Waarin een
grote brouwerij
De symbolische opening van de microbrouwerij door brouwmeester
Pesmon en Rood van Bestuurslid de heer Lubsen
De microbrouwerij bevat alle stappen van het
brouwproces; malen, maischen, klaringskuipfil-
tratie, wort koken en wort koelen. Door een spe
ciaal ontwerp van de klaringskuipen en wortketels
is de installatie, ondanks de kleine schaal, repre
sentatief voor de processen in de grote brouwe
rijen.
De microbrouwerij is 30 jaar geleden gestart in
Rotterdam als de "laboratorium-proefziederij". De
installatie is in die 30 jaar volwassen geworden.
De principes zijn vrijwel dezelfde gebleven, maar
de installatie en besturing zijn volkomen ver
nieuwd. Hierdoor is het mogelijk een groot aantal
experimenten in beperkte tijd te doen; één me
ting is immers geen meting! Via de uitgebreide
gegevensverwerking zijn na afloop alle meetgege
vens beschikbaar.
Van de proefbrouwsels maakt Wim Geurts vervol
gens in het vergistingslaboratorium bier. Hiervoor
staan 12 fermentoren opgesteld elk met een ver-
gistingscapaciteit van 3 Vs liter. Om de verschil
lende recepturen te kunnen beproeven is de in
stallatie voorzien van een geautomatiseerde be
sturing en procescontrole. In een helderbierfilter
in de microbrouwerij wordt ten slotte niet alleen
helder bier gemaakt, maar kunnen eveneens de
filtratie-eigenschappen worden gemeten.
Terwijl de brouwerijen almaar groter worden, heeft de afdeling Brewing
Science Technology van HTS R&D in Zoeterwoude juist geïnvesteerd in het
kleine. Hier is het afgelopen jaar hard gewerkt aan een nieuwe mouterij en
brouwerij die wat grootte betreft zo uit Madurodam kunnen komen. Echter, de
microbrouwerij en -mouterij zijn serieuze onderzoeksinstallaties en zeker geen
toeristische attracties!
De noodzaak om competitief wetenschappelijk moet daarom met kleine hoeveelheden gerst
onderzoek te doen en verbeterde brouw-metho- gewerkt kunnen worden.
den te ontwikkelen neemt constant toe. Om Vanwege de duur van het vermouten, circa een
snel en flexibel met kleine hoeveelheden week, is de installatie uitgerust met een bestu-
grondstoffen te kunnen werken zijn een com- ring die via een modem te bereiken is. Hierdoor
plete mouterij en brouwerij gebouwd. Hiermee kan het hele vermoutingsproces op afstand
kan in combinatie met het vergistingslaborato- continu gevolgd en bestuurd worden.
rium het gehele mout en brouwproces worden De brouwmeester van de microbrouwerij, Ludo
uitgevoerd. De vernieuwde micromouterij en Pesman, verwerkt vervolgens de mout tot wort.
microbrouwerij zijn 27 maart jongstleden offi-
cieel door Raad van Bestuurslid de heer S.W.W.
Lubsen geopend.
Met deze installaties heeft Heineken een voor
de brouwerijwereld uniek instrument in huis om
snel gedegen toegepast en wetenschappelijk
onderzoek te kunnen doen. Hiermee kunnen we
de uitdagingen en de veranderingen die ons in
de eenentwintigste eeuw te wachten staan met
vertrouwen tegemoet zien.
Jeroen de Jong
Supervisor Product Quality
Van graantje tot kraantje...
Cees van Rijn kan in de nieuwe micromouterij
gelijktijdig tot 48 monsters gerst vermouten on
der identieke condities. Het testen van gerst
rassen gebeurt vaak jaren voordat de gerst
commercieel verkrijgbaar is. Om de kwaliteit
van een nieuwe variëteit te kunnen bepalen
Knnterman
Bosveld
Ludo Pesman demonstreert de werking van de glazen klaringskuipen
Kluivert
Zenden