SOCIAAL BELEID
Heineken N. V wil een sterke positie in het internationale speciaalbier-
segment verwerven. Een belangrijke drijfveer hiervoor is de sterke groei die
speciaalbier in volwassen biermarkten laat zien.
Consumenten willen meer variatie en bierkeuzen. Voor brouwers is het
speciaalbiersegment interessant, omdat het een dynamisch en innoverend
segment is en omdat er hogere prijzen en marges gerealiseerd kunnen
worden. Begin 1999 heeft Heineken hieraan invulling gegeven door de
Corporate specialty por folio, tot dan alleen bestaande uit Murphy's, uit
te breiden met Wieckse Witte, Vos, en Desperados. De internationale
ontwikkeling van Wieckse Witte en Vos wordt als volgt uitgevoerd.
Projectteam Protocol
Van links naar rechts: José Manuel Eguren (Specialties
Coördinator Spanje), Frank van Asperen (International Brand
Manager Wieckse Witte en Vos), Christian Hylkema (Manager
Specialties Spanje) en José Manuel Alcobendos (Specialties
Promotor Madrid) voor het 'Plaza De Las Ventas' in Madrid
de were JA in
Ierland en Zwitserland aangeboord. Wieckse
Witte heeft gezien haar smaak en positionering
ook in markten buiten Europa met een tropisch
klimaat een introductiemogelijkheid. Nieuw-
Zeeland, Singapore, Latijns-Amerika en de
Caribbean hebben al interesse getoond.
Hoge winstmarges
Speciaalbier is bij uitstek het segment waar per
hectoliter veel winst kan worden behaald. De
consument is bereid voor speciaalbier meer te
betalen dan voor pils.
Dat de speciaalbieren van Heineken potentie
hebben om uit te groeien naar grote volumes,
bewijzen de Nederlandse en Franse markt. In
Nederland groeiden het Wieckse Witte- en Vos-
volume in 1999 aanzienlijk. In Frankrijk loopt
het nog voorspoediger en verdubbelde Wieckse
Witte in 1999 het volume ten opzichte van 1998.
Met de sterke merkbeleving, snelle marktpene-
tratie en aantrekkelijke marges is het een
interessante uitdaging om de verfijnde smaken
van onze speciaalbieren door zoveel mogelijk
consumenten in de wereld te laten drinken.
Frank van AsperenInternational Brand
Manager Wieckse Witte en Vos
In het kader van het Project
Sociaal Beleid 2000 heeft het
Projectteam Protocol zich bezig
gehouden met de arbeidsverhou
dingen en de daarbijbehorende
overlegstructuur. De arbeidsver
houdingen in de toekomst zullen
zich kenmerken door wederzijdse
verantwoordelijkheid van werk
gever en werknemer voor conti
nuïteit en kwaliteit. Dit heeft
ook consequenties voor de over
legstructuur.
Een analyse van de huidige situatie
leert dat er onder invloed van de
diverse organisatieontwikkelings
processen de afgelopen jaren een
sterke decentralisatie is doorgevoerd
binnen de diverse organisatiedelen.
De centrale overlegstructuur die
Heineken en de vakorganisaties
tot op heden hanteren sluit niet
meer aan bij deze ontwikkeling. De
projectgroep stelt dan ook een nieuw
overiegstelsel voor dat getypeerd kan
worden door: 'differentiatie binnen
centraal afgesproken kaders'. De
grondgedachte hierbij is: differen
tiatie van arbeidsvoorwaarden, dat
wil zeggen het bieden van keuze
mogelijkheden om één regeling
gedifferentieerd toe te passen
(maatwerk). Daarbij moet regel-
ruimte worden neergelegd bij de
laagst mogelijke werkeenheid. De
niveaus van differentiatie die wij
hierbij onderscheiden zijn: het in
dividu, het team of de afdeling, de
werkmaatschappij of unit en
Heineken Nederlands Beheer.
Bij het neerleggen van regelruimte
bij de laagst mogelijke werkeenheid,
ontstaan nieuwe rollen voor een
groot aantal betrokken partijen.
Toch blijft er ook behoefte bestaan
aan een vorm van regie om de ka
ders aan te geven. Deze regis-
seursrol zal door Heineken
Nederlands Beheer en de vakbonden
moeten worden ingevuld. De stellige
overtuiging van de projectgroep is
dat deze aanpak zal leiden tot
wederzijds vertrouwen en een
open communicatie.
Het Projectteam Protocol,
Arbeidsverhoudingen en
Overlegstructuur bestaat uit:
Hans Olthoff, Susan Bamsey,
Rudy Dikken, Henk Bonthuis,
Dick van der Bijl, Rien Huiskamp
(Huiskamp Research en
Consultancy B.V.) en Johan Tolsma