Wilt u ook eens meedoen aan deze rubriek en een van onze nieuwe verkooppunten bezoeken?
Bel of schrijf dan met de redactie (zie colofon) en vraag naar de spelregels. Zie ook onze site op Intranet.
Natuurlijk heb ik ook met eigenaar Johan
Klerks een biertje gedronken. Dat was goed
getapt in een groot glas, met het schuim tot
de helft van het sterretje. Johan vertelde mij
dat hij deze gelegenheid als een positieve bij
drage ziet voor de stad Leiden, want veel uit
gaansleven in Leiden is er niet. Het café con
centreert zich vooral op de tweeverdiener, om
dat er voor deze categorie weinig tot niets is.
Maar uiteraard is volgens Johan ook ander pu
bliek van harte welkom. Dit klopt, want vol
gens mij voelen zowel ouderen als jongeren
zich in dit café thuis. Joh'an vertelde mij dat
hij voor Heineken heeft gekozen, omdat hij dit
een goed bier vindt. Bovendien is het merk
over de hele wereld bekend en dat is voor
hem, in verband met de toeristen, alleen maar
een pré. Verder schenkt Johan nagenoeg het
totale Vrumona-pakket.
Ik denk dat Leiden er een mooie horecagelegen
heid bij heeft gekregen, waar je niet alleen
maar gezellig kunt eten en feesten, maar 's
avonds ook gewoon gezellig aan de bar een
biertje kunt drinken. Wij mogen er als
Heineken trots op zijn dat ze daar ons bier
tappen en dat ze onze Vrumona-producten
schenken.
Arco van Ipenburg, Zoeterwoude
(van 11.00 tot 17.00 uur)
en een menukaart (17.00
tot 22.00 uur). Ik denk datje
hier met je vrienden of familie lekker kunt
eten voor een leuk bedrag.
hangen uit een oude fabriekshal komen. De
lichtinval van de ruimte is optimaal door de
aangebouwde serre. Daarvandaan loopje het
terras op, waarbij je aan de waterkant, met
uitzicht op een mooi stukje Leiden, een heer
lijke consumptie kunt nuttigen. Elke tafel
heeft een opvallende schildering van Leiden,
te weten 'De Sleutels' (Leiden is namelijk een
sleutelstad) 'Het kanon van Leiden' (dat vroeger
werd gebruikt om vijanden af te weren) en 'De
Zijlpoort'.
Je kunt ook van binnenuit De Zijlpoort betre
den en aangezien ik zeer nieuwsgierig van
aard ben heb ik dat gedaan. Bij binnenkomst
kom je weer de sfeer van modern en antiek te
gen, want de poort is gerestaureerd met oude
materialen, zoals eiken balken. In het midden
is een moderne lift, met daaromheen een wen
teltrap. Boven is een zaal, met bar en ruimte
voor ongeveer 150 man, die gebruikt wordt
voor onder meer feesten en vergaderingen.
Hier valt meteen het zeer mooie balkenplafond
op, dat in originele staat is gerestaureerd.
Daarbij is de luchtafvoer nog intact gebleven.
Vroeger werd deze ruimte gebruikt door ridders,
die zich kwamen opwarmen om daarna weer
de stadswallen op te gaan om de stad te be
waken. Ook anno 1999 kun je vanuit de poort
de stadswallen op. Alleen kom je dan op het
terras, dat eventueel voor grote feesten bij de
zaal kan worden gevoegd.
Verder heb ik natuurlijk nog in de keuken ge
keken. Deze is ook voor de klant te zien, wat
ik toch wel plezierig vind. Er zijn een lunchkaart
Het monumentale gebouw
De Zijlpoort is omstreeks
1644 gebouwd en is het
stadsgezicht van Leiden. Het fungeerde
vroeger als een van de acht toegangswegen
van Leiden. Deze stad was omringd door
stadswallen en acht poorten, waarvan er
nog twee intact zijn: De Morspoort en De
Zijlpoort. Als gevolg van een totale restau
ratie heeft de Zijlpoort zijn uiterlijk van
vroeger weer teruggekregen. Dit bestaat
uit de poort met aangebouwd twee stads
wallen, waarin nu een horecagelegenheid is
gevestigd: het café Brasserie De Poort.
Het café is sinds 26 juni 1999 gevestigd in
Leiden. De opening ligt mij als Leidenaar nog
vers in het geheugen, met optredens van on
der meer The Four Tops en een gigantisch
vuurwerk. Dit alles gadegeslagen door onge
veer vijfduizend man, opgesteld aan de water
kant van de Zijlsingel, bij de Zijlpoort en aan
de overkant van de Rijn. Ja u leest het goed:
de ligging is de hoek Zijlsingel nabij de brug
en de Rijn, die dwars door Leiden heenloopt.
De binnenkant bestaat uit twee delen: de
stadswal en de poort. In de stadswal is een
café-brasserie gevestigd, waarbij je bij binnen
komst toch een beetje raar staat te kijken. De
inrichting is modern. Hiervoor zijn veel natuur
lijke producten gebruikt, zoals beton en staal,
gecombineerd met een antieke vloer en eiken
tafels. Wat verder wel leuk is om te vertellen
is dat de lampen die boven de tafels en de bar