EKEN AM5 I bi EINEKEN IS COEP EM AAL" taliteitsbier eel benut. Wij vinden dat een gun- ontwikkeling, want het betekent er werk en meer winst." Op teke- cn geven de brouwers enthou- aan wat er gaat veranderen en welke supennoderne machines brouwerij binnenkort beschikt. is de bedoeling dat we circa 000 hectoliter bier per jaar gaan uwen. Ook andere bieren, maar", voegen ze daar met een glimlach toe, "natuurlijk blijven we altijd \tra trots op ons eigen Brand-bier." lopen door de lagerkeiders, waar bier ligt te rijpen voor het wordt vuld in flessen of fusten. Veilig en doe je bij Brand over groen i hilderde banen op de werkvloer. de mensen van de excursie die tegenkomen, worden over deze 11e weg door hel brouwerijcom- rondgeleid. BRAND-GEVOEL IN DE In de bottelarij gaan tienduizenden sen over de transportbanden. Het iwjaar van deze enorme ruimte is >3. Per uur kunnen hier maar liefst )00 flessen gevuld, geëtiketteerd van kroonkurken worden voor- vn. Ook het wassen van de flessen kratten vindt hier plaats. Vanaf een hooggelegen balkon met een glazen wand heb je een mooi uitzicht op de bottelarij. Op een informatiebord staan enkele belangrijke aandachtsge bieden waarmee in de nieuwbouw rekening is gehouden: een lage geluidsemissie, een laag energie- en waterverbruik en een hoge mate van automatisering. Nico Heiligers werkt al 38 jaar bij Brand, en de bottelarij was - op de beginjaren na - al die tijd zijn werk plek. Dat er sinds de samenwerking met Heineken ook andere bieren wor den gebotteld, vindt hij geen pro bleem. "hi het begin overviel hel me wel. Maar de lijn moet draaien, of dat nu met Brand is of met een ander bier. De grote capaciteit die we hier heb ben, moet worden benut. Daarnaast gaan we er als werknemers op voor uit. Natuurlijk, dat Brand-gevoel hou je als je hier al zo lang werkt. Maar ik vind het al met al een goede ontwik keling." BIERMAGAZIJN In het biermagazijn wandel je tussen huizenhoge muren van kratten Brand. Met heftrucks, waaronder twee spiksplinternieuwe parade- paardjes, worden de pallets vervoerd en op elkaar gestapeld. De drie hef truckchauffeurs Hub Kicken, Hub Kikken en Peter Sanders - alledrie tevens vrachtwagenchauffeur - heb ben net een kop koffie gedronken en staan op het punt verder te gaan met hun werk. Ze zijn alledrie al lange tijd bij Brand in dienst, Hub Kicken zelfs twintig jaar. "Het gaf wel even een schok toen er boven ons loonstrookje van januari ineens Heineken stond in plaats van Brand", geven ze toe. "Het duurde voor ons gevoel ook een tijd voor we precies wisten waar we aan toe waren. Het werk zoals we dat gewend waren werd anders, want Heineken heeft weer een andere werkwijze dan Brand. Door al die ver nieuwingen zijn we gewoon nog niet helemaal aan de nieuwe situatie gewend. Maar een ding is zeker: voor ons als personeel is het oude voorbij en zijn we nu begonnen aan een heel nieuw hoofdstuk. Een hoofdstuk met Heineken." En over het verloop van dat hoofdstuk en de nieuwe ontwik kelingen in de brouwerij zal Brand de lezers van Vers van 'l Vat in de toe komst regelmatig op de hoogte hou den. Brouwers Roger Habets en Wil Hodia- mont (met bril) houden via de computer het brouwproces in de gaten rvaren de integratie met Heineken Is een goede zaak. Zowel voor het ■drijf als voor henzelf, want Heine- ,en heeft een prima CAO. "Natuurlijk icht iedereen even 'oei', toen we tien ar geleden hoorden wat er ging ■beuren. We moesten ons ook aan- issen aan de op bepaalde punten idere regels en eisen van Heineken. aar in de praktijk is de aansluiting pel verlopen. Het is simpel: door ineken gaan we veel,meer bier ouwen. Het brouwhuis wordt daar- ior dit jaar grootscheeps verbouwd i uitgebreid, en die capaciteit wordt

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1999 | | pagina 17