Het interview begint (uiteraard) op de plek waar het verleden nog zichtbaar is: de ontvangst ruimte van het overigens verder gloednieuwe kantoor van Heineken Brouwerijen Midden- Brabant (achter het kantoor in Den Bosch). Daar heeft Marinus van Dorst (36) een, zoals hij het zelf noemt, nostalgisch hoekje ingericht: bruine zitstoelen, een oude klok, een kachel onder een schoorsteenmantel, met aan de muur een groot portret van vader Ad en diverse documenten uit de oude doos. "Die zijn nog van mijn opa. Daarop staat onder meer de overdracht van het café dat hij in 1938 in het Brabantse Schaijk is begonnen. Mijn opa verkocht daar Amstel bier. Tijdens de oorlog schakelde hij over op Heineken. Dat had overigens een praktische reden: de Amstel- agent had niet genoeg rantsoen om in ons dorp Schaijk te komen. De Heineken-agent wel. En het is sinds die tijd Heineken gebleven. Mijn va der is in 1961 een drankenhandel begonnen onder de naam Van Dorst. Toen er een groter pand werd gezocht, werd deze samengevoegd met de Bossche drankenhandels Olderaan en Liebrand en kwam het geheel onder de Heineken-vlag. Veel van onze klanten herinne ren zich die tijd nog goed. Daarom leek het mij goed om de documenten van vroeger hier op te hangen. Bovendien ben ik zelf enorm trots op deze historie. Net zoals ik er trots op ben dat we nu bij Heineken horen." Je hebt het vak ook echt geleerd in het familie bedrijf... "Mijn vader werkte er, mijn moeder...ook mijn broer. Hoewel hij later een heel andere richting is opgegaan. We hadden al jong door dat klan ten belangrijk zijn: ik herinner me dat het bad water waarin mijn broer en ik zaten al koud was geworden, omdat mijn ouders nog enkele klan ten moesten helpen en daardoor vergeten wa ren ons eruit te halen. Maar ook dat er op zon dag dikwijls fusten moesten worden wegge bracht. Ik ging dan steevast mee. Overigens was ik nog maar vijf jaar oud toen ik al in de emballage meehielp. Later werkte ik in het ma gazijn, was ik bijrijder, chauffeur, verkooptelefo nist, maakte ik de facturen en werkte ik als ver tegenwoordiger. Kortom, op mijn zestiende had ik er al heel wat functies opzitten. Vandaar dat ik ook weieens gekscherend zeg dat ik al dertig jaar bij Heineken werk. Die werkervaring heeft overigens in mijn huidige functie heel veel voor delen: ik weet wat een chauffeur meemaakt, of iemand die in het Magazijn werkt. Je zult mij dan ook vaak met die mensen contact zien hebben. Ook in Wijlre, waar ik drie dagen in de week kantoor houd (de overige twee dagen ben ik in Den Bosch of 'en route'). Het leuke van Den Bosch is dat ik veel mensen van vroeger ken. Op de administratie werkt mijn vroegere oppas en in het Magazijn en in de Expeditie zijn er nog verschillende medewerkers die ik al mijn hele leven ken. Het geeft een band." Toch was je ook degene die uiteindelijk het opgaan in Heineken Brouwerijen Midden-Brabant hebt begeleid. Was dat niet moeilijk "Nee. Ik vond dat als iemand het moest doen, ik de aangewezen persoon daarvoor zou zijn. Het was ook een puur emotionele wens van mij dat als mijn vader zou stoppen - hij is onlangs met de VUT gegaan en was de laatste bedrijfs leider van Van Dorst-Liebrand-Olderaan - ik hier unitmanager zou worden. Ik had de jaren daarvoor al veel ervaring opgedaan in verande ringen: ik heb onder meer gewerkt bij Rotterdam Havenstad, waar ik de verhuizing van de drankenhandel heb meegemaakt, ik ben in het Friese Grou en in Noord-Holland, Alkmaar geweest. Overal waar ik kwam, volgde ik mensen op die vele jaren bij Heineken had den gewerkt. Dat was leerzaam - zij hadden ve le jaren ervaring -, maar dit gaf mij ook de kans om veranderingen door te voeren. Ik ben wat dat betreft een echte 'turn around' ma nager. Voel me daarin ook thuis. Heineken weet dat, want ik heb op dat gebied alle kansen ge kregen. Maar nooit zonder oog voor de mensen

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2000 | | pagina 4