Brand-medewerkers: "SAMENWERKING MEI VOOR ONS All f! Degebouwen waarin de brouwerij gevestigd is, zijn symbolisch voor Brand zelf: een lusie \an oud en nieuw. Want Brand mag dan inmid dels bijna 128 jaar bestaan, qua pro ductietechnieken gebruikt de brou werij het nieuwste van het nieuwste. Het hele proces wordt op de modern ste manieren bewaakt 'van graan tot kraan' - zonder dat dat overigens ten koste gaat van de kenmerkende, eigen smaak. OUDSTE BROUWERIJ Aan het begin van de veertiende eeuw brouwde men in Wijlre (spreek uit: Wielree) al bier. De basis waarop Brand later voortbouwde, is daarmee de oudste brouwerij van Nederland. In 1871 kocht ene meneer Frederik Edmond Brand het bedrijf, van oor sprong een spoorwegbouwer. Zijn zonen hadden het brouwen al snel goed in de vingers en introduceerden machines met stoomkracht. In 1902 gingen ze ondergistend bier maken - in die tijd een nieuw, langer houdbaar biertype. Het brouwen was voor de broers een echte hoofdzaak geworden en dat was bijzonder, want meestal was het in die tijd een nevenactiviteit op boerderijen. Onder de twee vol gende generaties werd veel in de brouwerij geïnvesteerd en breidde het assortiment steeds verder uit. Naast Brand Pilsener en Oud Bruin werden ook speciaal- en seizoensbieren geïn troduceerd, zoals Brand Imperator ('49), Brand UP ('52), Brand Sylvester ('84), Brand Dubbelboek ('87) en Brand Meibock ('94), HET BROUWHUIS Hoewel het hartje winter is,; en het Zuid-Limburgse landschap een dikke sneeuwjas aan heeft, is het aange naam warm in het brouwhuis. Dit onderdeel van het bedrijf, dat in 1981 werd gebouwd en momenteel volle dig wordt vernieuwd, herbergt zeven grote brouwketels. Daarin kookt het mengsel van gerstemout, hop en water. Het water komt nog altijd uit natuurlijke bronnen op het eigen ter rein, en men wint het op meer dan zeventig meter diepte. De gist wordt la ter toegevoegd. Wil Hodiamont en Roger Habets, respectievelijk twintig en zeventien jaar bij Brand in dienst, bewaken het productieproces .continu vanachter hun computer. Zij zijn twee van de vijf brouwers die het bedrijf telt. Beiden Bottelarij-medewerker Nico Heiligers werkt al 38 jaar bij Brand Dat Brand een rijke historie heeft en nog steeds geldt als 'het bier waar Limburg trots op is', merk je bij een bezoek aan de brouwerij. Met grote warmte praten de mede werkers over 'ons bier'. Velen van hen werken hier dan ook al lang en voelen zich nauw verbonden met het merk. Toen de directie in 1989 besloot samen te werken met Heineken, was dat dus even wennen. Nu de werknemers sinds 1 januari offi cieel in dienst zijn van Heineken Nederlands Beheer, zien de meeste medewerkers echter vooral grote voordelen aan dit 'huwelijk'. Zoals een van hen het verwoordt: "Wij willen bier brouwen. Dankzij Heineken kunnen we onze capaciteit volledig benutten en zelfs uitbreiden. Méér bier betekent méér omzet - en da's goed voor ons allemaal."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1999 | | pagina 16