to ene
Slangen bezweren niet langer nodig
DE VERPAKKERS
DE MAKERS
Op uitnodiging van John van Pijpen, voorzitter van
de Ondernemingsraad Zoeterwoude, bracht Raad
van Bestuursvoorzitter K. Vuursteen 2 juni een
bezoek aan de afdeling Verpakken in
Zoeterwoude. In de teamruimte van Colonne 7 had
de heer Vuursteen een anderhalf uur durend
gesprek met een afvaardiging van Verpakken.
Onderstaand een verslag van Verpakken én van de
heer Vuursteen zelf.
"Tijdens deze bijeenkomst wilden wij de heer Vuursteen
een indruk geven van de huidige gang van zaken en het
'groene hart-gevoel' binnen Verpakken. De heer
Vuursteen was benieuwd naar onze ervaringen en
gevoelens tijdens en na het Mensen Maken Heineken
proces en de naweeën van de HSK-testen in het kader
van Inzetbaarheid Medewerkers. Daarnaast ging het
gesprek over de ontwikkeling van de teams op de ver-
pakkingslijnen en de werkzaamheden van de flexpool-
ers. Na afloop van het officiële gedeelte van de bijeen
komst sprak de heer Vuursteen zijn dank uit voor de
open wijze waarop wij onze bezorgdheid en onze gevoe
lens met hem deelden. De bijeenkomst werd vervol
gens op informele wijze voortgezet in de bar van het
Bedrijfskantoor. Wij danken hem voor het getoonde
begrip en de aandacht."
De Verpakkersgroep: Elly Koster-de Jong, Bert Kralt,
Omar Ben Dahman, Gerard van Zutphen, Pim van Duyn,
Huig van der Plas, Manuel Antonio Ferreira, Maarten
Plug, Rob Zandbergen, Nico Nusmeier, John van Pijpen,
Janine van Oosten, Gerard Bonte en Martin Shaw.
De gelagerd bier-matrix is een installatie bestaande uit meer dan tweehonderd
kleppen die het bier uit de lagerkelder automatisch verdeelt naar de verschillende
filters. Tot voor enkele weken gebeurde dit nog handmatig door middel van
slangverbindingen. Ook voor de reiniging van filters moest men handmatig
een slangverbinding maken. Door deze geautomatiseerde installatie kan
slangvrij worden gewerkt in de afdeling Filtratie. Zeker op het marktveld is dit
een verbetering omdat men niet meer met een berg slangen hoeft te werken
en je rug uit elkaar te trekken. Ook de veiligheid is verbeterd, omdat de reiniging
van de filters nu via vast leidingwerk loopt en niet via slangen.
Dit reinigen gebeurt bij hoge snelheid en op hoge temperaturen, dus een slang kon
klappen. Het marktveld is de plek vanwaar het bier naar de zes filterlijnen wordt
gestuurd om het bier helder te filtreren en te versnijden voor een constante kwaliteit.
En gezien de vele soorten en kleine biersoorten wordt er nogal eens gewisseld. Na
enkele weken ervaring en gewenning aan een andere werkwijze worden de voordelen
voor de meeste operators wel zichtbaar. Het sjouwen op het marktveld is zeker een
stuk minder geworden en dit is dan ook het grootste voordeel. Jammer is wel dat
niet ineens in het zelfde project de automatisering van de lagerkelders is meege
nomen zodat we echt slangvrij kunnen werken. Ondanks de aanloopprobleempjes
en nog wat afwerkpunten (we zijn nog in de opstartfase) zullen de voordelen door
de meeste operators zeker onderkend worden. Zeker als de automatisering van de
lagerkelder ook afgerond is.
Leon Weber, Filtratieteammedewerker