Elke maand belichten we een nieuw of ver nieuwd horecapunt dat een of meer van onze biermerken schenkt. Deze keer werd 'Het Gevolg van Berkhout' aan de Vijzelstraat 41 in Amsterdam bezocht. Het is de tweede kroeg die eigenaar Menno Berkhout in Amsterdam opende. Naast 'Het Gevolg van Berkhout' is hij eigenaar van 'Café Berkhout', gelegen naast de Heineken Brouwerij aan de Stadhouderskade. Op een regenachtige namiddag, het loopt al tegen zessen, drup pelt 'Het Gevolg van Berkhout' lang zaam vol. Aan de bar zit een aantal vaste gasten en op de pluche fauteuils in een knus zithoekje nestelt zich een groepje bezoekers. Het zijn duidelijk mensen die na hun werk even in 'Het Gevolg van Berkhout' een borreltje komen drinken. "Dat soort mensen", zegt eigenaar Menno Berkhout, ter wijl hij knikt naar de groep bezoekers, "komt hier veel. We trekken een breed publiek aan, maar een groot aantal van de bezoekers bestaat toch uit werkende of pas afgestudeerde mensen." Voordat het pand aan de Vijzelstraat 16 juli zijn deuren opende heeft het anderhalf jaar leeggestaan. Vlak voor dat Berkhout met de verbouwing van Proosten in een knus zithoekje zijn nieuwe tent wilde beginnen, werd het pand ingenomen door kra kers. Om de vertraging compleet te maken, is toen ook nog de hele bovenste etage uitgebrand. De ver bouwing van het café is dus grondig geweest, maar het resultaat mag er wezen. De aannemer die Berkhout inhuurde, is ook betrokken geweest bij de inrichting van zijn andere kroeg. Menno Berkhout: "Ik wilde niet dat mensen het idee krijgen dat ze in een nieuwe kroeg binnenstappen, en wat dat betreft zit ik met die aannemer op één lijn." OUDE PRENTEN EN KROON LUCHTERS En wie Het Gevolg van Berkhout bin nenstapt, zou zich ook niet in een pas geopend café wanen. Deze horeca gelegenheid heeft de uitstraling van een gezellige tent waar in de loop der jaren al vele feestjes, 'rendez-vous', etentjes en 'barpraat' lijken te hebben plaatsgevonden. Dat is ook niet voor niets. De mooie houten vloer van het café komt bijvoorbeeld uit een loods in Antwerpen en is honderd jaar oud. Daarnaast waan je je door de 'galerie' van oude prenten en foto's aan de muur in vroeger tijden. Ook de inrich ting is geheel in die stijl: tafels en stoel tjes zien eruit of ze er al een tijdje staan en de kroonluchters, het gelige be hang en de glas-in-loodraampjes in de De naam van het nieuwe café-restau rant is volgens Menno Berkhout op verschillende manieren uit te leggen. "Je zou het op kunnen vatten als het vervolg op het café aan de Stadhou derskade, maar je kunt ook zeggen dat de mensen die 'Café Berkhout' bezoe ken, ook hier hun biertje komen drin ken", aldus de eigenaar. "Je kunt er alle kanten mee op. Het idee is afkom stig van een goede vriend van mij, die meteen al zei dat ik een nieuwe kroeg 'Het Gevolg van Berkhout' moest noemen. Het verschil met 'Café Berk hout' is dat het hier net ietsje chiquer is. 'Café Berkhout' is echt een kroeg waar alles kan. De kaart is ook iets anders: hier zul je bijvoorbeeld geen hamburger op het menu vinden. Een ander verschil is dat 'Het Gevolg van Berkhout' ook een ruimte heeft voor besloten feestjes. Dat heeft 'Café Berk hout' niet, en ik wilde mijn zaak daar ook niet voor dichtgooien. Die men sen die er daar om vragen, kunnen we nu hier naartoe verwijzen." kastjes achter de bar maken de sfeer com pleet. Naast de benedenver dieping heeft het café nog twee etages die volop benut worden. De middelste verdie ping is ingericht als ruimte om een hapje te eten, maar kan ook gereserveerd worden voor feesten en partij en. De bovenste etage doet dienst als keuken. Het bijzondere van deze verdieping is dat een deel van de keuken is ingericht als knusse eethoek. Gasten kun nen deze plek reserve ren om in privé-sfeer te genieten van een speci aal menu. Op alle ver diepingen wordt na tuurlijk Heineken ge schonken, maar ook Wieckse Witte, Vos en Kylian staan op de kaart. Naast deze 'vaste' bieren is er iedere maand weer een ander tapbier tje te verkrijgen. In oktober is dat natuurlijk Heineken Tarwebok. Ook het assortiment van Vrumona is hier verkrijgbaar. GEEN HAMBURGER

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1998 | | pagina 20