Waarin een grote brouwerij De symbolische opening van de microbrouwerij door brouwmeester Pesmon en Rood van Bestuurslid de heer Lubsen De microbrouwerij bevat alle stappen van het brouwproces; malen, maischen, klaringskuipfil- tratie, wort koken en wort koelen. Door een spe ciaal ontwerp van de klaringskuipen en wortketels is de installatie, ondanks de kleine schaal, repre sentatief voor de processen in de grote brouwe rijen. De microbrouwerij is 30 jaar geleden gestart in Rotterdam als de "laboratorium-proefziederij". De installatie is in die 30 jaar volwassen geworden. De principes zijn vrijwel dezelfde gebleven, maar de installatie en besturing zijn volkomen ver nieuwd. Hierdoor is het mogelijk een groot aantal experimenten in beperkte tijd te doen; één me ting is immers geen meting! Via de uitgebreide gegevensverwerking zijn na afloop alle meetgege vens beschikbaar. Van de proefbrouwsels maakt Wim Geurts vervol gens in het vergistingslaboratorium bier. Hiervoor staan 12 fermentoren opgesteld elk met een ver- gistingscapaciteit van 3 Vs liter. Om de verschil lende recepturen te kunnen beproeven is de in stallatie voorzien van een geautomatiseerde be sturing en procescontrole. In een helderbierfilter in de microbrouwerij wordt ten slotte niet alleen helder bier gemaakt, maar kunnen eveneens de filtratie-eigenschappen worden gemeten. Terwijl de brouwerijen almaar groter worden, heeft de afdeling Brewing Science Technology van HTS R&D in Zoeterwoude juist geïnvesteerd in het kleine. Hier is het afgelopen jaar hard gewerkt aan een nieuwe mouterij en brouwerij die wat grootte betreft zo uit Madurodam kunnen komen. Echter, de microbrouwerij en -mouterij zijn serieuze onderzoeksinstallaties en zeker geen toeristische attracties! De noodzaak om competitief wetenschappelijk moet daarom met kleine hoeveelheden gerst onderzoek te doen en verbeterde brouw-metho- gewerkt kunnen worden. den te ontwikkelen neemt constant toe. Om Vanwege de duur van het vermouten, circa een snel en flexibel met kleine hoeveelheden week, is de installatie uitgerust met een bestu- grondstoffen te kunnen werken zijn een com- ring die via een modem te bereiken is. Hierdoor plete mouterij en brouwerij gebouwd. Hiermee kan het hele vermoutingsproces op afstand kan in combinatie met het vergistingslaborato- continu gevolgd en bestuurd worden. rium het gehele mout en brouwproces worden De brouwmeester van de microbrouwerij, Ludo uitgevoerd. De vernieuwde micromouterij en Pesman, verwerkt vervolgens de mout tot wort. microbrouwerij zijn 27 maart jongstleden offi- cieel door Raad van Bestuurslid de heer S.W.W. Lubsen geopend. Met deze installaties heeft Heineken een voor de brouwerijwereld uniek instrument in huis om snel gedegen toegepast en wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Hiermee kunnen we de uitdagingen en de veranderingen die ons in de eenentwintigste eeuw te wachten staan met vertrouwen tegemoet zien. Jeroen de Jong Supervisor Product Quality Van graantje tot kraantje... Cees van Rijn kan in de nieuwe micromouterij gelijktijdig tot 48 monsters gerst vermouten on der identieke condities. Het testen van gerst rassen gebeurt vaak jaren voordat de gerst commercieel verkrijgbaar is. Om de kwaliteit van een nieuwe variëteit te kunnen bepalen Knnterman Bosveld Ludo Pesman demonstreert de werking van de glazen klaringskuipen Kluivert Zenden

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2000 | | pagina 8