Heineken USA
opnieuw
sponsor US Open
Heineken USA is opnieuw de exclusieve
sponsor van de US Open in New York.
Tijdens het verschijnen van dit blad is het
evenement in volle gang met 's-werelds
beste spelers op het center court, waar
Heineken's naam zichtbaar aanwezig zal
zijn. Verder is er een speciaal Heineken
Red Star Cafe, waar tennisfans de wed
strijden kunnen volgen op een televisie
circuit en waar ook andere activiteiten
worden gehouden gedurende het evene
ment. Het geheel wordt omgeven door
speciale televisie- en radiocommercials,
printadvertenties en een speciale consu
mentenactie.
Ook dit keer is Heineken in zee gegaan met
tennislegende John McEnroe en de naar hem
genoemde Foundation. Een speciale, op de
consument gerichte catalogus in de vorm van
een tennisbal, toont Heineken/McEnroe tennis-
collecties, onder meer vier door McEnroe zelf
ontworpen T-shirts. Voor elk T-shirt dat wordt
verkocht, maakt Heineken USA één dollar over
aan The John McEnroe Foundation.
USTA kampioen
Heineken USA sponsort ai weer tien jaar het US
Open. Daarnaast heeft de werkmaatschappij
sinds vier jaar de status van USTA Corporate
Champion en in die hoedanigheid sponsort het
de USA League Tennis Program, de USTA Adult
and Senior National Championships en de US
Men's Clay Court Championship. USTA is een
non-profit organisatie, met meer dan 600.000
individuele leden. Deze organisatie helpt tennis
te promoten en te groeien tot een professioneel
zeer hoog niveau.
Lizzy Younghusband
International Sports manager
Vinoloog Daan Hoek in zijn eigen wijnkelder
Daan Hoek (48 jaar), werkzaam bij
de wijn- en gedistilleerd afdeling van
Heineken Brouwerijen Holland-Zuid in
Rotterdam, hoef je niets wijs te maken
over wijn. Hij mag zich sinds 20 juli 'vino
loog' noemen. Een eretitel, alleen voorbe
houden aan geslaagde cursisten van de
Wijn Academie in Utrecht en de hoogste
graad op wijngebied in Nederland. Daan
behaalde het diploma samen met
62 andere cursisten (er deden 193 kandi
daten examen!). Een profiel van een bij
zonder beroep.
"Wijn is een prachtig product", zegt Daan Hoek,
die letterlijk van zijn hobby zijn beroep heeft ge
maakt. "Tja, hoe begin je daarmee? Je begint
met het product lekker te vinden. Je proeft er
verschillende soorten van en wilt er uiteindelijk
alles van weten. Zo begon het ook bij mij, toen
ik in een kleine drankenhandel in Sommelsdijk
op het eiland Goeree-Overflakkee begon te wer
ken. Ik raakte geïnspireerd door de wijn en
maakte er mijn werk van. Later, toen de dran
kenhandel werd overgenomen en ik in dienst
kwam van Heineken, bleef ik in de wijn. De re
den dat ons bedrijf wijnen verkoopt, is een logi
sche: we willen een zo breed mogelijk assorti
ment aan onze klanten aanbieden. En daar
hoort, zeker waar het restaurants betreft, ook
wijn bij. Het assortiment dat Heineken verkoopt,
bestaat onder meer uit eigen importwijnen, pro
ducten van Royal Bols Distilleries, Oud Wijn
verkopers en Maxxium (Boelen)."
Slagingspercentage
Daan mag best trots zijn op zijn behaalde titel.
"Je wordt niet zomaar vinoloog. Je moet eerst
een wijncertificaat of een slijtervaksdiploma ha
len, voordat je aan de Wijn Academie mag stu
deren. Ik heb het slijtervaksdiploma. Bovendien
is zowel de studie als het daaraan verbonden
examen van de Wijn Academie niet mis. Je
moet heel veel technische vakkennis hebben
en daarvoor heb ik vele uren studie achter de
rug. Vooral de vragen over de wetgeving in
Oost-Europese landen vond ik moeilijk. Ook het
organoleptische onderdeel van het examen was
pittig (vragen met betrekking tot het proeven
van wijnen aan de hand van de geur en de
smaak en eventuele afwijkingen in de wijn).
Bovendien, proeven kun je niet leren. Dat heb
je of dat heb je niet in je. Het slagingspercen
tage is dan ook erg laag. Mede om het aantal
vinologen beperkt te houden."
Sinds het behalen van zijn titel is Daan lid van
de Vinologenclub. "Die komt tien keer per jaar
bijeen om te praten over wijnen en uiteraard
om te proeven. Daarnaast drink je wijn vooral
met vrienden. Daarom heb ik thuis mijn wijn
kelder met proeverij. Mijn voorkeur gaat toch
wel uit naar Franse wijnen, met name een
mooie Bordeaux, bijvoorbeeld Giscours Grand
Crus Classé of een grote Bourgogne. Maar
daarnaast koop ik eigenlijk van alles, want ik
ben erg nieuwsgierig van aard. De beste wij
nen? Ik denk uit Frankrijk. Maar ook hier is de
kwaliteit van de wijn uiteindelijk afhankelijk van
de bodem, het druivenras, de weersomstandig
heden en de vinificatie van de wijnboer", aldus
de specialist.
Meer info over wijnen is onder meer te vinden
op internet. Enkele interessante pagina's:
www.lekkerwijntje.nl
www.wijnplein.nl
Marguerite de Ruijter
Professionele adviezen
Daan Hoek werkt bij de afdeling Wijn en
Gedistilleerd, maar is daar de enige vinoloog.
"Mijn taak bestaat uit het adviseren van klan
ten over wijnen en de samenstelling van een
wijnkaart. Bovendien hebben we hier nu een
speciale ruimte, waar vertegenwoordigers sa
men met de klant naartoe kunnen komen om
wijnen te proeven. Heel belangrijk voor bijvoor
beeld acquisitie. Ook behandel ik klachten van
klanten over wijnen die afwijkingen vertonen
(bijvoorbeeld kurk in de wijn of enigszins geoxi
deerd). Ik proef of analyseer de wijn en geef
mijn bevindingen. En ik geef zowel in- als extern
adviezen over de verhouding prijs/kwaliteit. In
dat kader is het alleen maar gewenst dat ik mij
nu vinoloog mag noemen, omdat dat de hoog
ste wijntitel in Nederland is en onze klanten
daardoor ook kwaliteit en professionele advie
zen mogen verwachten."