logistiek, kwam als uitzendkracht bij Heineken
terecht en werd 1 december 1986 in vaste
Marinus van Dorst werd geboren op 28 juli
1964 in het Brabantse Schaijk. Zijn ouders
runden de drankenhandel Van Dorst, die later
werd overgenomen door Heineken en uiteinde
lijk is opgegaan in Heineken Brouwerijen
Midden-Brabant. Hij studeerde toerisme en
Marinus heeft verschillende functies bekleed
binnen horeca, onder meer in Rotterdam,
Grou, Alkmaar en Den Bosch. Zijn huidige
functie, directeur Horeca Brand en gewestelijk
unitmanager Zuid-Oost Nederland, doet hij
sinds 1 maart dit jaar. Hij is getrouwd en heeft
twee dochters (5 en 3 jaar oud). In december
verwacht het gezin een derde kind. Zijn hobby's
zijn: het gezin, vakantie (in Spanje), tennis en
zwemmen.
en begrip voor de situatie waarin zij verkeren.
Deze ervaring kwam mij goed van pas toen ik
als regionaal unitmanager Midden-Brabant de
taak kreeg om drankenhandel Van Dorst-
Liebrand-Olderaan te laten opgaan in de nieu
we horecastructuur van Heineken Nederland.
Daar kwam nog bij dat ik, zoals ik al eerder zei,
de mensen hier goed ken. Sinds 1 maart ben ik
Rob van Leendert opgevolgd als gewestelijk
unitmanager Zuid-Oost Nederland en directeur
Horeca Brand, waarbij ik ook de commerciële
taken van Thijs Brand heb overgenomen."
Bij Brand hebben ze ook al heel wat veranderingen
meegemaakt. Wat is je drive' hier?
"Er is de afgelopen drie jaar veel veranderd in
het distributiebeleid van Brand. Dat vraagt veel
van de mensen, maar er staat ook iets tegen
over. Ik zeg altijd tegen onze Brand-medewer-
kers: jullie hebben het mooiste biermerk in de
horeca. Dat moeten we ook uitstralen naar on
ze klanten en onze relaties. We moeten ervoor
zorgen dat Brand buiten Limburg op de
Nederlandse kaart komt te staan. Daarbij streef
ik naar een optimale samenwerking met de an
dere Heineken-units, een goede service en voor
al een goede relatie met de klant. Merk, relatie,
service... In die volgorde. En met een 'winning
mood' gaat dat zeker lukken."
Je hebt al in verschillende horecagebieden gewerkt.
Hoe is het om weer in Brabant, en nu ook voor
Limburg te werken?
"Voor een deel herkenning, voor een deel weer
anders. Ik heb nu opnieuw te maken met een
andere taal en probeer me die ook enigszins ei
gen te maken: het Limburgs. In het begin was
het voor mij even wennen dat mensen in
Limburg, waar je bij bent, onderling in hun ei
gen taal praten. Uiteraard gebeurde dat in
Friesland ook. Ik herinner me nog goed dat ik
werd geïnterviewd voor Omroep Friesland en
dat de verslaggever mij uitsluitend in het Fries
wilde interviewen. Ik heb me er toen overigens
goed uitgered, omdat ik vrij goed Fries kan ver
staan. Ook in Limburg kan ik me zeker redden.
Het is een gemoedelijk volk. En de enorme rijk
heid die de Limburgse cultuur biedt: het vereni
gingsleven floreert hier nog volop. En waar vind
je dat nog in Nederland? Daarom is het ook zo
belangrijk dat we erbij zijn als er bijvoorbeeld
een Limburgs Schuttersfeest wordt gehouden.
Belangrijk voor ons als merk en belangrijk voor
de relatie met onze klant. En Brand is hier ui
teraard het bier waarop Limburg nog steeds
trots is. Terecht! Nu de rest van Nederland
nog."
Marguerite de Ruijter
Hij heeft het nog steeds: het stofjasje van vroeger. Uit de tijd dat hij als
vijfjarige meehielp in de Emballage van de drankenhandel van zijn vader
Ad van Dorst. Hij is trots op zijn achtergrond. Maar ook op Heineken,
waar hij inmiddels al weer 14 jaar werkt. Die stap naar ons bedrijf was
destijds een logische. Marinus van Dorst ("ik ben vernoemd naar mijn
opa") groeide letterlijk op tussen de kratten en flessen bier en heeft het vak
van jongs af geleerd. Eerst bij zijn vader in de drankenhandel
Van Dorst-Liebrand-Olderaanlater in diverse functies in de verschillende
horecagebieden van Heineken Nederland. Sinds 1 maart is hij de nieuwe
directeur Horeca Brand en gewestelijk unitmanager Heineken voor
Zuid-Oost Nederland met als standplaats Wijlre.
Een gesprek over de toekomst, met een knipoog naar het verleden.