Dit is de vraag die ik regelmatig gesteld hebsinds mij in januari
gevraagd is deze afdeling voor Heineken Nederland op te tuigen.
De betekenis van het woord facilitair is voor on
ze afdeling tweeledig.
Enerzijds staan we natuurlijk voor de inkoop van
facilitaire goederen en diensten, met andere
woorden alle inkoop die niet direct te maken
heeft met het eindproduct of het productiepro
ces. Voorbeelden zijn kantoorartikelen en meu
bilair, maar ook consultancy, uitzendbureaus en
automatisering.
Anderzijds is het speciaal facilitaire aan deze
tak van inkoop dat het een dienstverlenende af
deling is, die alle medewerkers van Heineken
ondersteunt bij alle aspecten van facilitaire in
kopen.
Op die ene vraag moesten dus minstens twee
antwoorden komen.
Het eerste antwoord is eenvoudig te geven. Er
wordt aan facilitaire inkoop bij Heineken
Nederland zo'n 160 miljoen gulden uitgegeven.
Van deze kosten wordt slechts een miniem deel
ondersteund door de afdeling Facilitaire Inkoop.
Van administratieve ondersteuning is zelfs hele
maal geen sprake, terwijl er inmiddels van zo'n
2.500 leveranciers gebruikgemaakt wordt, die
bij elkaar jaarlijks een enorme hoeveelheid fac
turen sturen. Met andere woorden, Heineken
heeft de facilitaire inkoop bepaald nog niet on
der controle.
Het tweede antwoord ligt ingewikkelder. Bieden
wij inderdaad de nodige ondersteuning aan wat
wij noemen onze 'interne klanten'? Aan de in
zet en de welwillendheid van de afdeling ligt het
niet, in die zin is het antwoord 'ja'. Maar te
gelijkertijd moeten wij onderkennen dat
men de afdeling nog nauwelijks weet te
vinden, en dat we nog zelden structureel
in overlegteams of samenwerkingsver
banden zijn opgenomen. Ook een ge
bruiksvriendelijk bestelsysteem, eenvou
dige inkoopprocedures of zelfs voldoende
inkopers kunnen we nog niet aanbieden.
We kunnen dus rustig stellen dat er ook op
dit vlak nog veel werk te verrichten valt.
Waarom Facilitaire Inkoop?
Je kunt je verder afvragen waarom we faci
litaire inkoop willen organiseren. Want eer
lijk gezegd vinden de meeste mensen het wel
leuk om het zelf te regelen, en is men prima te
vreden met de huidige situatie. Waarom dan
toch een afdeling optuigen die dit structureel
gaat aanpakken?
Zoals elke organisatie, is ook Heineken steeds
op zoek naar mogelijke kostenreductie. Tot nu
toe stonden hierbij vooral besparingen op pri
maire kosten centraal.
Irene Mulders, Facilitair Inkoop
Manager was de afgelopen jaren
Hoofd Inkoop bij DHL, waar de
inkoopafdeling op vergelijkbare wij
ze is gereorganiseerd.
Met ingang van 1 juli zal zij onder
steuning krijgen van een nieuwe
Inkoper, Arjan Schreurs. Hij komt
van PGGM, waar hij ruime ervaring
met facilitaire inkoop heeft opgedaan.