ontrafeld Biersteken De et m) 'e carna^alsbge Ieder jaar zo rond carnaval komen de verhalen weer los. Brouwers zouden speciaal 'carnavals bier' brouwen: 'dunner' bier met een lager alco holpercentage zodat de feestende meute meer glazen tot zich kan nemen. Het bier zou boven dien niet lang genoeg gerijpt zijn omdat de brouwers anders niet aan de verhoogde vraag zouden kunnen voldoen. Een fabel waarmee voor eens en voor altijd afgerekend moet wor den: Een mysterie ontrafeld? Nee, er is helemaal geen mysterie. Er bestaat een direct verband tussen de hoeveelheid bier en de hoe veelheid grondstoffen die per hectoli ter in het bier verwerkt wordt. De hoeveelheid extract die uit de ver werkte grondstoffen wordt verkregen, is per biersoort, dus ook voor pils, bij de wet geregeld. Men kan en mag dus niet 'dunner' gaan brouwen. Na het gisten wordt altijd het normale alco holpercentage verkregen. Ook het korter laten lageren en rijpen van het bier is voor de brouwer geen haalbare kaart. Te kort gelagerd bier zou bij de filtratie namelijk voor enor me problemen zorgen. Korter lageren om sneller te kunnen uitleveren, al zou het brouwtechnisch al mogelijk zijn, is bovendien nooit nodig. Door een nauwkeurige productieplanning die rekening houdt met pieken als car naval, kan de brouwerij op ieder moment aan de gewenste vraag vol doen. CEEN CONCESSIES Zowel brouwer als consument eist een constant hoge kwaliteit op het gebied van smaak, aroma en stabiliteit. Dat is sowieso het belangrijkste argument om geen concessies te doen aan de productiewijze van welk bier dan ook. MAASTRICHT - Prins Matthie d'n Ierste van Maastricht heeft 20 januari bij Stadsbrouwerij De Ridder traditio neel het Ridder Pils gestoken, dat bestemd is voor het carnaval. Dat deed hij in aanwezigheid van zijn 'Tempe- leers'.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1999 | | pagina 10