Stadsbrouwerij
Maastricht-bier:
jong bier
met frisse smaak
Brouwerij De Ridder te Maastricht heeft
er een nieuw bijzonder speciaalbier bij:
Stadsbrouwerij Maastricht-bier. Dit is
vanaf komende september exclusief ver
krijgbaar bij Mitra's slijterijen en Konmar
supermarkten.
De receptuur is ontwikkeld in Maastricht
en het bier werd in eerste instantie op zeer
kleine schaal voor en door de brouwers
van De Ridder gebrouwen. Binnenkort kan
de Nederlandse bierliefhebber ook thuis
genieten van dit verfrissende speciaalbier!
Stadsbrouwerij Maastricht-bier wordt
vanwege een speciaal en verkort brouw-
proces door de makers ook wel 'jong bier'
genoemd. Het heeft een frisse smaak en
een bijzonder rijk aroma.
Het bier is niet gefilterd, waardoor de volle
smaak wordt behouden en het bier licht
troebel van kleur is. Met een alcoholper-
„■L.um centage van 5% vol. is Stads
brouwerij Maastricht een mak
kelijk doordrinkbaar speciaalbier.
Peter van Besouw, brouwerij-
meester brouwerij De Ridder
Verder kan de Bier Scan het verzorgingsgebied
van iedere individuele supermarkt laten zien
inclusief het type mensen dat er woont. En ten
slotte vergelijkt het systeem nog de huidige
bierafzet met de potentiële bierafzet in het
verzorgingsgebied. Op dit moment zijn we al
weer bezig met nieuwe ontwikkelingen op het
gebied van koelingen en schappen; daarover
horen jullie binnenkort vast meer
eeld van een impulsverhogende presentatie
ntwikkeld door de Trade Marketing afdeling,
et maken van presentatieplannen voor su-
ermarktketens en individuele supermarkton-
ernemers behoort eveneens tot het taken-
akket van de Category Consultants. Deze
lannen tekenen we met behulp van een
pacemanagementprogramma. In dat pro-
ramma maken we ook simulaties van nieuwe
erpakkingen. Zo kunnen marketeers al in een
roeg stadium zien hoe 'hun' product eruit ziet
een schap met diverse andere verpakkin-
en. De thuisverbruikvertegenwoordigers hebben
e mogelijkheid om zelf schappenplannen te ma-
en voor supermarktondernemers met behulp
an de Bier Scan.
)e Bier Scan is het voorbeeld van een project
'aarin de kennis en het specialisme van de
er trade marketeers samengevoegd zijn tot
én software tooi. De vertegenwoordiger kan
iet behulp van de Bier Scan het bier assorti-
rient van de supermarkt beoordelen op rende-
lent, grootte en samenstelling; vervolgens
ordt er automatisch een schappenplan ge
laakt dat de vertegenwoordiger samen met
e ondernemer nog kan aanpassen.
Biermanagement
De voornaamste taak van de Business
Consultants, Hans Jakop Burkens en Noël Buur,
is het adviseren van supermarktorganisaties in
het 'managen' van de categorie bier op het gebied
van assortiment, winkellogistiek, promotie- en
prijsbeleid. Veelal vindt dit plaats in gezamen
lijke projecten tussen Heineken en de detail
handel. Dit wordt aangeduid als Category
Management. Doel is die producten en pro
moties aan te bieden waarom de kopende con
sument vraagt, en dat op de juiste plaats en
tegen de juiste prijs en kosten. Hiermee wordt
Efficient Consumer Response (ECR), een be
grip dat sterk in de belangstelling staat van de
detailhandel, in de praktijk gebracht. Dankzij
onze kennis over de bierkoper en onze zelf
ontwikkelde tools zijn we dé sparringpartner
van winkelketens, zoals bijvoorbeeld Albert
Heijn en C1000.
Door uitgebreid kopersonderzoek kunnen we
bepalen welke klanten naar welke supermark
ten gaan en waar zij meestal hun bier kopen.
Zo kunnen we uitspraken doen over bijvoor
beeld de gezinsfase, de gelezen bladen, de
gemiddelde leeftijd en de promotiegevoelig
heid van de kopers bij individuele winkels. Of
van de kopers bij één winkelformule. Uiteraard
komt daarbij ook aan bod hoeveel bier er
wordt gekocht en van welke merken. Op basis
van deze informatie, gecombineerd met gege
vens over verkopen en rendement van bier
producten, geven we supermarkten advies
over de optimale samenstelling van hun
assortiment. Daarbij houden we ook rekening
met de regio waarin een winkel is gevestigd
en met de klanten die in het verzorgingsge
bied van de winkel wonen. Zo heeft bijvoor
beeld een winkel in Wassenaar andere klanten
met andere bieraankopen dan een winkel in
Amsterdam-Noord.
De verhoudingen tussen de verschillende bier
merken worden voor een belangrijk deel be
paald door de regio waarin een winkel staat.
In bijgaand schema (zie links), waarin de aan
dachtsgebieden van Trade Marketing als een
proces zijn weergegeven, is de regionaliteit van
bier geïllustreerd met een kaartje van Nederland.
Hierin is met kleuren aangegeven in welke ge
bieden welke merken het grootst zijn.
Uit onderzoek blijkt dat in Zuid-Holland en
Zeeland het grootste deel van de ondervraag
de mensen meestal voor Heineken kiest, ter
wijl in de noordelijke provincies de voorkeur
vaker naar Amstel uitgaat.
medewerkers afdeling Trade Marketing
Peter ven Besouw