Verboden vruchten...
RÉI
Afscheid V. van Peski
Vincent van Peski mag zich met recht de paarden-
evenementen-expert binnen Heineken noemen.
Vandaar ook dat zijn afscheid (wegens VUT)
wordt gehouden op het CHIO Concours
Hippique) in het Kralingse Bos in Rotterdam.
Vincent heeft er bijna 25 jaar bij Heineken op
zitten. In 1974gestart bij de afdeling Personeelsdienst Internationaal en
geëindigd bij de Heineken Brouwerijen Evenementen Service in Amsterdam.
Vincent heeft al heel wat door Heineken gesponsorde evenementen
meegemaakt. Hoogtepunten waren de Amstel Gold Race, waarvan hij
secretaris was, en alle nationale en internationale paardenevenementen,
waar hij als gastheer voor de pers optrad. Op 18 augustus bent u vanaf
16.30 uur van harte welkom in het Heineken gastenpaviljoen om
Vincent de hand te schudden.
Minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en
Sport heeft een wetsvoorstel naar de Tweede
Kamer gestuurd waarin zij een ingrijpende
wijziging voorstelt van de Drank- en Horeca-
wet. De huidige wet, die al ruim een eeuw
bestaat, is voor het laatst gewijzigd in
1961. Filosofie van mevrouw Borst is dat
het misbruik van alcohol daalt wanneer het
gebruik wordt bemoeilijkt; kortom bier, wijn
of borrel zijn -als minister Borst haar zin krijgt-
in de toekomst minder makkelijk verkrijg
baar. Met de maatregelen om het kopen van
bier, wijn of borrel te bemoeilijken tref je alle
Nederlanders en gelukkig is slechts een zeer
kleine minderheid -potentiële- probleemdrinker.
In landen waar de overheid met het beperken
van verkrijgbaarheid werkt, zoals in Zweden,
leren mensen niet hoe ze moeten omgaan met
alcohol, wat juist resulteert in problematisch
drinkgedrag. Denk maar aan de wijze waarop
sommige Scandinavische vakantievierders
uit hun bol gaan als ze de verboden vruchten
eindelijk in overvloed kunnen proeven.
Wat voor gevolgen heeft de nieuwe wet
voor de werknemers van Heineken?
De marketeers zullen waarschijnlijk de
komende jaren steeds meer beperkingen
opgelegd krijgen. Minister Borst heeft de
kamerleden namelijk gevraagd om een 'stok
achter de deur' om desgewenst de vrijheid,
waarbinnen de bedrijfstak zichzelf op een
volwassen manier controleert, te beperken en
eventueel af te schaffen. Deze 'stok achter de
deur' houdt in dat de minister 'carte blanche'
krijgt om op elk moment zonder overleg met
het bedrijfsleven en het parlement maat
regelen te nemen om deze zelfregulering in
te perken, of zelfs af te schaffen. Daarnaast
wordt het -onder andere- verboden om nog
alcoholische dranken te schenken in bedrijven,
wat concreet betekent dat via onze automaten
alleen nog maar frisdrank mag worden ver
strekt en dat het niet meer mogelijk is om een
biertje te drinken tijdens de lunch of intern
na werktijd. Het bedrijf wordt drooggelegd.
Waarom zijn wij het oneens met de lijn van
minister Borst?
Wij denken dat de door haar gekozen aanpak
onvoldoende zal bijdragen aan het terugdringen
van alcoholmisbruik, kortom een gemiste kans.
Hoe moet het dan wel? Alcoholhoudende dranken
kun je zonder problemen drinken wanneer je dat
niet te veel, niet te vaak en niet op het verkeerde
moment doet. Mensen die verstandig kunnen
omgaan met alcohol krijgen zeker geen problemen
met hun drinkgedrag. Het is van belang dat
mensen hun eigen verantwoordelijkheid mogen
nemen, wantje wilt en kunt nu eenmaal niet op
iedere hoek van de straat een politieagent neer
zetten die ons allen in de gaten houdt. De overheid
en het bedrijfsleven zullen de krachten moeten
bundelen en gezamenlijk gaan optrekken om
misbruik te voorkomen. Dit kan onder meer
door samen onderzoek te doen en voorlichtings
campagnes te houden, maar ook -en dit geldt
voor de horecasector- door goede afspraken te
maken en af te stemmen op het gebied van veilig
heid en openbare orde. Daarnaast vinden wij als
Heineken dat de zelfregulering goed functioneert
en dat we daar zeker mee dóór moeten gaan.
Welke strategie heeft Heineken gekozen
om het parlement ervan te overtuigen dat
de voorgestelde aanpak niet de juiste is?
Wij hebben met de gehele bedrijfstak, van produ
centen tot detailhandel en horeca, 22 voorsteller
ter verbetering van het wetsvoorstel gedaan er
treden gezamenlijk naar buiten in het Overleg
platform Drank- en Horecawet. Op basis var
onze voorstellen spreken we regelmatig mei
kamerleden. De behandeling van het wetsvoorste
is al een aantal keren uitgesteld. Wellicht za
deze nu in september plaatsvinden. Het woord
is dan aan het parlement. Vers van 't Vat volgt
de ontwikkelingen en zal verslag doen wanneer
het wetsvoorstel aan de orde is geweest.
Hanneke Heeres, Public Affairs van PR Nederland
Afscheid K. van Genuchten
Op 1 juli a.s. stopt Kees van Genuchten met zijn
actieve loopbaan en gaat hij genieten van zijn
cabrio, de reisjes en zijn vrije tijd. Kees kwam in
dienst in augustus 1972 als Storingsmonteur.
Vanaf 1996 was hij werkzaam als Monteur
mechanisch binnen het ondersteuningsteam
Technical Support Verpakken. Op donderdag 26 augustus is er vanaf
15.30 uur een aficheidsreceptie in de Cambrinuskelder in Den Bosch.
25 jaar mw. M. van der Linden
"Als ik 25 jaar in dienst ben, geef ik een feestje",
riep Miryam van der Linden altijd. Op vrijdag
3 september is het dan zover. Miryam is Sociaal
Contactenwerker en ze vindt zelf dat ze een van
de mooiste banen heeft binnen Heineken omdat
je erg betrokken bent bij het wel en wee van alle
medewerkers en oud-medewerkers. Haar huidige functie heefi zich de
afgelopen jaren ontwikkeld naar bedrijfsmaatschappelijk werk. Een
grote uitdaging vindt Miryam deze nieuwe functie. De receptie is in de
Cambrinuskelder in Den Bosch en begint om 15.30 uur.
25 jaar J. Appeldoorn
"Ik ga elke dag nog met veel plezier naar mijn
werk, maar de werkdruk is nu in vergelijking
met 25 jaar geleden veel hoger", aldus Jan
Appeldoorn groepsleider Expeditie bij Heineken
Brouwerijen Helmond. Jan begon zijn Heineken-
loopbaan in 1974 bij de drankenhandel
Vullinghs-Janssen-Huyben in Horst. Van bijrijder groeide hij door naar
chauffeur en werd hij uiteindelijk groepsleider Magazijn en Expeditie.
U kunt een toost uitbrengen op zijn 25-jarig jubileum op vrijdag 10
september 1999. Vanaf20.00 uur bent u van harte welkom in het
recreatiecentrum De Pannenborgh' op camping De Schatberg' in
Sevenum.
ft
Marguerite Ruys (l)
en Hanneke Heeres
van Public Affairs
zitten er bovenop.
Afscheid F. Leibling
Fred Leibling maakt op 1 augustus gebruik van
een regeling. Mister Kelderbier heeft dan precies
20 jaar bij Heineken Den Bosch gewerkt. Zijn
bijnaam dankt hij aan het feit dat zijn ziel en
zaligheid in het Kelderbier liggen, een afdeling
die hij mede heeft opgezet. Na daar jaren met
veel plezier te hebben gewerkt, is Fred uiteindelijk gaan werken in de
Helderbierkelder. Op donderdag 26augustus a.s. is er vanaf 15-30 uur
een afscheidsreceptie in de Cambrinuskelder in Den Bosch.