Er zijn van die momenten die zich alleen voordoen wanneer je een reisgids openslaat. Je ziet een of andere foto van een
ver exotisch oord en je denkt bij jezelf: zo mooi kan het in het echt niet. Na aankomst op je vakantiebestemming kom je
erachter dat deze plek bijna net zo mooi is als op de foto. Zoiets dergelijks overkwam mij tijdens mijn bezoek aan Café
Central te Venlo. Deze horecagelegenheid aan Markt 22 is medio oktober geopend, na een grondige verbouwing van bijna
twee jaar. Exact honderd jaar nadat de deuren van dit pand de eerste keer opengingen.
Bedrijfsleider Floris Lina vertelt dat er voorheen
in het pand een Chinees restaurant gevestigd
was en dat de verdiepingen van het karakte
ristieke pand werden bewoond door duiven en
ander gevogelte.
Op de begane grond bevindt zich het grand-café
waar je kunt genieten van onder meer een kop
koffie met een krantje of een van de bieren van
Brand, want deze worden hier in Café Central
geschonken. De eerste verdieping of volgende
verdiepingen zijn via de brede houten trap of
via de lift bereikbaar. Op de eerste verdieping
komen we bij het restauratieve gedeelte van
Café Central. Deze verdieping doet 's middags
dienst als lunchcafé. De gast kan dan gebruik
maken van een saladebar, een kleine dagkaart
en een ruim assortiment broodjes.'s Avonds
wordt de verdieping omgetoverd tot restaurant
waar je de keuze hebt uit gerechten die geba
seerd zijn op fusion-cookin. Café Central kent
een kaart met vijf hoofd-, voor - en nagerechten
waaruit de gast kan kiezen voor een bedrag van
39,50 gulden. Tevens heeft hij/zij de moge
lijkheid om a la carte te dineren. Uiteraard lig
gen de prijzen voor deze gerechten iets hoger.
Aan deze gerechten, die beïnvloed zijn door de
Oosterse en de Westerse keuken, is veel zorg
besteed. De witte brigade probeert zoveel mo
gelijk ecologisch verantwoord vlees te gebrui
ken. En er wordt, indien verkrijgbaar, alleen
met biologisch geteelde groenten gewerkt.
De tweede verdieping, die overigens compleet
O
John von Loon (links) en Floris Lino.
in het wit is ingericht, is bestemd voor verga
deringen, feesten en andere partijen. Deze
ruimte met eigen bar, vleugel en toiletgroep
kan afgehuurd worden. Over de inrichting van
het pand wil ik niet te veel kwijt, aangezien
het gewoonweg in géén honderd woorden te
beschrijven valt. Een aantal kernwoorden is:
karakteristiek, strak, modern, rvs, kersenhout
of wel een zeer aparte mix van moderne stijlen
gecombineerd met degelijkheid en historie.
Dit multifunctionele etablissement, dat zich
richt op een doelgroep vanaf 22 jaar, is dagelijks
geopend van 10.00 tot 02.00 uur. Het bezit
naast een internetaansluiting, een ruime lees
tafel, speciale tap voor groepen, een mooie
en vooral schone toiletgroep, heel goed gastvrij
personeel. Er zullen hier heel wat ondernemers
een kijkje gaan hemen. Stap eens binnen als u
in de buurt bent, en laat u vooral een korte rond
leiding geven, het is zeker de moeite waard!
John van Loon,
Relatiebeheerder Brand Bierbrouwerij, Wijlre