Brand-medewerkers:
"SAMENWERKING MEI
VOOR ONS All
f!
Degebouwen waarin de brouwerij
gevestigd is, zijn symbolisch voor
Brand zelf: een lusie \an oud en
nieuw. Want Brand mag dan inmid
dels bijna 128 jaar bestaan, qua pro
ductietechnieken gebruikt de brou
werij het nieuwste van het nieuwste.
Het hele proces wordt op de modern
ste manieren bewaakt 'van graan tot
kraan' - zonder dat dat overigens ten
koste gaat van de kenmerkende, eigen
smaak.
OUDSTE BROUWERIJ
Aan het begin van de veertiende eeuw
brouwde men in Wijlre (spreek uit:
Wielree) al bier. De basis waarop
Brand later voortbouwde, is daarmee
de oudste brouwerij van Nederland.
In 1871 kocht ene meneer Frederik
Edmond Brand het bedrijf, van oor
sprong een spoorwegbouwer. Zijn
zonen hadden het brouwen al snel
goed in de vingers en introduceerden
machines met stoomkracht. In 1902
gingen ze ondergistend bier maken -
in die tijd een nieuw, langer houdbaar
biertype. Het brouwen was voor de
broers een echte hoofdzaak geworden
en dat was bijzonder, want meestal
was het in die tijd een nevenactiviteit
op boerderijen. Onder de twee vol
gende generaties werd veel in de
brouwerij geïnvesteerd en breidde het
assortiment steeds verder uit. Naast
Brand Pilsener en Oud Bruin werden
ook speciaal- en seizoensbieren geïn
troduceerd, zoals Brand Imperator
('49), Brand UP ('52), Brand Sylvester
('84), Brand Dubbelboek ('87) en
Brand Meibock ('94),
HET BROUWHUIS
Hoewel het hartje winter is,; en het
Zuid-Limburgse landschap een dikke
sneeuwjas aan heeft, is het aange
naam warm in het brouwhuis. Dit
onderdeel van het bedrijf, dat in 1981
werd gebouwd en momenteel volle
dig wordt vernieuwd, herbergt zeven
grote brouwketels. Daarin kookt het
mengsel van gerstemout, hop en
water. Het water komt nog altijd uit
natuurlijke bronnen op het eigen ter
rein, en men wint het op meer dan
zeventig meter diepte. De gist wordt
la ter toegevoegd.
Wil Hodiamont en Roger Habets,
respectievelijk twintig en zeventien
jaar bij Brand in dienst, bewaken het
productieproces .continu vanachter
hun computer. Zij zijn twee van de vijf
brouwers die het bedrijf telt. Beiden
Bottelarij-medewerker Nico Heiligers werkt al 38 jaar bij Brand
Dat Brand een rijke historie heeft en nog steeds geldt als 'het bier waar Limburg trots
op is', merk je bij een bezoek aan de brouwerij. Met grote warmte praten de mede
werkers over 'ons bier'. Velen van hen werken hier dan ook al lang en voelen zich
nauw verbonden met het merk. Toen de directie in 1989 besloot samen te werken
met Heineken, was dat dus even wennen. Nu de werknemers sinds 1 januari offi
cieel in dienst zijn van Heineken Nederlands Beheer, zien de meeste medewerkers
echter vooral grote voordelen aan dit 'huwelijk'. Zoals een van hen het verwoordt:
"Wij willen bier brouwen. Dankzij Heineken kunnen we onze capaciteit volledig
benutten en zelfs uitbreiden. Méér bier betekent méér omzet - en da's goed voor ons
allemaal."