"Ik denk niet vaak aan vroeger terug. Maar als ik dat nu zo doe, was het toch wel een heel goede tiid." Sinds twee jaar is Jan-Willem Kroonen bedrijfs leider bij Brand in Wijlre. Het is niet voor het eerst dat de nu 46-jarige Kroonen in een kleine brouwerij werkt. Op een periode van zes jaar na, waarin hij productiemanager Verpakken in Den Bosch was, heeft hij dat eigenlijk altijd gedaan. Na afgestudeerd te zijn als dranken technoloog ("ik heb altijd belangstelling gehad voor de drankenindustrie") aan de Hogere Agrarische School in Bolsward, stuurde hij een open sollicitatie aan Heineken en werd hij aan genomen als trainee in Zoeterwoude. Toen hem al na vijf maanden opleiding gevraagd werd of hij naar Zaïre uitgezonden wilde worden, hoef de hij niet lang na te denken. Eén dag bedenk tijd was voldoende om positief te beslissen. De herinnering amuseert hem nog steeds. "Tevoren had ik nooit aan uitzending gedacht. Het was ook beslist niet een reden om bij Heineken te solliciteren, zoals wel het geval was bij veel anderen. En toen werd ik ineens gevraagd Vele herinneringen Na Bralima in Zaïre, volgden Jordan Brewery Co. Ltd. in Jordanië en South Pacific Brewery in Papoea Nieuw-Guinea. Hij kan er veel over ver halen. Over het grondstoffenprobleem bijvoor beeld in Zaïre. Omdat er geen geld was om moutte kopen, moesten er lage moutstortingen worden gedaan met gebruik van lokaal gekoch te mais en rijst voor het merk Primus. Voor een technoloog/brouwer een uitdaging. 'Roeien met de riemen die je hebt' was het parool. "We kon den het bier niet zo goed stabiliseren. Om ei witten af te breken gebruikten we de papaïne- poeder van papaja's als enzym. De enzymen die in de mout zaten, moesten we zo lang mogelijk actief zien te houden. We hadden dan ook in gewikkelde brouwschema's." De benodigde grondstoffen kochten Kroonen en zijn collega's zelf in. "We gingen zelfs met een zak geld hon derdvijftig kilometer de jungle in om drie rijst- pelmachines te kopen om de rijst te kunnen pellen. Echt een expeditie. Ik denk niet vaak aan vroeger terug. Maar als ik dat nu zo doe, was het toch wel een heel goede tijd." Niet minder goed, maar heel anders was het in Jordanië. "Je zit daar in je eentje, in een brou werij die middenin de woestijn staat. Er waren voldoende financiën. Alles was gericht op de kwaliteit van het Amstel bier en op de opleiding van een nieuw kader. Het was een schitterend land met veel oudheidkundige zaken, toponder- wijs voor de kinderen en uitstekende medische voorzieningen. Een van de veiligste landen ook waar je als vrouw kunt wonen." Dat kon niet worden gezegd over Papoea Nieuw-Guinea. "Na zes uur kun je daar niet alleen op straat. Ik heb me er vooraf goed over geïnformeerd. Ik ben heel nuchter, ik ben niet zo gauw bang. Dus we zijn er heengegaan. Vooral qua werk was het een uitdaging. Maar als Brewery Manager ben je ook verantwoordelijk voor de medewerkers. Dat was weieens moeilijk." Om de drie kinderen de middelbare school in Nederland te laten doorlopen, wilde het gezin Kroonen terug naar Nederland. Toevallig kwam er een functie vrij bij Heineken Den Bosch als productiemanager Verpakken. Werken in Den Bosch was even wennen. "Het viel me in het begin erg tegen. Vergeleken met de buitenland se brouwerijen waar ik had gewerkt, was Den Bosch een grote, logge organisatie. Ik had 550 medewerkers. Een groot verschil met eerdere functies, waarbij ik veel extern moest regelen (bijvoorbeeld ten behoeve van veiligheid van de medewerkers) was, dat ik hier meer energie moest steken in interne zaken." Met z'n allen voor Brand Na de zes Bossche jaren maakt Kroonen de overstap naar Wijlre. Hij voelt zich daar thuis. Zowel op de brouwerij, als in zijn woonplaats Eys. "In een kleine brouwerij ken je iedereen. Je hebt meer het 'wij'-gevoel. Alles is beter be heersbaar. Je ziet eerder resultaten dan in een grotere organisatie. Zelf pak ik ook graag aan, in plaats van in een kantoor te zitten wachten tot iemand me iets vraagt. Ik wil niet alleen vergaderen en me met papieren bezighouden, ik wil door het bedrijf lopen en contact hebben met de mensen. En dan ook nog tijd voor me zelf hebben om creatief bezig te zijn. Daarin moetje een goede balans vinden." Dat Jan-Willem Kroonen van origine geen Limburger is, is geen punt. "Mijn MT-leden pra ten Limburgs met elkaar, maar daar wen je snel genoeg aan. Ik heb nooit gemerkt dat het uit-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2000 | | pagina 4