AKEN
li
MM
e-*—1
Nico Nusmeier op het dak
van het brouwerij-kantoor
te zetten. Dat plan hebben we toen
ook helemaal volbracht, het werkte
uitermate prettig. Helaas heb ik daar
maar een klein jaar gezeten. Toen
werd besloten om mij aan te stellen als
bedrijfsleider in Zoeterwoude. Niet dat
ik dat geen leuke functie vond, inte
gendeel. Maar ik had het ontzettend
naar mijn zin en had best nog wat lan
ger aan willen blijven als directeur
Corporate Purchasing. Wat dat betreft
was die aanstelling in Zoeterwoude
wel welkom, maar kwam net even
iets te vroeg."
"Ik ben nu 37, dat is best jong: vroeger
was een bedrijfsleider binnen Produc
tie toch zo'n tien jaar ouder. Wat de
manier van werken betreft, denk ik
niet dat mijn leeftijd daar invloed op
heeft. Er zijn misschien wel verschil
len aan te geven tussen de traditionele
bedrijfsleider en mijzelf, maar dat
heeft meer te maken met achter
grond. Ik denk dat ik door de combi
natie van mijn opleiding, werkerva
ring en buitenland-ervaring verder
kijk dan het brouwen alleen. Wat
kunnen we van andere industrieën
leren. Ik ben, denk ik, meer business-
georiënteerd."
"Anderhalfjaar zit ik hier nu. Wat ik
als mijn grootste uitdaging zie? De
organisatieontwikkeling. De brouwe
rij heeft in de loop der jaren al veel
ontwikkelingen doorgemaakt, maar
r moet ook nog veel gebeuren. Kijk
bijvoorbeeld naar de afdeling Verpak
oen, die tweederde uitmaakt van de
voltallige bezetting van de brouwerij.
Pas in september is begonnen met de
mplementatie van de fijnstructuur en
is gestart met het ontwikkeltraject.
Dat betekent dus dat voor tweederde
deel van de werknemers nog moet
worden begonnen met de daadwer
kelijke invoering van het Mensen
Maken Heineken-proces. Dus wat
betreft het maken van functieprofie
len, teamtaken, multiskilling, loop
baanplanning op CAO-niveau en dat
soort zaken hebben we nog een hoop
te doen."
"Uiteindelijk is het doel van alles om
de brouwerij efficiënter te laten wer
ken binnen de normen die we onszelf
stellen. We willen een goede kwaliteit
bier brouwen tegen zo laag mogelijke
kosten, daar draait het allemaal om.
Wij hebben de kwaliteit onder contro
le, dus daar liggen op dit moment niet
de hoogste prioriteiten van het
management. Ook wat betreft de
kwantiteit hoeven we ons geen zor
gen te maken. De capaciteiten hebben
we in huis. We willen efficiënter gaan
werken met naar verwachting groei
ende hoeveelheden. Voor die hoe
veelheden zijn we klaar, nu moeten
we nog zorgen dat we de kosten
omlaag krijgen."
OVER INZETBAARHEID
MEDEWERKERS:
"Als we spreken over het MMH-pro-
ces, relateert dat zeer direct aan IM.
Binnen MMH hebben we de keuze
gemaakt voor zelfsturende teams met
integratie van taken. Dit leidt tot wijzi
gingen van de functieprofielen. Ik zeg
altijd: in feite is de brouwerij niets
meer dan een bak met taken. Die bak
hebben wij door elkaar geschud waar
door nieuwe hoopjes met taken ofwel
functies zijn ontstaan. Het uitgangs
punt bij Heineken is dat wij met de
huidige bezetting invulling willen
geven aan die nieuwe hoopjes taken.
Om dat te bereiken, moet er wel wat
gebeuren. Via de HSI< test zijn alle
werknemers objectief beoordeeld op
inzetbaarheid en opleidbaarheid.
Gelukkig blijkt dat by far de meerder
heid van het personeel binnen de fijn
structuur zonder problemen het ont
wikkeltraject in kan. Een deel van de
medewerkers is onvoldoende opleid-
baar voor de functies van de toekomst.
Het bier wordt nog altijd op dezelfde
manier gebrouwen, maar wel met
andere productiemiddelen. Het gaat
nu niet meer alleen om bier maken,
maar we moeten ook in staat zijn om
onze machines te repareren, onze
kwaliteit te beoordelen en goed te
communiceren met collega's. Ieder
team is in feite 'eigenaar' van een
stukje van de brouwerij. Op die
manier kunnen wij efficiënter gaan
werken en het werk interessanter
maken voor de medewerkers."
"Heineken probeert middels allerlei
maatregelen die mensen die niet
inzetbaar zijn zo goed mogelijk op te
vangen. Met IM wordt binnen het
bedrijf heel zorgzaam omgegaan.
Soms maakt dat het misschien wel
extra pijnlijk. Het blijft natuurlijk pijn
lijk en erg voor die groep mensen. Feit
blijft wel dat Heineken een commer
cieel bedrijf is en dus rendabel moet
blijven. En om die winstgevendheid te
kunnen handhaven, moeten nu een
maal stappen worden ondernomen.
De kunst is die stappen te onderne
men op een verantwoorde manier."