Verboden vruchten... RÉI Afscheid V. van Peski Vincent van Peski mag zich met recht de paarden- evenementen-expert binnen Heineken noemen. Vandaar ook dat zijn afscheid (wegens VUT) wordt gehouden op het CHIO Concours Hippique) in het Kralingse Bos in Rotterdam. Vincent heeft er bijna 25 jaar bij Heineken op zitten. In 1974gestart bij de afdeling Personeelsdienst Internationaal en geëindigd bij de Heineken Brouwerijen Evenementen Service in Amsterdam. Vincent heeft al heel wat door Heineken gesponsorde evenementen meegemaakt. Hoogtepunten waren de Amstel Gold Race, waarvan hij secretaris was, en alle nationale en internationale paardenevenementen, waar hij als gastheer voor de pers optrad. Op 18 augustus bent u vanaf 16.30 uur van harte welkom in het Heineken gastenpaviljoen om Vincent de hand te schudden. Minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin zij een ingrijpende wijziging voorstelt van de Drank- en Horeca- wet. De huidige wet, die al ruim een eeuw bestaat, is voor het laatst gewijzigd in 1961. Filosofie van mevrouw Borst is dat het misbruik van alcohol daalt wanneer het gebruik wordt bemoeilijkt; kortom bier, wijn of borrel zijn -als minister Borst haar zin krijgt- in de toekomst minder makkelijk verkrijg baar. Met de maatregelen om het kopen van bier, wijn of borrel te bemoeilijken tref je alle Nederlanders en gelukkig is slechts een zeer kleine minderheid -potentiële- probleemdrinker. In landen waar de overheid met het beperken van verkrijgbaarheid werkt, zoals in Zweden, leren mensen niet hoe ze moeten omgaan met alcohol, wat juist resulteert in problematisch drinkgedrag. Denk maar aan de wijze waarop sommige Scandinavische vakantievierders uit hun bol gaan als ze de verboden vruchten eindelijk in overvloed kunnen proeven. Wat voor gevolgen heeft de nieuwe wet voor de werknemers van Heineken? De marketeers zullen waarschijnlijk de komende jaren steeds meer beperkingen opgelegd krijgen. Minister Borst heeft de kamerleden namelijk gevraagd om een 'stok achter de deur' om desgewenst de vrijheid, waarbinnen de bedrijfstak zichzelf op een volwassen manier controleert, te beperken en eventueel af te schaffen. Deze 'stok achter de deur' houdt in dat de minister 'carte blanche' krijgt om op elk moment zonder overleg met het bedrijfsleven en het parlement maat regelen te nemen om deze zelfregulering in te perken, of zelfs af te schaffen. Daarnaast wordt het -onder andere- verboden om nog alcoholische dranken te schenken in bedrijven, wat concreet betekent dat via onze automaten alleen nog maar frisdrank mag worden ver strekt en dat het niet meer mogelijk is om een biertje te drinken tijdens de lunch of intern na werktijd. Het bedrijf wordt drooggelegd. Waarom zijn wij het oneens met de lijn van minister Borst? Wij denken dat de door haar gekozen aanpak onvoldoende zal bijdragen aan het terugdringen van alcoholmisbruik, kortom een gemiste kans. Hoe moet het dan wel? Alcoholhoudende dranken kun je zonder problemen drinken wanneer je dat niet te veel, niet te vaak en niet op het verkeerde moment doet. Mensen die verstandig kunnen omgaan met alcohol krijgen zeker geen problemen met hun drinkgedrag. Het is van belang dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid mogen nemen, wantje wilt en kunt nu eenmaal niet op iedere hoek van de straat een politieagent neer zetten die ons allen in de gaten houdt. De overheid en het bedrijfsleven zullen de krachten moeten bundelen en gezamenlijk gaan optrekken om misbruik te voorkomen. Dit kan onder meer door samen onderzoek te doen en voorlichtings campagnes te houden, maar ook -en dit geldt voor de horecasector- door goede afspraken te maken en af te stemmen op het gebied van veilig heid en openbare orde. Daarnaast vinden wij als Heineken dat de zelfregulering goed functioneert en dat we daar zeker mee dóór moeten gaan. Welke strategie heeft Heineken gekozen om het parlement ervan te overtuigen dat de voorgestelde aanpak niet de juiste is? Wij hebben met de gehele bedrijfstak, van produ centen tot detailhandel en horeca, 22 voorsteller ter verbetering van het wetsvoorstel gedaan er treden gezamenlijk naar buiten in het Overleg platform Drank- en Horecawet. Op basis var onze voorstellen spreken we regelmatig mei kamerleden. De behandeling van het wetsvoorste is al een aantal keren uitgesteld. Wellicht za deze nu in september plaatsvinden. Het woord is dan aan het parlement. Vers van 't Vat volgt de ontwikkelingen en zal verslag doen wanneer het wetsvoorstel aan de orde is geweest. Hanneke Heeres, Public Affairs van PR Nederland Afscheid K. van Genuchten Op 1 juli a.s. stopt Kees van Genuchten met zijn actieve loopbaan en gaat hij genieten van zijn cabrio, de reisjes en zijn vrije tijd. Kees kwam in dienst in augustus 1972 als Storingsmonteur. Vanaf 1996 was hij werkzaam als Monteur mechanisch binnen het ondersteuningsteam Technical Support Verpakken. Op donderdag 26 augustus is er vanaf 15.30 uur een aficheidsreceptie in de Cambrinuskelder in Den Bosch. 25 jaar mw. M. van der Linden "Als ik 25 jaar in dienst ben, geef ik een feestje", riep Miryam van der Linden altijd. Op vrijdag 3 september is het dan zover. Miryam is Sociaal Contactenwerker en ze vindt zelf dat ze een van de mooiste banen heeft binnen Heineken omdat je erg betrokken bent bij het wel en wee van alle medewerkers en oud-medewerkers. Haar huidige functie heefi zich de afgelopen jaren ontwikkeld naar bedrijfsmaatschappelijk werk. Een grote uitdaging vindt Miryam deze nieuwe functie. De receptie is in de Cambrinuskelder in Den Bosch en begint om 15.30 uur. 25 jaar J. Appeldoorn "Ik ga elke dag nog met veel plezier naar mijn werk, maar de werkdruk is nu in vergelijking met 25 jaar geleden veel hoger", aldus Jan Appeldoorn groepsleider Expeditie bij Heineken Brouwerijen Helmond. Jan begon zijn Heineken- loopbaan in 1974 bij de drankenhandel Vullinghs-Janssen-Huyben in Horst. Van bijrijder groeide hij door naar chauffeur en werd hij uiteindelijk groepsleider Magazijn en Expeditie. U kunt een toost uitbrengen op zijn 25-jarig jubileum op vrijdag 10 september 1999. Vanaf20.00 uur bent u van harte welkom in het recreatiecentrum De Pannenborgh' op camping De Schatberg' in Sevenum. ft Marguerite Ruys (l) en Hanneke Heeres van Public Affairs zitten er bovenop. Afscheid F. Leibling Fred Leibling maakt op 1 augustus gebruik van een regeling. Mister Kelderbier heeft dan precies 20 jaar bij Heineken Den Bosch gewerkt. Zijn bijnaam dankt hij aan het feit dat zijn ziel en zaligheid in het Kelderbier liggen, een afdeling die hij mede heeft opgezet. Na daar jaren met veel plezier te hebben gewerkt, is Fred uiteindelijk gaan werken in de Helderbierkelder. Op donderdag 26augustus a.s. is er vanaf 15-30 uur een afscheidsreceptie in de Cambrinuskelder in Den Bosch.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1999 | | pagina 16