EKEN AM5 I bi
EINEKEN IS COEP
EM AAL"
taliteitsbier
eel benut. Wij vinden dat een gun-
ontwikkeling, want het betekent
er werk en meer winst." Op teke-
cn geven de brouwers enthou-
aan wat er gaat veranderen en
welke supennoderne machines
brouwerij binnenkort beschikt.
is de bedoeling dat we circa
000 hectoliter bier per jaar gaan
uwen. Ook andere bieren, maar",
voegen ze daar met een glimlach
toe, "natuurlijk blijven we altijd
\tra trots op ons eigen Brand-bier."
lopen door de lagerkeiders, waar
bier ligt te rijpen voor het wordt
vuld in flessen of fusten. Veilig
en doe je bij Brand over groen
i hilderde banen op de werkvloer.
de mensen van de excursie die
tegenkomen, worden over deze
11e weg door hel brouwerijcom-
rondgeleid.
BRAND-GEVOEL IN DE
In de bottelarij gaan tienduizenden
sen over de transportbanden. Het
iwjaar van deze enorme ruimte is
>3. Per uur kunnen hier maar liefst
)00 flessen gevuld, geëtiketteerd
van kroonkurken worden voor-
vn. Ook het wassen van de flessen
kratten vindt hier plaats. Vanaf een
hooggelegen balkon met een glazen
wand heb je een mooi uitzicht op de
bottelarij. Op een informatiebord
staan enkele belangrijke aandachtsge
bieden waarmee in de nieuwbouw
rekening is gehouden: een lage
geluidsemissie, een laag energie- en
waterverbruik en een hoge mate van
automatisering.
Nico Heiligers werkt al 38 jaar bij
Brand, en de bottelarij was - op de
beginjaren na - al die tijd zijn werk
plek. Dat er sinds de samenwerking
met Heineken ook andere bieren wor
den gebotteld, vindt hij geen pro
bleem. "hi het begin overviel hel me
wel. Maar de lijn moet draaien, of dat
nu met Brand is of met een ander bier.
De grote capaciteit die we hier heb
ben, moet worden benut. Daarnaast
gaan we er als werknemers op voor
uit. Natuurlijk, dat Brand-gevoel hou
je als je hier al zo lang werkt. Maar ik
vind het al met al een goede ontwik
keling."
BIERMAGAZIJN
In het biermagazijn wandel je tussen
huizenhoge muren van kratten
Brand. Met heftrucks, waaronder
twee spiksplinternieuwe parade-
paardjes, worden de pallets vervoerd
en op elkaar gestapeld. De drie hef
truckchauffeurs Hub Kicken, Hub
Kikken en Peter Sanders - alledrie
tevens vrachtwagenchauffeur - heb
ben net een kop koffie gedronken en
staan op het punt verder te gaan met
hun werk. Ze zijn alledrie al lange tijd
bij Brand in dienst, Hub Kicken zelfs
twintig jaar. "Het gaf wel even een
schok toen er boven ons loonstrookje
van januari ineens Heineken stond in
plaats van Brand", geven ze toe. "Het
duurde voor ons gevoel ook een tijd
voor we precies wisten waar we aan
toe waren. Het werk zoals we dat
gewend waren werd anders, want
Heineken heeft weer een andere
werkwijze dan Brand. Door al die ver
nieuwingen zijn we gewoon nog niet
helemaal aan de nieuwe situatie
gewend. Maar een ding is zeker: voor
ons als personeel is het oude voorbij
en zijn we nu begonnen aan een heel
nieuw hoofdstuk. Een hoofdstuk met
Heineken." En over het verloop van
dat hoofdstuk en de nieuwe ontwik
kelingen in de brouwerij zal Brand de
lezers van Vers van 'l Vat in de toe
komst regelmatig op de hoogte hou
den.
Brouwers Roger Habets en Wil Hodia-
mont (met bril) houden via de computer
het brouwproces in de gaten
rvaren de integratie met Heineken
Is een goede zaak. Zowel voor het
■drijf als voor henzelf, want Heine-
,en heeft een prima CAO. "Natuurlijk
icht iedereen even 'oei', toen we tien
ar geleden hoorden wat er ging
■beuren. We moesten ons ook aan-
issen aan de op bepaalde punten
idere regels en eisen van Heineken.
aar in de praktijk is de aansluiting
pel verlopen. Het is simpel: door
ineken gaan we veel,meer bier
ouwen. Het brouwhuis wordt daar-
ior dit jaar grootscheeps verbouwd
i uitgebreid, en die capaciteit wordt