Gloednieuwe Heye-Gla produceert alléén vooi Cold-end operator André Haverkamp beoordeelt de flessen die uit de koeloven komen Het is fascinerend om rond te lopen in de pro ductieruimte van Heye-Glas Nederland, de uiterst moderne glasfabriek op industrieter rein Moerdijk. Dit bedrijf, een samenwer kingsverband tussen Heineken Internatio naal Beheer B. V. en de Duitse firma Hermann Heye KG, ging 1 oktober 1998 officieel open. Het plan is om hier jaarlijks maar liefst 520 miljoen groene kwaliteitsbierflessen te pro duceren voor de export van Heinekenbier. Directeur Herman van de Bergh is trots op zijn gemotiveerde, 125 mensen tellende team. "Natuurlijk kost het - zoals bij elk startend bedrijf - tijd om het productieproces volledig te Ieren beheersen. Maar afgezien daar van wordt hier keihard en met verant woordelijkheidsgevoel gewerkt, ze ven dagen per week, 24 uur per dag." De fabriek is op dit moment een van de modernste glasfabrieken ter wereld en beschikt over een zeer milieuvrien delijke 'oxyfuel'-oven, die afvalwarm te opnieuw gebruikt en relatief weinig energie verbruikt per ton gesmolten glas. Ook de uitstoot van de oven is zeer gering. De Heye-verpulveringsin- stallatie van scherven is eveneens een hightech-product, dat zorgt voor grondstof van topkwaliteit. De 'high performance' productiemachi nes behoren tot de beste ter wereld. Dankzij de uitzonderlijk nauwkeurige inspectie-machines bereikt Heye-Glas een zeer hoog niveau van productie zekerheid. LOPEMO GLAS In de fabriek is het warm en in de buurt van de oven zelfs bloedheet. Het is er bovendien een lawaai vanjewel- ste, waardoor oordoppen geen over bodige luxe zijn. Dat laatste geldt ook voor een helm en een beschermende jas. Binnenin de oven wacht, bij een temperatuur van maar liefst 1600°C, een rimpelloos meer van 400 ton gesmolten glas op verdere verwer king. Elke dag gebruikt de fabriek daarvan 300 ton, terwijl tegelijkertijd 300 ton nieuw vloeibaar glas wordt aangemaakt. De grondstof bestaat voor 80% uit scherven gerecycled glas. De resterende 20% bestaat uit zand, soda, kalk en dolomiet in een bepaalde verhouding. Dolomiet is een natuurlijk gesteente dat bestaat ui 1 calcium en magnesium. "Glas is he enige materiaal dat bij hergebruik a zijn eigenschappen behoudt", vertel Herman van de Bergh. "Kunststof metaal en andere stoffen die voor her gebruik geschikt zijn, worden steed: minder van kwaliteit." De gigantische oven ging in mei 199f al aan, want hel opwarmen moes geleidelijk gebeuren. Op tweede Pink sterdag, om vier uur 's middags, bral een groots moment aan: het glas 'liep' zoals dat in vaktaal heet. Dat beteken de dat het productieproces kon star ten. En jawel: eind juni arriveerden dt eerste groene flessen van Heye-Gla: op de af vullijn van Heineken in Zoe terwoude. STRATEGISCHE LIGGIBIG De opzet van Heye-Glas Nederlanc was het resultaat van een onderzoel dat Heineken deed naar de mogelijk heid om met een zakenpartner eer, glasfabriek op te richten die alléér voor Heineken zou produceren Reden: de komende jaren zorgen voo: voldoende aanvoer van kwaliteitsfles- sen tegen zo laag mogelijke kosten. Ir Herman Heye KG vond Heineken eer

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1999 | | pagina 8