Iü<@#r mmrme® mm kortew
l@ir@rti[ifl@it voor Amerikaanse
klanten
Heineken wil de service aan zijn
klanten in de VS verbeteren.
Onder meer door bier niet meer
op order maar op verkoopvoor
spelling te produceren, wat kor
tere levertijden tot gevolg heeft.
1 sinds jaar en dag vormt de Ver-
^^enigde Staten onze belangrijkste
exportmarkt. Om de service aan onze
klanten in de Verenigde Staten te ver
beteren en de positie van Heineken
op de Amerikaanse markt, zowel in
horeca als in thuisverbruik, verder uit
te breiden, is een speciaal verbete
ringsprogramma gestart.
De naam van dat programma luidt
'NL-USA Supply Chain'. Gert Bolder
man, tot voor kort Hoofd Integrale
Planning Heineken Nederland, is per
I september benoemd tot Program
Manager van de NL-USA Supply
Chain.
"De Amerikaanse biermarkt is veel
complexer geworden", zegt Bolder
man. En hij legt uit: "Tot een paar jaar
geleden werd Heineken bier in de Ver
enigde Staten geïmporteerd door Van
Munching. Wij exporteerden een
klein aantal producten naar een paar
gebieden in de VS en Heineken werd
voornamelijk in de horeca gedronken.
Op de foto gehurkt v.l.n.r. Bas Beurskens, Hans van Zon, René Geelhuyzen.
Staand: Bas Vaandrager (links) en Gert Bolderman
Nadat Heineken Van Munching had
overgenomen en omgevormd tot Hei
neken USA, is de export sterk geste
gen en veel complexer geworden. We
hebben meer producten op de markt
geïntroduceerd en onze merken zijn
op veel meer plaatsen dan voorheen
verkrijgbaar. Daarbij komt dat Heine
ken niet meer alleen in de horeca ver
krijgbaar is, maar ook in de thuisver-
bruikmarkt, de supermarktketens. Er
is veel concurrentie in het importseg
ment en er woedt een felle prijsoorlog
tussen de grote, lokale brouwerijen.
Grote brouwers als Anheuser-Busch
(die Budweiser brouwt), Miller en
Coors bemoeilijken opname van
importbieren als Heineken op de
markt. Om aan al die uitdagingen het
hoofd te kunnen bieden en verdere
groei mogelijk te maken, is besloten de
export naar de VS op een aantal pun
ten te veranderen."
BIIEUWE STRATEGIE
De opvallendste verandering is dat
bier niet langer meer 'op order' wordt
geproduceerd, maar -net zoals voor de
binnenlandse biermarkt gebeurt- op
verkoopvoorspelling. Dit bier zal voor
een deel rechtstreeks naar de klanten
worden gedistribueerd en voor een
deel naar eigen opslag- en distributie
centra in de VS gaan. Dit maakt het
mogelijk dal onze klanten het bier
veel sneller geleverd kunnen krijgen.
Voor de klanten heeft dit tevens als
voordeel dat zij hun voorraden lager
kunnen houden. De leeftijd van het
bier op het schap zal daardoor ook
aanzienlijk dalen.
BETERE AFSTEMMING
Tot nu toe hielden drie werkmaat
schappijen zich bezig met de export
naar de VS: Heineken USA, Heineken
Export en Heineken Nederland, dat
het voor export bestemde bier moest
brouwen. "De afstemming tussen deze
drie was niet altijd optimaal. De invoe
ring van het verbeteringsprogramma
moet leiden tot een betere afstemming
en betere samenwerking."
Invoering van de nieuwe manier van
werken zal stapsgewijs, per gebied
plaatsvinden. Gert Bolderman ver
wacht dat het twee jaar zal duren
voordat het project geheel afgerond
kan worden. Waarschijnlijk zal medio
1999 de eerste grote verandering in
werkwijze in de praktijk merkbaar
zijn-
Om het project goed voor te bereiden
is in Nederland een projectteam be
noemd. Hans van Zon houdt zich bezig
met de fysieke stroom van de goede
ren, René Geelhuyzen met het infor
matiseringsgedeelte, Bas Beurskens
met de bedrijfsprocessen en Bas Vaan
drager met planning control en
financiën.
In oktober gaat het projectteam naar
Heineken USA om met de Amerikaan
se collega's, te weten Andy Thomas,
Dan Walsh, Carol Schillat en Tom Bon-
giovanni, de puntjes op de i te zetten.