TVveeling 21/5 - 21/6
Voor de Tweelingen verloopt 1999 niet altijd even rooskleu
rig. Zo zult u af en toe te laat op uw werk komen en krij
gen late Tweelingen het in maart regelmatig aan de
stok met de Postkamer. Ook uw zomervakantie ver
loopt niet zoals gepland. De door u uitgekozen
vakantiebestemming lijkt één van de allerlaatste
landen ter wereld waar nog geen Heine ken wordt
verkocht. Na juli krijgt u een aanbieding van de
concurrent. Echter, u gaat hier wijselijk niet op in.
'De Belofte' is van maandag tot en met
vrijdag geopend van 10.00 uur tot 01.00
uur. Vrijdag en zaterdag is het drank
spijslokaal open van 10.00 uur tot en met
02.00 uur.
"Hoe we op de naam zijn gekomen?
Tja, bij toeval eigenlijk. Het is natuur
lijk altijd moeilijk om iets leuks te ver
zinnen. Je zoekt toch naar iets origi
neels. Wij zitten hier op de Smeepoor-
tegenwoordiger die het idee op zijn
beurt heeft voorgelegd aan het hoofd
kantoor. Binnen een kwartier was het
rond. Ook daar waren ze erg enthou
siast."
'HOLLANDSE NIEUWE'
Willem vertelt met zichtbaar enthou
siasme over zijn nieuwe eetcafé. Hij is
er trots op. "Prachtig, toch? Het vorige
café, dat ik had overgenomen van
mijn vader, was het kleinste café van
Harderwijk. Ongeveer vijfendertig
vierkante meter. Dat had natuurlijk
ook zijn charmes, maar hier beschik
ken we over negentig vierkante
meter. Dan heb je gewoon meer
mogelijkheden om leuke dingen te
organiseren. Je moet de mensen
natuurlijk wel een beetje bezighou
den. Denk aan een feestavond rond
om de 'Hollandse nieuwe' of de
'Beaujolais primeur'. Of hijvoorbeeld
aan een 'Ierse avond'."
Op zo'n avond wordt er naast Amstel
ook Murphy's Irish Stout getapt in 'De
Belofte'. Verder zijn, ook op de nor
male dagen, De Koninck, Affligem
Dubbel, Amstel Malt en het gehele
Vrumona-pakket op de drankkaart te
vinden. Zoals gezegd kan in 'De Belof
te' ook worden gegeten. Kabeljauw,
biefstuk en varkensmedaillons zijn
enkele gerechten die op de spijskaart
zijn te vinden. Bert Brands, die ver
antwoordelijk is voor de keuken, kan
zich daar naar hartelust uitleven. "Ik
heb mijn koksdiploma en heb in ver
schillende restaurants gewerkt, maar
deze opzet is natuurlijk ideaal. Mijn
vader is verantwoordelijk voor het
café en ik voor het restaurant. Daarbij
proberen we natuurlijk een goede
balans te vinden tussen het café- en
het eetgedeelte. Maar dat gaat lukken,
daar heb ik alle vertrouwen in."
Elke maand belichten we een nieuw of vernieuwd horecapunt dat een of meer van
onze biermerken schenkt. Dit keer brachten we een bezoek aan Harderwijk waar
begin november de deuren opengingen van drank spijslokaal 'De Belofte'.
Inderdaad, het horecapunt is vernoemd naar het unieke, eenmalig gebrouwen
speciaalbier Amstel De Belofte.
Celegen aan de rand van de oude
stadskern, pal naast de stadsmu
ren, heeft 'De Belofte' veel weg van
zo'n oude herberg waar twee ver
dwaalde reizigers op een ezel eeuwen
geleden aanklopten met de vraag of er
misschien nog plaats was. In 'De
Belofte' is, in tegenstelling tot bijna
twee millennia geleden, plaats
genoeg. Het biedt op een drukke
avond plaats aan zo'n 150 bezoekers
en heeft net als het gelijknamige
Amstel bier een speciaal karakter. Het
interieur heeft naast de kenmerken
van een traditioneel bruin-café ook
'lerse-pub-achtige' trekjes.
DE NAAM
Helemaal achterin de hoek van het
café zit Willem Brands, eigenaar van
'De Belofte', aan een van de bruine
tafeltjes een biertje te drinken. Een
Amstel biertje om precies te zijn, want
in 'De Belofte' wordt, hoe kan het ook
anders, Amstel bier geschonken. "En
niet alleen vanwege de naam van ons
café", vertelt Willem. Ik ben sowieso
een echte 'Amstel-man'. Ook in ons
vorige café in Harderwijk, 'De Barre-
wienter', hadden we Amstel op de
lap."
tenbrink, dus dan kom je al snel op
namen zoals 'De Smeepoort'. Maar
dat is natuurlijk vrij afgezaagd. We
kwamen er in eerste instantie dan ook
niet uit. Totdat ik op een onbedacht
moment in onze kelder liep. Ik zag een
aantal geschenkblikken staan van
'Amstel De Belofte'. 'De Belofte', dat
klinkt goed, dacht ik toen. Zeker met
het oog op de eeuwwisseling. Ik heb
toen onmiddellijk Bert, mijn zoon en
tevens onze chef-kok, geroepen om te
vragen wat hij ervan vond. Ook hij zei
onmiddellijk "perfect, dat moet onze
naam worden". Vervolgens hebben
we contact opgenomen met onze ver-