraat en ook vol- 1
gens hen heeft Heineken USA alles
onder controle. Op dit moment wor-
den, door reeds lopende projecten
in de USA, doelstellingen al grotendeels behaald. De
orderleveringstijd (de tijd tussen het plaatsen van een
order en het uitleveren daarvan) is nu al acht dagen,
terwijl de lokale concurrent er veertien dagen over
doet. Ook het niveau van versheid van het bier
wordt duidelijk beter. Precies een jaar gele
den, in november 1999, werd gestart op
89 dagen. Het niveau komt mo
menteel al uit tussen de veertig
en zestig dagen. Onze uitein-
delijke doelstelling is 45
dagen. Ik heb er vertrou
wen in dat we die doel
stelling gaan halen!"
Opzet distributiecentra in USA versus STAR
Chain
Om de productversheid en de klantenservice op
de Amerikaanse markt te verbeteren, is er in ok
tober 1999 een project in de USA gestart, waar
bij op diverse plaatsen in het land regionale dis
tributiecentra worden opgezet. De eerste zes
staan inmiddels in Richmond, Long Beach,
Oakland, Houston, Seattle en Baltimore. In to
taal worden er elf over het land 'uitgerold'. De
volgende vijf centra komen in Miami, Charleston,
Norfolk, New York en Boston. Deze moeten voor
het tweede kwartaal 2001 gerealiseerd zijn. Dit
USA-project staat los van STAR Chain, maar als
het aantal distributiecentra stijgt is STAR Chain
hard nodig om de centra te bevoorraden. De
Supply-organisatie gaat ervoor zorgen dat het
voorraadniveau binnen de bepaalde minimum-
en maximum hoogte blijft. Op deze manier kun
nen de distributiecentra zich toeleggen op leve
ringen van de 'demandpoints' (voorraadpunten)
naar de distributeurs. Daardoor treedt er een be
hoorlijke doorlooptijdverkorting op. Heineken
USA krijgt, in de door STAR Chain veranderde
werkwijze, een directe verbinding naar de Supply-
organisatie. Het contact zal dan niet meer via
Heineken Export lopen.
Loes Iedema,
communicatiecoördinator
STAR Chain