ontrafeld
Biersteken De
et m) 'e
carna^alsbge
Ieder jaar zo rond carnaval komen de verhalen
weer los. Brouwers zouden speciaal 'carnavals
bier' brouwen: 'dunner' bier met een lager alco
holpercentage zodat de feestende meute meer
glazen tot zich kan nemen. Het bier zou boven
dien niet lang genoeg gerijpt zijn omdat de
brouwers anders niet aan de verhoogde vraag
zouden kunnen voldoen. Een fabel waarmee
voor eens en voor altijd afgerekend moet wor
den: Een mysterie ontrafeld? Nee, er is helemaal
geen mysterie.
Er bestaat een direct verband tussen
de hoeveelheid bier en de hoe
veelheid grondstoffen die per hectoli
ter in het bier verwerkt wordt. De
hoeveelheid extract die uit de ver
werkte grondstoffen wordt verkregen,
is per biersoort, dus ook voor pils, bij
de wet geregeld. Men kan en mag dus
niet 'dunner' gaan brouwen. Na het
gisten wordt altijd het normale alco
holpercentage verkregen.
Ook het korter laten lageren en rijpen
van het bier is voor de brouwer geen
haalbare kaart. Te kort gelagerd bier
zou bij de filtratie namelijk voor enor
me problemen zorgen. Korter lageren
om sneller te kunnen uitleveren, al
zou het brouwtechnisch al mogelijk
zijn, is bovendien nooit nodig. Door
een nauwkeurige productieplanning
die rekening houdt met pieken als car
naval, kan de brouwerij op ieder
moment aan de gewenste vraag vol
doen.
CEEN CONCESSIES
Zowel brouwer als consument eist een
constant hoge kwaliteit op het gebied
van smaak, aroma en stabiliteit. Dat is
sowieso het belangrijkste argument
om geen concessies te doen aan de
productiewijze van welk bier dan ook.
MAASTRICHT - Prins Matthie d'n
Ierste van Maastricht heeft 20 januari
bij Stadsbrouwerij De Ridder traditio
neel het Ridder Pils gestoken, dat
bestemd is voor het carnaval. Dat deed
hij in aanwezigheid van zijn 'Tempe-
leers'.