Hij komt uit een oud Zeeuws geslacht, "generaties
hebben hier gewoond, zelfs tot in de vijfiiende eeuw is
onze stamboom terug te vinden", maar heeft daar
zelf maar korte tijd van zijn leven gewoond. Het
grootste gedeelte bracht hij door in het buitenland.
Sinds kort vertoeft hij in het Amsterdamse en werkt
bij te Zoeterwoude. Een gesprek met de vorig jaar
ienoemde nieuwe director Supply Chain Management
>an Heineken Nederland, Marien Kakebeeke.
Marinus Guatherus Kakebeeke werd geboren
in 1943 te Rilland-Batb (Zeeland). Hij stu
deerde aan de HBS te Bergen op Zoom en ging
vervolgens naar de Landbouwhogeschool te
Wageningen. Na zijn kandidaatsexamen
studeerde hij gedurende twee jaar aan de
University of Guelph in OntarioCanada. In
1971 kwam hij als Productie trainee bij
Heineken terecht. Van 1972-1974 was hij
technological controller bij Vrumona te Bunnik.
De vier jaren die daarop volgden werkte hij
als brewery manager in het Griekse
Thessaloniki en van 1978 tot en met 1982 als
technical manager in Singapore en Maleisië.
u hebben we in Nederland wat klantenservice
3treft geen klachten. In de USA wel. Vandaar dat
e de belevering aan de USA als eerste willen
inpakken. In Nederland kunnen we binnen 24
ir leveren. In de USA duurt het bij elkaar (vanaf
laden tot en met leveren aan de horeca) zo'n
vee tot drie maanden voordat de klant zijn
eineken krijgt. Heineken USA is nu een onder-
nek gestart om te bekijken hoe die service kan
orden verbeterd. We willen ergens in dat land
norraden gaan opbouwen, zodat we vanuit die
norraad de klanten kunnen beleveren. Net zoals
c nt hier vanuit de brouwerij gebeurt.
Ve kunnen dan op basis van verkoopverwachting
en voorraad bier aanvullen. Binnenkort start
enn pilot in een kleiner gebied om een en ander
u t te testen. Tegelijkertijd willen we ook naar
c j inrichting van Export in haar geheel kijken.
I at kan daar verbeteren? En in een later stadium
omt de binnenlandse markt aan de beurt,
'ant ook hier kunnen zaken nog beter geregeld
'orden. Daarbij valt onder meer te denken
an de eerdergenoemde invoering van SAP en
en integratie van de planning."
Het organiseren rondom de keten is ook een van
de gedachten geweest achter de restyling
van Vers van 't Vat, waarin nu rubrieken als
"De verpakkers" en "De beeldvormers" zijn
opgenomen. Informatie voor en door de lezers.
Stel dat u het blad VVV zou maken. Wat zou
u er dan in dat kader inzetten?
"Ik zou er veel meer informatie inzetten over
de industrietak die van invloed is op Heineken.
Wat doet de concurrentie? Wat drijft andere
bedrijven? Ik heb ontzettend lang in het bui
tenland gezeten en daar waren dit soort berichten
heel gewoon. Bovendien, ook onze Nederlandse
markt staat onder druk. We hebben zo'n 54%
van de markt in handen, een goede voor
sprong die zo kan worden ingehaald.
Het is dus belangrijk om alert te zijn op de
markt waarin we opereren. Ook voor onze mede
werkers. Dat is ook belangrijk voor de motivatie
om iets te doen. Want als de motivatie van on
ze mensen goed is, is dat een goede basis om
verder te bouwen aan de versterking van onze
positie als onderneming."
Marguerite de Ruijter
Zijn buitenlandperiode werd onderbroken van
1983 tot 1986 toen hij werkzaam was als
regional technical manager van het Verre
Oosten. In 1986 kwam hij wederom in het
buitenland terecht als technical manager
bij El Aguila in Spanje. Van 1991-1993 was
hij in Amsterdam werkzaam als European
Production Coördinator. Zijn voorlaatste
functie was die van managing director in Ierland
(1993-1998), waarna hij per 1 december
1998 de nieuwe functie van director Supply
Chain Management in Zoeterwoude aan
vaardde.
Marien Kakebeeke is getrouwd en heeft twee
kinderen. In zijn vrije tijd houdt hij van
uitgaan (concerten, bioscoop, theater) en zeilen.