18) 1 I I In 1994 hebben we voor de eerste keer de visie geformuleerd dat Mouterij Albert de referentiemouterij wilde worden voor het Heineken concern. Om dit te bereiken moesten er con crete, meetbare resultaten op drie vlakken worden behaald, namelijk grondstoffen (brouwgerst), vermoutingstechnologie en service (aan de brouwerijen). Anno 2000 kunnen we stel len dat deze visie gerealiseerd is. Verbetering van de finan ciële resultaten is, hoewel uitermate belangrijk, slechts één aspect. Daarnaast hebben we een uniek systeem ontworpen om controle te krijgen op de voedingsveiligheid van onze ii I Wij vinden haar al de mooiste, maar dit jaar wordt Mouterij Albert in het Belgische Ruisbroek, ook de grootste van Europa. Met de bouw van een derde productielijn stijgt de capaciteit van 160.000 ton naar 230.000 ton mout per jaar, goed voor 15 mil joen hectoliter bier. De brouwgerst die we hiervoor nodig hebben is ongeveer de hoeveelheid die jaar lijks in Nederland en België samen wordt geteeld. We produceren vooral Heineken A-mout. Het inves teringsbedrag van het project bedraagt zo'n 40 mil joen gulden. Vorig jaar in april metselde onze toen malige premier Jean-Luc Dehaene de eerste steen. Daarna nam onze project-ingenieur, Amedee Beylemans, het over om het project in goede banen te lei den. De grote bouwwerken zijn ondertussen afgerond. Momenteel zijn we de machines en bestu ringssystemen aan het plaatsen, begin mei 2000 gaat de eerste gerst in de weekkui- pen. En dan... produceren maar. U ziet: er wordt voor u gezorgd, uw Heineken zal er altijd staan. Van links naar rechts: E.J. Korthals Altes, algemeen directeur Heineken Nederland; J.L. Dehaene, ex-premier van België; Th. A. de Man, directeur PP&C; J. de Bruyn, general manager Mouterij Albert en S.W.W. Lubsen, lid van de Raad van Bestuur, ter gelegenheid van de eerstesteenlegging van de uitbreiding, op bezoek in de mouterij. r~r~i De visie van ;ri agp* Bijna elke dag lezen we wel iets, negatiefs of positiefs, over voedingsveiligheid in de krant. Wij allemaal willen veilige producten eten en drinken die onze gezondheid niet schaden. Onze mout, de grondstof voor Heineken bier, dient bijgevolg ook een veilig product te zijn. Omdat het mouten een volledig natuurlijk proces is, dat nauwkeurig en continu wordt gevolgd, gaat onze aandacht vooral uit naar onze grondstof, brouwgerst, die we aankopen in Europa. We willen met name weten hoe de brouwgerst behandeld is geweest in het traject vóór aankomst bij de brouwerij. We hebben een systeem ontwikkeld waarbij er nauw wordt sa mengewerkt met de gerstleveranciers, veelal coö peraties van graanboeren. Via audits komen we te weten welke en hoeveel pestici den de landbouwer gebruikt, hoe de gerst wordt opgeslagen, gereinigd en belucht. Net als bij een ISO-audit spreken we met de leverancier actieplannen af die moeten leiden tot verbeteringen. Als de gerst via schepen of vrachtwagens aankomt op de mouterij, kennen we exact de voorgeschiedenis en de herkomst ervan. Met een aantal leveranciers gaan we zelfs nog een stapje verder. Verleden jaar hebben we met een Franse coöperatie geparticipeerd in een project met als doel: per hectare meer gerst te oogsten en een beter eiwitniveau in de gerstkorrel te waarborgen. De succesvolle resultaten werden in december tijdens een groot feest aan alle deelnemende land bouwers bekend gemaakt uiteraard onder het nuttigen van een Heineken-biertje. mmtmmmmmimttmÊtmmÊmÊmu •- - 'i •-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2000 | | pagina 18