EKEN AMSIb
Heineken Brouwerijen start
Air Miles Business programma
communicatie
(22)
teitsbierL
k (7);
r
g
m
r m
MS
uality
et een
1
Trouwe klanten belonen zonder dat zij er iets
extra's voor hoeven te doen. Beloning op
basis van 'fun'. Dat is de insteek van Heine
ken Brouwerijen bij de deelname aan het Air
Miles Programma, speciaal gericht op zake
lijke relaties. Heineken is een van de grotere
deelnemers aan het programma en wel door
het verstrekken van Business Air Miles aan
de horecaklanten. Het programma is 1 febru
ari van start gegaan. Hiermee heeft Heineken
Brouwerijen weer op een onderscheidende
manier van zich doen spreken.
Air Miles is een spaarprogramma
dat enkele jaren geleden is opge
zet door een aantal grote bedrijven.
Door producten te kopen bij deze
bedrijven kunnen particulieren Air
Miles sparen waarmee onder andere
goedkope vliegtickets kunnen worden
besteld, bioscoopkaartjes, maar ook
tv's, stereo-installaties en dergelijke.
Meer dan 44% van de huishoudens in
Nederland spaart Air Miles. Reden
genoeg voor de Air Miles-organisatie
om ook voor zakelijke partners uit het
Midden- en Kleinbedrijf een pro
gramma op te zetten.
BONUS MILES
"Horecaklanten van Heineken Brou
werijen kunnen Air Miles sparen door
de afname van alle dranken en hore-
cabenodigdheden in het assortiment",
vertelt Theo Lek, Brandmanager
Horeca Heineken. "In iedere uitgave
van Glashelder (de actiefolder bij Het
Bierblad) worden tussen de vijf en
tien Bonus Milesaanbiedingen
gedaan. Een klant krijgt in een bepaal
de periode bijvoorbeeld bij drie krat
ten Heineken of Amstel Bo(c)kbier
tien Bonus Miles, en vijftien Bonus
Miles bij een doos van zes flessen
jonge jenever. Je begrijpt dat het
sparen voor horecaondernemers
op die manier heel snel gaat."
Naast de Bonus Miles kunnen
afnemers sparen voor Standaard
Air Miles, die worden verstrekt bij
afname van het kernassortiment
waarbij de beloning voor grote en
kleine klanten gelijk is.
AUTOMATISCH SPAREN
Theo Lek: "De ondernemers kunnen
met een kleine inspanning veel rei
zen, uitstapjes en geschenken verdie
nen. Het enige wat ze hoeven te doen
is het kaartnummer van hun bestaan
de Air Miles-kaart door te geven aan
ons. Daarna hebben ze er geen omkij
ken meer naar: het sparen gaat auto
matisch. Ondernemers die nog niet in
het bezit zijn van een Air Miles-kaart,
kunnen er tot 1 mei gratis een aanvra
gen. Over fiscale consequenties hoe
ven zij zich geen zorgen te maken; dat
is allemaal geregeld door de Air Miles
organisatie.
19
ilji\
een cursus gevolgd waarin de kennis
van basisprocessen support/beheer
werd opgefrist. De cursus, die ook
door de staf werd gevolgd, ging vooral
in op het gestructureerd in beeld bren
gen van verschillende beheerproces-
sen en het verband ertussen. Structu
rele problemen kunnen met deze
kennis beter opgelost worden. Voor
het schrijven van het ontwerprapport
hebben de werknemers zich in vier
groepen verdeeld die ieder een deel
proces hebben bestudeerd. Het resul
taat is het ontwerp- en implementa
tieplan.
GROTERE BEREIKBAARHEID
Een opvallende verandering is de cen
tralisatie van de helpdesk. Op dit
moment is de helpdesk nog onderge
bracht bij de verschillende accounts:
als er bij Food behoefte is aan IT-
ondersteuning, wordt de hulp inge
roepen van de helpdesk van het
account Commercie. In de nieuwe
situatie wordt de helpdesk een over
koepelende dienst. Wim van Tonge
ren: "Daar zitten veel voordelen aan
vast. De bereikbaarheid wordt groter
en de kennis wordt niet versnipperd.
Werken volgens accounts blijft overi
gens binnen de DIM wel bestaan. De
taken van de verschillende accounts
zullen zich volgens de nieuwe werk
wijze richten op het implementeren
van nieuwe infonnatiesystemen en
het beheren en onderhouden van
bestaande informatiesystemen. Het
beheer van algemene zaken zoals
Microsoft Office wordt een centrale
functie." In de toekomst kan men via
de Helpdesk zowel ondersteuning
krijgen voor de informatiesystemen
als voor de algemene ontwikkeling.
De stuurgroep met Mare Koster
(Directeur Financiën Heineken
Nederland) als voorzitter heeft het
implementatieplan zonder grote wij
zigingen overgenomen. "Zodra de
GOR zijn goedkeuring heeft verleend,
kunnen we aan de slag", vertelt Wim
van Tongeren. "We zullen eerst de
operationele processen op orde gaan
brengen en dan fatsoenlijke afspraken
maken. In het begin zullen onze klan
ten misschien nog niet zoveel van de
veranderingen merken, maar we wil
len hen er steeds meer bij betrekken.
Ik hoop wel dat ze begrijpen dat niet
alles van de ene op de andere dag per
fect in orde zal zijn. We zijn in ieder
geval op de goede weg."
In volgende edities van Vers van 't Vat
meer aandacht voor de veranderingen
bij DIM.
ilNVNV