Amsterdams cafe in hartje Jakarta Arbodienst krijgt Zendtijd De Arbosite: informatie over gezond aan het werk zijn en gezond aan het werk blijven! De Gordel van Smaragd heeft er een typisch stukje Amsterdam bij gekregen. Op een prachtige A-locatie in hartje Jakarta, Indonesië, bevindt zich sinds januari 2000 'The BuGiis', oftewel, 'de maffe buitenlander'. Een typisch Amsterdamse kroeg in een overwegend tropisch klimaat. Opgericht door een aantal Nederlandse expatriates, onder wie Arnaud Brandt. Hij is de zoon van oud-Heineken- medewerker Kees Brandt, die tot zijn pensionering bij Export werkte. The BuGiis verkoopt onder meer Bintang op tap en Heineken bier op fles en in blik. "y, I De Arbodienst heeft sinds 31 mei jongstleden 'zendtijd' op het BrowseHUIS van Heineken. Die dag werd er namelijk een site toegankelijk gemaakt, met daarop allerlei informatie en wetenswaardigheden rondom Arbozaken en de Arbodienst van Heineken Nederlands Beheer. Een kleine groep Arbodienstmedewerkers, met on dersteuning van Tjarko Dallenga van Information Services heeft de site voorbereid en dit verliep zeer goed. De Arbodienst vindt het bijzonder om de mogelijkheid te krijgen op deze manier de eigen af deling te presenteren. Uiteraard komt een site op intranet niet zomaar tot stand. Zoiets moet voor de organisatie toegevoeg de waarde hebben. In de wandelgangen horen we vaak dat de Arbodienst zo onbekend is dat men sen niet precies weten waarvoor ze bij ons kunnen aankloppen. En het is juist belangrijk dat ze het wel weten, want hoe eerder je een klacht of een probleem bespreekt, hoe groter de kans is dat bij voorbeeld lichamelijke en/of geestelijke effecten niet of in mindere mate optreden. Wij willen vooral informatief zijn. Het onderwerp is serieus, maar de site heeft niet de uitstraling van een Arbo-wetboek. Het is de bedoeling dat mensen nieuwsgierig worden gemaakt en steeds verder de site induiken. Arbo is eigenlijk een heel alledaags onderwerp. ledereen heeft ermee te maken en dus is de site uitnodigend en wat heel belangrijk is, interactief. Er is een mailbox, waarin mensen vragen en sug gesties kunnen neerleggen. De site moet uitgroeien tot een informatieplatform over alles wat met veilig en gezond werken te ma ken heeft, waarbij welzijnsaspecten zeker niet uit het oog worden verloren. Ook zullen mensen snel kunnen vinden waar en bij wie ze met hun vragen terechtkunnen. De inhoud zal groeien, waarbij we mensen nu al nadrukkelijk willen vragen om te re ageren en suggesties te doen. Het schaduwrijke terras van The BuGiis meubilair is typisch Nederlands, maar in Indonesië nagemaakt met behulp van in Amsterdam gefotografeerde stoelen en tafels. Aan de bar kan de klant een Damrak-cocktail, een flesje Heineken bier of Bintang van de tap bestellen. En in het restaurant is er, naast loem pia en nasi, Hollandse stamppot te koop. Het café richt zich met name op buitenlandse toeris ten en expatriates, maar ook de lokale bevolking is uiteraard van harte welkom. Marguerite de Ruijter De site zal in hoofdlijnen informatie geven over wat de Arbodienst doet, wie er werken en hoe de ver schillende medewerkers bereikbaar zijn. Daarnaast zal er achtergrondinformatie gegeven worden over actuele onderwerpen als RSI (Repetitive Strain Injuries, beroepsgebonden spier en skeletaandoeningen aan de nek en de boven ste ledematen, zoals een 'muisarm') en stress. Hierbij valt te denken aan wetenswaardigheden over wat er nu precies gebeurt bij het ontstaan van RSI en hoe je RSI kunt voorkomen. Dus er wordt ook aandacht gegeven aan checklists, afbeeldingen over een goede werkplekopstel ling en al zo meer. The BuGiis heeft zich sinds de oprichting steeds in goed gezelschap bevonden. Minister Jorritsma is er al geweest, met in haar kielzog een zaken- delegatie uit Nederland. Er werd een typisch Hollandse avond gehouden. En onlangs was het café nog onderkomen voor diverse Nederlandse mariniers, die er zich even 'thuis' konden wa nen. Kortom, de nieuwe Amsterdamse kroeg, waarvan de inrichting is ontworpen door het Heineken Bouwadviesbureau, staat volop in de belangstelling van de Nederlanders. En dat streelt uiteraard het hart van de oprichters en mede-eigenaren. Eigen droom Kees Brandt, die zelf ook geld in het geheel heeft ge stoken, is erg enthousiast over het initiatief van zijn zoon. "Hij heeft gedaan wat ik altijd na mijn pensio- nering heb willen doen", vertelt hij hierover. "Een eigen café beginnen. Vandaar ook dat ik dit ini tiatief van harte ondersteun en ook meegefinan- cierd heb. Ik mag mij nu mede-eigenaar noemen. Mijn enige voorwaarde aan het geheel was dat het dan ook een café zou zijn dat onze corporate producten zou schenken. Vandaar dat van het be gin af aan zowel de afdeling Export als directeur Hofhuis van Multi Bintang Indonesia bij de op richting zijn betrokken." Arnaud woonde en werkte destijds in Jakarta. Daar had hij, samen met enkele andere Nederlanders, wel een eigen voetbalclub, maar geen eigen café. Tijd dus om daarin verandering te brengen. "Door de economische crisis in het land konden ze dit pand op een echte A-locatie bemachtigen en is The BuGiis geboren", aldus vader Brandt. "Het wordt nu door een van de op richters gerund. Arnaud werkt intussen weer in Nederland. Hij is consultant in Amsterdam. "Ik ben er zelf nog niet geweest", bekent Kees Brandt. "Maar het staat uiteraard wel hoog op mijn prioriteitenlijst." Meubilair The BuGiis ligt op een prachtige locatie, aan een meertje. Wie in het restaurant zit of op het ter ras met rieten stoeltjes, kijkt daarover uit. Het U vindt de link naar de Arbosite via de knop Units en Afdelingen. Piet Bouws hoofd Arbodienst HNB

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2000 | | pagina 9