De Drie
Koepels
lil DE VERPAKKERS
21 mei opende Titus Plooij
de nieuwe platenwasser in
Zoeterwoude. Aan deze
handeling is een periode
van zorgvuldig plannen en
bouwen voorafgegaan.
Foto's:
Henk de Graaf
Fotografie
en projectteam.
Als ik aan De Drie Koepels denkdenk ik terug aan een
leuk en leerzaam project. In dit project zaten vele aspecten
die je normaal niet zo snel in een project tegenkomt.
Dat komt omdat de meeste projecten in een bestaande
situatie worden gebouwd. Bij De Drie Koepels was er
niks, het is dus van de grond af opgebouwd.
Te beginnen met het grondverzet, het bouwen van
een fabriekshal, het aanbrengen van alle Utilities en
vervolgens het plaatsen van de installaties. Daar is
een goede samenwerking tussen de leveranciers,
Heineken Nieuwbouw, de Bouwkundige afdeling en
de Productieafdeling voor vereist. Deze samenwer
king heeft dan ook geleid tot een schitterend resultaat
waar we met zn allen trots op kunnen zijn.
Frans van der Vliet,
Projectleider De Drie Koepels
Tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van de inge
bruikneming van het gebouw De Drie Koepels en de
platenwasserij waren zeer veel mensen aanwezig.
Onder grote belangstelling vertelde de projectleider
Frans van der Vliet over het project. Na de opening
zijn verschillende cadeaus overhandigd aan Sjaak
Batelaan en Ger Burgers, die deze namens de gehele
bemanning in ontvangst namen. Sjaak bedankte
iedereen en bood allen de unieke bierviltjes van de
platenwasserij/palletsorteerder aan. Ondanks het feit
dat velen nog gezellig bleven napraten, werd vervol
gens de platenwasserij opgestart: 'Zonder een plaat
hier schoongewassen, maken wij geen exportbier van
wereldklasse
Titus Plooij, Productiemanager Zoeterwoude
Fotobijschriften:
a Leidingen doortrekken vanuit gebouw 3
b De Drie Koepels'
c Boven v.l.n.r. AchmedKar, Sjaak Batelaan, Ger
Burgers. Onder v.l.n.r. ManuelSoarez Nevez,
Dirk Remmelzwaal en Johnny Fortes
d Johnny Fortes
De werkzaamheden gebeuren hier in De Drie Koepels
in een drie-ploegendienst. Bij rustiger tijden schakelen
we terug naar een twee-ploegendienst. Deze drie-ploe
gendienst is op verzoek van de medewerkers opgesteld
met gebroken nachtdiensten. Dit houdt in dat er
maar twee nachten achter elkaar gewerkt wordt.
Op dit moment draait het naar behoren en de mede
werkers vinden het prettig om hier te werken. Na de
eerste weken van wat opstartproblemen gaat het aantal
gewassen platen gestaag omhoog. Het leuke van zo'n
nieuwe afdeling is dat vanaf het begin iedereen met
ideeën komt om verbeteringen aan te brengen aan het
gebouw en aan de machine om deze beter en met een
hoger rendement te laten draaien.
Bovendien zijn wij van begin tot eind bij ons product
betrokken. Het bedienen van de machine, het contro
leren, hoezen krimpen, heftruck rijden en schoonhou
den van ons eigen gebouw zorgen er bovendien voor
dat er voldoende afwisseling in de werkzaamheden is.
Heeft u interesse om eens langs te komen: 'onze deur
staat voor iedereen open'.
Ger Burgers en Sjaak Batelaan,
Teamleiders De Drie Koepels
Dagelijks komt er in Zoeterwoude Heineken- en
Amstel-bulkglas aan. Op iedere aangeleverde
pallet staan tien lagen van 330 flessen. Tussen
deze lagen liggen groene kunststof platen. Om
te voorkomen dat, na het afstapelen van de
flessen, achtergebleven vuil in de nieuwe flessen
terechtkomt, moeten deze platen gewassen
worden om vervolgens hergebruikt te worden bij
de glasleveranciers. Voordat Heineken besloot
te investeren in een eigen platenwasserij, werden
deze platen in Duitsland gewassen.
De plaatsing van het gebouw 'De Drie Koepels'
op het terrein was een hele puzzel omdat er
rekening gehouden moest worden met zowel de
benodigde opslagcapaciteit, als met de ruimte
die heftrucks nodig hebben om zich goed over
het terrein te kunnen bewegen.
Het terrein is dan ook voor de bouw een stukje
uitgebreid. In overleg met alle betrokken partijen
is een pakket van eisen voor de leverancier
geformuleerd. Speciaal voor Heineken zijn er
aan de machine een geluidwerende cabine en een
palletbaan toegevoegd. Op termijn zullen de
werkzaamheden van de mensen in De Drie
Koepels worden uitgebreid door het opzetten
van een palletcontrolelijn.
Het werken in De Drie Koepels heeft nog meer
bijzonderheden. Zo zijn er geen aanrijbuffers
geplaatst. Het gevolg is dat de heftruck
chauffeurs extra zorgvuldig manoeuvreren om
te voorkomen dat er schade wordt gereden. Een
andere bijzonderheid is dat de medewerkers in
De Drie Koepels zelf zorgen voor het schoon
houden van het gebouw en alles wat er in staat.
Het Projectteam bestaat uit:
Frans van der Vliet, Sjaak Batelaan, Piet van der
Hulst, Jan Verweij, Ger Burgers, Daniël
Matahelumual (Lavén de Wit), Wim van der Plas,
Hans Wesselingh, Hans Tieleman (Numafa),
Joop Bonte, Sjef de Waal, Erwin Radijs, Jan
Pijpers, Martin Nijziel, René Vreeswijk, Mark
Tettelaar, Piet van Reisen, Gerard Lupgens, Cor
Franck, Rolf Fouchier, Peter Heemskerk, Roelof
Segers, Wout Smit, Wim Geenen, Henk de Bruin
(FIB), Luc Houweling (GTI) en Hugo Bos (Bruins
en Zoon).