EKEN AMb I
Heineken
laliteitsbier
prima partner, aangezien deze firma
technologisch gezien een leidende
positie heeft op het gebied van glas
productie. Medio juli 1996 werd op
het 20 hectare metende onbebouwde
terrein in Moerdijk de raamovereen
komst getekend. De daadwerkelijke
bouw startte een jaar later in augustus
1997. Negen maanden daarna was de
fabriek - met een fundering van 2000
betonnen heipalen - klaar voor
gebruik en werd zij gefaseerd in wer
king gesteld. "Gekozen is voor Moer
dijk omdat dat logistiek gezien heel
strategisch tussen Zoeterwoude en
Den Bosch in ligt", vertelt directeur
Van de Bergh. "Voor de aanvoer van
grondstoffen en de afvoer van flessen
kunnen we kiezen uit transportmoge
lijkheden over snelweg, spoor én
water (via het Hollands Diep).
Momenteel gaat alles nog per vracht
wagen, maar er zijn vergevorderde
plannen voor vervoer per schip. Met
één duwboot vervoer je twintig keer
zo veel als met een vrachtwagen."
GEKHIIPTE DRUPPELS
Het witgloeiende glas dat uit de oven
komt, vloeit via 'feeders' naar met
water gekoelde scharen, die het mate
riaal in druppels knippen. TWee impo
sante flessenvormmachines maken
die druppels eerst hol en persen ze
vervolgens in de juiste vorm. Helder
oranje en nog steeds gloeiend heet
worden de aldus gemaakte flesjes via
een lopende band afgevoerd. Ze krij
gen eerst een oppervlaktebehandeling
(hot-end coating). Vervolgens is de
koeloven aan de beurt, die de flesjes
eerst weer opwarmt en vervolgens
langzaam afkoelt. Dit gebeurt om het
glas spanningsvrij te maken. Als de
flessen weer te voorschijn komen,
hebben ze hun karakteristieke groene
kleur.
Daarmee is de productie echter nog
niet ten einde. De flesjes worden via
drie identieke inspectielij nen met
behulp van camera's aan alle kanten
geïnspecteerd. Zijn ze goed van vonn?
Is de kroonmond mooi glad? Zitten er
geen verontreinigingen of blaasjes in
het glas? Is de fles bestand tegen een
flinke tik? Hoe ziet de bodem eruit? Bij
de geringste deformatie gooien de
machines een fles gedecideerd weg en
alleen de beste exemplaren mogen
blijven. Omdat ze voorzien zijn van
het nummer van de matrijs waarin ze
zijn gemaakt, is de herkomst van elke
fles altijd te achterhalen.
Met een snelheid van 550 flesjes per
minuut maakt elke productielijn
dagelijks 720.000 flesjes. Met behulp
van twee inpakinstallaties worden
deze op pallets gestapeld, die in totaal
3410 flesjes bevatten (tien lagen).
Deze worden in grote hoezen van
krimpfolie verpakt, om opslag en
transport mogelijk te maken.
MISSIE
at ui
is he
uik a
'ertel
ststol
rher
iteed:
199f
noes
Pink
bral
'liep'
?ken
star
en dt
-Gla;
Zoe
"Onze prioriteit - sterker nog, onze
missie is het maken van Heineken-
kwaliteit", vertelt Herman van de
Bergh. "Natuurlijk beschikken we om
te beginnen over de beste machines.
Maar naar mijn mening vormen de
mensen in elk bedrijf de belangrijkste
factor. Aangezien 80% van onze
medewerkers van oorsprong niet uit
'het glas' komt maar uit andere
bedrijfstakken, werken we hard aan
het optimaliseren van de capaciteiten,
ervaring en kunde van het hele team.
Iedereen is vooraf uitstekend opgeleid
en getraind, maar het ontwikkelen
van meer gevóel voor het product doe
je alleen in de praktijk. En daarvoor
zet iedereen hier zich volop in."
riant
rzoel
;elijk
r eet
:eren
VOO'
sfles-
Ir
n eer
Hot-end operator Arno Marteijn verwisselt vormen in de glasvormmachine
irecteur Herman J. van de Bergh (49) heeft het
verpakkingsmateriaal 'glas' tijdens zijn carriè
re van alle kanten bekeken. Hij trad in 1979 bij Hei
neken in dienst en werkte de eerste negen jaar bij
Heineken Technical Services, waarvan zeven jaar
als hoofd van de afdeling Verpakkingstechnologie
en -ontwikkeling. Later volgde hij gedurende een
jaar een brouwopleiding in Edinburgh. Gewapend
met brouwkennis vertrok Herman van de Bergh
vervolgens naar Papoea Nieuw-Guinea, waar hij
drie jaar brouwerijmanager was in Port Moresby. In
1991 werd hij lid van de Corporate Production
Staff, vanaf 1993 in de functie van Manager Packa
ging Strategy. Ln die hoedanigheid was hij betrok
ken bij het onderzoek naar de
mogelijkheid van het opzetten
van een nieuwe glasfabriek voor
Heineken. Dat project resulteer
de in Heye-Glas Nederland,
waarvan Van de Bergh op 1 juli
1997 directeur werd.