18) 1
I
I
In 1994 hebben we voor de eerste keer de visie geformuleerd
dat Mouterij Albert de referentiemouterij wilde worden voor
het Heineken concern. Om dit te bereiken moesten er con
crete, meetbare resultaten op drie vlakken worden behaald,
namelijk grondstoffen (brouwgerst), vermoutingstechnologie
en service (aan de brouwerijen). Anno 2000 kunnen we stel
len dat deze visie gerealiseerd is. Verbetering van de finan
ciële resultaten is, hoewel uitermate belangrijk, slechts één
aspect. Daarnaast hebben we een uniek systeem ontworpen
om controle te krijgen op de voedingsveiligheid van onze
ii
I
Wij vinden haar al de mooiste, maar dit jaar wordt
Mouterij Albert in het Belgische Ruisbroek, ook de
grootste van Europa. Met de bouw van een derde
productielijn stijgt de capaciteit van 160.000 ton
naar 230.000 ton mout per jaar, goed voor 15 mil
joen hectoliter bier. De brouwgerst die we hiervoor
nodig hebben is ongeveer de hoeveelheid die jaar
lijks in Nederland en België samen wordt geteeld.
We produceren vooral Heineken A-mout. Het inves
teringsbedrag van het project bedraagt zo'n 40 mil
joen gulden. Vorig jaar in april metselde onze toen
malige premier Jean-Luc Dehaene de eerste steen.
Daarna nam onze project-ingenieur,
Amedee Beylemans, het over om
het project in goede banen te lei
den. De grote bouwwerken zijn
ondertussen afgerond. Momenteel
zijn we de machines en bestu
ringssystemen aan het plaatsen,
begin mei 2000 gaat de eerste gerst in de weekkui-
pen. En dan... produceren maar. U ziet: er wordt
voor u gezorgd, uw Heineken zal er altijd staan.
Van links naar rechts: E.J. Korthals Altes, algemeen directeur Heineken Nederland; J.L.
Dehaene, ex-premier van België; Th. A. de Man, directeur PP&C; J. de Bruyn, general
manager Mouterij Albert en S.W.W. Lubsen, lid van de Raad van Bestuur, ter
gelegenheid van de eerstesteenlegging van de uitbreiding, op bezoek in de mouterij.
r~r~i
De visie van
;ri
agp*
Bijna elke dag lezen we wel iets, negatiefs of positiefs, over voedingsveiligheid in de
krant. Wij allemaal willen veilige producten eten en drinken die onze gezondheid niet
schaden. Onze mout, de grondstof voor Heineken bier, dient bijgevolg ook een veilig
product te zijn. Omdat het mouten een volledig natuurlijk proces is, dat nauwkeurig
en continu wordt gevolgd, gaat onze aandacht
vooral uit naar onze grondstof, brouwgerst, die we
aankopen in Europa. We willen met name weten
hoe de brouwgerst behandeld is geweest in het
traject vóór aankomst bij de brouwerij. We hebben
een systeem ontwikkeld waarbij er nauw wordt sa
mengewerkt met de gerstleveranciers, veelal coö
peraties van graanboeren. Via audits komen we te weten welke en hoeveel pestici
den de landbouwer gebruikt, hoe de gerst wordt opgeslagen, gereinigd en belucht.
Net als bij een ISO-audit spreken we met de leverancier actieplannen af die moeten
leiden tot verbeteringen. Als de gerst via schepen of vrachtwagens aankomt op de
mouterij, kennen we exact de voorgeschiedenis en de herkomst ervan. Met een aantal
leveranciers gaan we zelfs nog een stapje verder. Verleden jaar hebben we met een
Franse coöperatie geparticipeerd in een project met als doel: per hectare meer gerst
te oogsten en een beter eiwitniveau in de gerstkorrel te waarborgen. De succesvolle
resultaten werden in december tijdens een groot feest aan alle deelnemende land
bouwers bekend gemaakt uiteraard onder het nuttigen van een Heineken-biertje.
mmtmmmmmimttmÊtmmÊmÊmu
•- - 'i •-