Landelijke
Verkoopdag Horeca
een succes Waarde Unit Food al zijn jaarlijkse Twee
daagse kent, heeft de Unit Horeca 28 augustus uitgeprobeerd of een Landelijke Ver
koopdag de moeite waard is. Driehonderd horecavertegenwoordigers en verkoop
telefonisten en -telefonistes kwamen naar Papendal bij Arnhem om na afloop de
gezamenlijke conclusie te trekken: "Ja, dit is voor herhaling vatbaar."
\t
Tachtig procent van de aanwezigen,
dagelijks werkend vanuit de diver
se regionale units, heeft in de afgelo
pen periode een cursus Drankenken-
nis gevolgd. Tijdens de Landelijke Ver
koopdag werd hun kersverse kennis
getoetst. Voor de lunch werd aan de
hand van een drietal omschrijvingen
van horeca-locaties in groepjes
bepaald wat het te adviseren gedistil
leerd en aperitieven-pakket zou moe
ten zijn: een nieuw te openen Ierse
pub; een eetcafé waar veel studenten
komen en een grandcafé. Lfoe meer
de teams opgaven uit het kernassorti
ment gedistilleerd en aperitieven, dat
Heineken Brouwerijen in de horeca
verkoopt als aanvulling op de leveran
tie van bier, hoe beter de score. Het
kernassortiment stond centraal tijdens
genoemde cursus en was tevens rode
draad van de Landelijke Verkoopdag.
BETERE SERVICE
De focus van Heineken Nederland zal
de komende tijd liggen op "pils, pils en
dan weer pils, zonder het overige uit
het oog te verliezen." Dat was de
boodschap van de nieuwe algemeen
directeur Erik Korthals Altes, die in
Papendal voor het eerst sprak voor
een dergelijke grote afvaardiging van
de Unit Horeca. "Het verschil met de
concurrent is de service die Heineken
Brouwerijen biedt. Dat is belangrijk.
Korting kan een afnemer uiteindelijk
overal krijgen. Maargoede ondersteu
ning is een ander verhaal," aldus de
nieuwe directeur.
Landelijk Unitmanager Horeca, Philip
de Ridder, liet zien dat onze horeca-
organisatie steeds beter scoort bij de
klant. Hij toonde de resultaten van
marktonderzoek dat Heineken Brou
werijen driemaandelijks Iaat verrich
ten onder horeca-afnemers. Daaruit
blijkt dat onze service steeds positiever
wordt gewaardeerd. Vier jaar geleden
scoorde de ondersteuning van Heine
ken Brouwerijen gemiddeld slechter
dan die van andere brouwers. In 1996
was een gelijke stand ons deel. "In de
tweede helft van '97 en de eerste helft
van '98 is de score op servicegebied
gemiddeld beter dan die van onze
concurrenten. Zo wordt de klachten-
ever
deze
van-
1. Tot
■gen-
een
van
;eten
tn de
dan
ede-
ii ng,
bok-
een
was,
nstel
lek-
;ken
;een
van
es in
kzei
men
nam
echt
lek-
lok!'
b ik
juist
irwe
niet
iken
len
afhandeling beter
beoordeeld en ook
onze vertegen
woordigers," aldus
Philip de Ridder,
die de zaal com
plimenteerde
met dit resultaat.
EICEIU WIJNIMPORT
Andras Csengö (Assortimentsma-
nagement Horeca) kwam met nieuws
over de wijnen in ons assortiment.
"Heineken Brouwerijen heeft beslo
ten om de onderkant markt-wijnen
(inkoopsprijs tot tien gulden) voor
taan zélf te gaan importeren. Hieron
der vallen bijvoorbeeld de gewone
Bordeaux-, Cötes du Rhone-, Moezel-,
Lambrusco- en Rioja-wijnen. Goede
producten voor een gunstige prijs.
Wijnen die de moeite waard zijn om
aan te bieden aan onze afnemers." De
assortimentsmanager kondigde hier
bij aan dat deze wijnen via eigen gede
poneerde merken (labels) op de
Nederlandse markt worden gebracht.
"Die start met de eigen wijnimport zal
in fasen verlopen. Zoiets kost nu een
maal tijd. We beginnen eind dit jaar en
bouwen het verder uit in 1999." Dit
betekent overigens niet dat Heineken
de aloude banden met Bols/Wijnim
porteur Reuchlin doorsnijdt. Duurde
re wijnen en champagnes uit hun col
lectie zullen ook door Heineken Brou
werijen worden verkocht. Daarnaast
zal voortaan echter ook zaken worden
gedaan met andere importeurs van
duurdere wijnen.
Een en ander is het gevolg van nieuwe
meerjarenafspraken die de Unit Hore
ca heeft gemaakt met partners in de
wereld van wijn en gedistilleerd. Zo
hoort bijvoorbeeld Jack Daniels Whis
key opnieuw tot het kernassortiment.
Enige jaren geleden verdween dit
merk uit ons horeca-assortiment (en
uit de PUMs), omdat een andere
importeur dan Bols deze Amerikaanse
whiskey ging importeren. Ter opvol
ging van de oude meerjarencontrac-
ten, heeft Heineken Brouwerijen nu
ook met andere gedistilleerd-impor
teurs afspraken gemaakt.
;ele-
van
het
orm
:rop
ken
ook
kan
'jes-
Tar-
ij te
>pe-
dan
de
Tijdens het middaggedeelte vermaakten
presentatoren Gaston en Maarten Span-
jer de zaal met spelonderdelen, die in het
teken stonden van gedistilleerd-merken.
Daaronder vielen 'Action painting' (zie
foto hierboven met links Paul van
Daalen, RUM Alkmaaren druiven
stampen (zie foto rechtsboven) met Cor
Smit (vertegenwoordiger Heineken
Brouwerijen Gelderland). Drie fabri
kanten daarvan hadden speciaal voor
deze middag reizen als prijs beschikbaar
gesteld. Anne Vooistra (Verkooptelefo
nist Heineken Brouwerijen Friesland)
won een reis naar Mexico
iia!EQ.uE