Heineken Tarwebok Het is weer Bockbiertijd. Een beetje zichz respecterend brouwersblad kan dat natuurl niet ongemerkt laten voorbijgaan. Op zoek d naar de specialisten want wie kunnen er bei Brand Dubbel Bock Voor mij als technoloog Brouwen is Tarwebok ieder jaar weer een uitdaging. De voorbereidingen beginnen al vroeg, al voor de zomervakanties, als nog niemand aan de herfst denkt, gaan wij al aan de gang. Immers het hele proces heeft even tijd nodig, brouwen, vergisten, lageren, enzovoort, tot het dan uiteindelijk in de winkel staat. De uitdaging is om weer dezelfde kwaliteit en smaak te verkrijgen als voorgaande jaren, immers de kwaliteit van de mout is ieder jaar anders, en verandert zelfs nog in de loop van het jaar. Dus goed naar de analyses kijken en naar het gedrag van de andere bieren, dan kun je deels berekenen en deels inschatten wat er aan bijsturing nodig is. Vroeger moest er gaandeweg altijd wel wat worden bijgestuurd. Met enige trots kan ik zeggen dat dit jaar alles in één keer midden in de roos was. Persoonlijk vind ik Tarwebok een heerlijk fris bier, dat goed wegdrinkt, het is niet zo zwaar als de meeste andere bokbieren. Ook de kleur vind ik mooi, past goed bij de herfst en winter, gezellig donker maar net niet té donker, precies goed. Kortom een bier waar we als Bosschenaren bijzonder trots op kunnen zijn. Koos Naus, Den Bosch ÏA mÊJwÈm). Brand Dubbel Bock is nog een traditioneel Bockbier met een stamwort van boven de 18 g/g% en een stevig al coholgehalte. Dit bier is nog niet onderhevig aan de trend naar zoe tere en meer doordrinkbare Bockbieren*.'Het is een Bockbier voor de échte bierliefhebber. Omdat de grondstoffen elk jaar aan variatie on derhevig zijn is het iedere keer weer een beetje puzzelen om het bier opnieuw binnen de specificaties te krijgen. Het is de taak van de technoloog Brouwen om daarvoor te zorgen. En dit jaar was het brou wen van het Bockbier nog spannender omdat dit voor het eerst moest plaatsvinden met het nieuwe Meura 2001 maische filter, wat enige weken daarvoor in ons brouwhuis was geïnstalleerd. De Bockbier brouwsels worden gebrouwen gedurende drie verschillende weken, zodat, als blijkt dat de eerste brouwsels niet helemaal voldoen aan de specificaties, nog eventuele tussentijdse aanpassingen van de re ceptuur mogelijk zijn. Dit jaar vond het brouwen gedeeltelijk plaats tij dens mijn vakantie, eind juli, begin augustus en heeft mijn collega, Jan Brants, als technoloog Verpakken, ook moeten inspringen bij de begeleiding van het brouwproces van het Bockbier. Uiteindelijk is al het Bockbier in één grote lagertank verzameld en heeft het vanaf half augustus rond de nul graden liggen lageren. Op 20 september was het dan zover dat het Bockbier gefiltreerd kon worden en, vers ge proefd direct na de filtratie, zijn we het er allebei over eens dat het weer een mooi, een Brand waardig, bockbier is geworden. Gertjan Kleinhout, technoloog Brouwen, Wijlre

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1999 | | pagina 10