Heineken-presentatie op 27e EBC-congres
29 MAY - 3
1999
"Heineken is een pracht bedrijf met een schitterend consumentenproduct. Dat stralen de medewerkers
ook uit. Of ik nu bij de COR ben of op locatie met mensen praat... overal bespeur ik een zekere trots zijn op',
ook in jullie blad en dat is erg belangrijk voor een bedrijf. Ook wordt er hier veel gelachen.
Kortom, Heineken is een onderneming waarvan ook ik graag deel uitmaak.
m Heineken
Sybilla Dekker is sinds juli 1998
voorzitter van de Raad van
Commissarissen van Heineken
Nederlands Beheer. De eerste
vrouw in deze functie, die zij met
veel plezier vervult. "Nederland
mag blij zijn dat er hier een concern
is dat zo goed draait als Heineken. Mensen zijn daar
trots op. Terecht zou ik zeggen, want dat succes is
een enorme prestatie zowel van de bestuurders als
van de medewerkers."
U bent nu voorzitter van de Raad van Commis
sarissen. Moesten de andere commissarissen
erg wennen aan een vrouw als voorzitter?
"Natuurlijk kenden ze me al, dat scheelt. Maar
elke voorzitter heeft zijn eigen manier van lei
dinggeven, daar vorm ik geen uitzondering op.
Daar moeten de leden aan wennen, ja. Dat heeft
overigens niets te maken met het feit dat ik
vrouw ben. Ik vraag, ook in mijn eigen werk, een
hoge inzet van mensen en kwaliteit. Je moet op
elkaar kunnen rekenen en je eigen verantwoordelijk
heid nemen. En je moet kunnen lachen. Wat dat
laatste betreft zit ik bij Heineken sowieso goed."
Wat vindt u van het aantal vrouwen in leiding
gevende posities binnen Heineken?
"Dat percentage is in alle Nederlandse bedrijven
nog veel te laag. Daar vormt Heineken geen
uitzondering op."
Wat trekt u aan bij Heineken? Zou u bijvoorbeeld
ook ja hebben gezegd tegen een willekeurig
ander bedrijf?
"Voor mijn functie als algemeen directeur AWVN
kom ik in veel bedrijven en is het ook goed ver
schillende soorten bedrijven van dichtbij mee te
maken. Toen ik in 1990 gevraagd werd voor de
Raad van Commissarissen trok
■Jjjt,. me dat meteen aan. Heineken is
een bekend, boeiend Nederlands
C-SLC bedrijf. Ik heb hier geleerd dat
consumenten-marketing een apart
vak is. Ik vind het ook knap hoe
de merkfilosofie in de reclame
uitingen wordt doorgevoerd. Zoals in de jongste
Heineken-commercials, waarin persoonlijke rela
ties en de welbewuste keuze voor Heineken in
beeld worden gebracht. Ik ben nu nog in afwach
ting van de eerste Heineken-commercial waarin
een vrouw zo'n hoofdrol speelt."
Marguerite de Ruijter
Vorige maand vond in het Franse Cannes
het 27e congres plaats van de
European Brewery Convention (EBC).
Aan dit tweejaarlijkse congres namen
ruim 600 mensen deel, afkomstig uit 44
landen.
Door middel van lezingen en posters werden
de resultaten van onderzoek op het gebied van
brouwgrondstoffen, gisting, bierkwaliteit en
brouwtechnologie gepresenteerd en bedis
cussieerd. Reinoud Noordman, Process
Engineer bij de sectie Product Process
Development van HTS Research Develop
ment gaf namens Heineken een lezing over
de toepassing van membraanfiltratie als een
alternatief voor de huidige kiezelgoer-filtra-
tie. Deze laatste wordt algemeen toege
past voor het bereiden van helder bier,
maar het gebruik van kiezelgoer heeft enige
nadelen. Onder andere wordt het in een
aantal landen steeds moeilijker om de kie
zelgoer na gebruik op een verantwoorde
wijze te verwerken. De kosten hiervan zijn
hoog en worden naar verwachting in de toe
komst nog hoger. Membraanfiltratie is daar
om een interessant alternatief. Op enthou
siaste en heldere wijze zette Reinoud uit-
EUROPEAN BREWERY CONVENTION
27 TH INTERNATIONAL CONGRESS
een hoe membraanfiltratie werkt en wat de
voordelen ervan zijn vergeleken met de hui
dige manier van werken in de brouwerij. Uit
de vragen die na de presentatie gesteld
werden bleek de grote interesse voor dit
onderwerp.
Onder de vele toehoorders bevonden zich ook
Heineken-collega's uit Argentinië, Frankrijk,
Griekenland, Nederland, Italië, Slowakije,
Spanje, Nieuw-Zeeland en Zwitserland. Het
congres bood dus tevens de gelegenheid
elkaar weer te ontmoeten en bij te praten.
De heer Lubsen, Raad van Bestuur, was op
de eerste dag van het congres ook aanwe
zig en woonde een aantal lezingen bij,
onder andere over het thema bier en
gezondheid. Hier gaven specialisten, afkomstig
van buiten de brouwindustrie, wetenschap
pelijke informatie over alcoholconsumptie
en gezondheidsaspecten. Een onderwerp
waar uiteraard veel interesse voor bestaat
onder brouwers omdat met name de posi
tieve gezondheidsaspecten van bier tot nu
toe onvoldoende belicht zijn.
Leen Verhagen, Manager sectie Process
Technology HTS-R&D