Ik werk bij Heineken sinds 1 februari 1995. In mijn
huidige functie ben ik verantwoordelijk voor de
budgettering en verslaggeving van de Unit Food
Marketing en Verkoop Thuisverbruik). Naast deze
basis" controllers-taken, bekijk ik onder andere
introducties van nieuwe producten en verpakkingen
ip hun financiële haalbaarheid en coördineer ik de
Inanciële afwikkeling van grote sponsoractiviteiten.
Dit klinkt duur, maar uiteindelijk gaat het om de
jottom line: meer geld verdienen dan je uitgeeft, En
'ooralsnog blijken wij daar goed toe in staat te zijn!
onald den Elzen,
oofd Planning Control Unit Food
Jaam: Loek Werring
unctienaam Unit Controller DCS
logistieke /(intern)transport Unit van Heineken)
eeftijd: 36 jaar
fatum in dienst1 december 1988
\antal jaren in huidige functie: vanaf maart 1997
lotto: Control Controle Control beheersen
otale (fysieke/administratieve) stromen) Controle
^controleren) Controller mag/moet zich "bemoeien"
net alle zaken (o.a. P&O/IT/Kwaliteit /"Operationeel")
ne zich binnen en soms ook buiten de Unit afspelen,
ezocht: klantgerichte, analytisch sterke, initiatiefrijke,
■nafhankelijke "bonenteller" met gevoel voor humor.
oek Werring, unit controller DCS
lijn naam is Cock van Boheemen, sinds 1988 werk
bare bij Heineken in diverse EFI-(achtige) functies,
ia de IAD, project Distributiebeleid, gewestelijk con-
roller horeca ben ik nu sinds drie maanden als Unit
Controller van de brouwerij in Den Bosch werkzaam.
Ondanks het bekende EFI-karakter van de functie is
de omgeving weer totaal anders dan in de vorige
'uncties. Dat maakt het werken in EFI-functies leuk
omdat ze in het bedrijf op vrijwel alle units en
afdelingen voorkomen.
Cock van Boheemen, unit controller
'er 1 maart ben ik gestart als financieel trainee bij
leineken op de afdeling Planning Control van
ieineken Export. Op deze afdeling is een (portfolio-)
nalyse-instrument ontwikkeld dat gebruikmaakt van
ostentoerekening volgens Activity Based Costing. Dit
istrument maakt het mogelijk om precies te zien
at bijvoorbeeld de winstbijdrage is van een blikje
eineken bier op de Canarische Eilanden. Dit soort
iformatie dient ter ondersteuning van lange- en
liddellangetermijnbeslissingen met betrekking tot de
roduct- en kiantportfolio. Mijn opdracht is erop
;ericht het gebruik hiervan te stimuleren en onder-
oek te doen naar mogelijkheden om het verder aan
e scherpen.
icnne Figee, financieel trainee afdeling Planning Control
Naam: Ernst Jan van der Wal (alias Wally). Functie:
RUC-cer. De naam alleen al is een reden deze functie
niet te doen: de afkorting staat namelijk voor
Regionaal Unit Controller. Toen ik begon, kwam mij
ter ore dat de C stond voor container! Alles waar
anderen geen verstand van hebben, wordt onder
gebracht bij de controller. Ik ben nu ongeveer 2,5
jaar werkzaam binnen Heineken en begon direct in
deze functie. Ik werk momenteel binnen de Unit
Groningen, maar zal per 1 juni van dit jaar naar de
Unit Haaglanden verhuizen. Binnen deze functie moet
je steeds balanceren tussen het commerciële en het
financieel/administratieve vlak. Daarom is dit vak
ook zo afwisselend. Laatst wipte er, juist op het
moment dat ik dacht het thuisfront te gaan verblijden,
een vertegenwoordiger langs, of ik nog even meeging
om een glas bier te drinken. Met een grijns zei hij
me: "Leuk vak heb ik hè, bonenteller?"
Ernst Jan van der Wal, regionaal unit controller
Mijn naam is Rutger Reintjes, 39 jaar, 13,5 jaar werkzaam
bij Heineken Nederland B.V. Na 13 jaar in verschillende
functies binnen Horeca te hebben gewerkt, heb ik de
overstap naar Zoeterwoude gewaagd en ben ik sinds
september 1998 als controller van de afdeling
Integrale Planning werkzaam. Deze nieuwe afdeling,
in Ajaxtermen de nummer 10 van Heineken Nederland,
vertaalt de vraag van onze klanten naar onder meer
benodigde productiecapaciteit en allocatie, verpakkings
materialen- en opslagbehoefte. Mijn voornaamste
taak is het financieel maken en kritisch analyseren
van de diverse logistieke plannen over de Supply
Chain heen. Tevens is het verbeteren van de informatie
en de informatiestromen, waardoor we effectiever en
efficiënter kunnen werken, voor mij een belangrijke
uitdaging.
Rutger Reintjes, controller afdeling Integrale Planning
In 1994 ben ik als financieel trainee begonnen bij
Heineken. In dat eerste jaar werd ik onder meer
uitgezonden naar de brouwerijen van Calanda
Haldengut in Zwitserland. Daarna begon ik in Alkmaar
als regionaal unit controller Horeca. Sinds december
1998 ben ik werkzaam als controller van de brouwerij
Zoeterwoude. Na het 'handelsbedrijf Horeca' weer
een hele andere kant van Heineken: 'Productie'.
De terminologie is anders en er zijn veel afkortingen
die ik met de grootste fantasie niet kon thuisbrengen.
In het begin trok ik soms 's avonds na mijn werk een
overall en werkschoenen aan en zette ik mijn veilig-
heidsbril op om aan de lijnen te staan. Dan zie je het
hele productieproces van dichtbij. Prachtig om te zien
hoe bijvoorbeeld de bottellijnen werken. Erg indruk
wekkend, en als je dan een investeringsaanvraag
voorgelegd krijgt, zegt het je een stuk meer!
Joost Jordaan, unit controller Productie Zoeterwoude