De projectgroep Beloningsbeleid heeft
inmiddels haar eindconclusies gerappor
teerd aan de directie. Vernieuwing van het
beloningsbeleid is niet alleen binnen
Heineken onderwerp van gesprek. Uit
kranten en andere publicaties blijkt dat veel
andere bedrijven en ook de vakorganisaties
zich op dit moment bezighouden met de
vraag hoe je bestaande beloningsstructuren
kunt aanpassen aan de huidige ontwikke
lingen en deze tijd van verandering.
beloningsstructuur is vervolgens onderzocht.
Dit deed het team door een aantal onderwer
pen concreet uit te werken. Daarbij kan bijvoor
beeld gedacht worden aan resultaatbeloning,
teambeloning en een individueel keuze-sys
teem voor arbeidsvoorwaarden (zgn. CAO a la
Carte). De ideeën van het projectteam zijn
daarna getoetst aan de praktijk via een klank
bordgroep, bestaande uit Heineken managers.
Ook is gekeken hoe andere bedrijven invulling
geven aan hun beloningsbeleid.
Al met al een hele klus voor het projectteam om
een eindrapport op te leveren dat recht doet
aan het sociale beleid van Heineken: het instand
houden van een gezond bedrijf en daarbij
recht doen aan de individuele behoeften van
de mensen die er werken.
Kees Zandvliet
directeur P&O Heineken Nederland
tal uitgangspunten, die ook in opdracht zijn
meegegeven:
Belonen van ondernemend gedrag
Vergroten van de resultaatgerichtheid
Ontwikkeling van medewerkers stimuleren
Belonen van bredere intzetbaarheid en compe
tenties
Bevorderen van teamvorming en samenwerken
Bieden van keuzemogelijkheden om de arbeids
voorwaarden beter te laten aansluiten op de
persoonlijke situatie.
Omdat onze CAO geldt voor heel diverse bedrijfs
onderdelen (bijvoorbeeld Productie-units, HTS, de
Horecaorganisatie, Vrumona), is ook de vraag
aan de orde geweest of er -binnen vastgestelde
kaders- meer regelruimte gegeven zou kunnen
worden aan de verschillende bedrijfsonderdelen.
Het projectteam is begonnen met een aantal
interne en externe ontwikkelingen in kaart
te brengen, zoals het werken in teams,
B verbreding van inzetbaarheid,
X krapte op de arbeidsmarkt
Grondslag voor de beloning zijn nu nog vaak:
leeftijd, dienstjaren en functiezwaarte. Kijkend
naar de toekomst zal naast functiezwaarte voor
al gekeken worden naar functioneren in ter
men van competenties (opleiding, ervaring,
vaardigheden en gedrag) en resultaten.
Daarnaast worden ook brede inzet-
baarheid en marktwaarde meer en
meer als beloningsgrondslag fl
gebruikt. De nieuwe be-
Het projectteam Beloningsbeleid be
staat uit: Mathijs Brantjes, Pons Hoogen
doorn, Dimphy de Jong, Jan Klerken,
Janine van Oosten, Clara Wagtendonk,
Kees Zandvliet en Jos van der Zwaan.
Een belangrijk uitgangspunt voor het projectteam was de functioneringscyclus
U heeft wellicht al gezien dat het milieujaarverslag over '98 inmiddels beschikbaar is. Het ver
slag staat in het teken van het thema 'Van graan tot kraan'. In alle fasen van de levenscyclus
van zijn producten schenkt Heineken aandacht aan het milieu. Een van de hoogte
punten in 1998 was de certificering van de brouwerijen in Den Bosch en
Zoeterwoude volgens ISO 14001. Naast afwisselende interviews met diverse Heineken-mede-
werkers is het milieujaarverslag geïllustreerd met mooie foto's door Eveline Renaud, Cor van
Gastel en Theo Vijtenhaak. Het verslag is op te vragen bij het Bureau Consumenten Service van
de afdeling Public Relations in Zoeterwoude.
Monique van der Graaf
Milieujaarverslag '98