EEN WARM niAJ
MET AMSTEL E
HEIIUEKEIU BOKB
We staan aan het begin van een nieuw bokbierseizoen. Op 5 oktober slaan de
Nederlandse brouwers traditioneel de eerste vaten van hun bokbier aan. Hoe staat
het met de beleving van Heineken Tarwebok en Amstel Herfstbock in de eigen
gelederen? Heineken werknemers Ruud Vink en Martin Klerks hebben door hun
werkzaamheden direct te maken met bokbier. Daarnaast reageerden twee perso
neelsleden op een oproep in het BrowseHUIS om hun bokbier-ervaringen met hun
collega's te delen.
Ruud Vink, horecavertegenwoor-
diger Den Bosch:
'Bokbier hoort in het rijtje van Beau-
jolais Primeuren nieuwe haring'
"Het bokbierseizoen is nog een van de
weinige tradities die Nederland kent
op horeca-gebied. Het past in het rijtje
van de Beaujolais Primeur en de nieu
we haring. Die tradities moeten
gekoesterd worden en in stand wor
den gehouden. Daarom wachten wij
ook echt met uitlevering tot 5 oktober,
als het bokbierseizoen officieel van
start gaat. Beaujolais Primeur geef je
toch ook niet uit in augustus als dat
zou kunnen? Dan is de hele sfeer
rondom het product weg. Om de tra
ditie te handhaven hebben we zelfs
een groot evenement afgeslagen rond
het bokbier, omdat dat de
zondag voor 5 oktober
zou plaatsvinden."
De voorbereidingen voor
het bokbierseizoen
beginnen in Den Bosch al
in mei. "Ver voor de
zomervakantie zijn wij al
bezig met inschatten
hoeveel we denken te
verkopen," vertelt Ruud.
"Dan komt het service
team bijeen en bespre
ken we het hele traject.
In augustus en septem
ber gaan we de bokbier
bestellingen inplannen.
Ik heb geen harde cijfers, maar ik schat
in dat ongeveer 50% van de klanten
bokbier bestelt, al is het maar één krat
je dat wordt afgenomen uit een soort
traditie." Ruud Vink noemt zichzelf
geen echte bokbierdrinker; hij is meer
een 'pils-man'. "Bokbier is een zwaar
bier om door te drinken, maar af en
toe neem ik wel een glas. Dat komt
natuurlijk ook omdat mijn klanten
ook bokbierafnenters zijn. Zien drin
ken, doet drinken."
Martin Klerks, technologisch
medewerker van de Centrale
Kwaliteitsdienst Bier (proever):
Bokbier 'als de wind opsteekt'
"Bokbier is een wat zwaarder biet-
voor mensen die behoefte hebben aan
een stevig drankje. Het is geen bier dat
altijd gedronken kan worden, zoals
pilsener, je moet er echt een moment
voor uitkiezen. Bokbier is een typisch
bier dat past bij de oktobermaand, als
het wat koeler wordt en 'als de wind
opsteekt'." Zelf drinkt Martin Klerks
liever Amstel HerfstBock, omdat het
minder zoet is dan de Heineken-
va riant. "Toch drinken de meeste
Nederlanders Heineken Tarwebok,
juist omdat ze de voorkeur geven aan
een zoeter bier," vertelt Martin. De
verschillen in smaak zijn nuancever
schillen. "Je zou kunnen zeggen dat
Amstel Herfstbock iets 'gebrander' is
dan Heineken Tarwebok, met iets
meer een caramelsmaak."
BOKBIER ABIEKPOTES
Dat de kwaliteit van de smaak van
(bok)bier persoonlijk is, en 'het
geheim' van een goede smaak bijna
niet te achterhalen valt, bewijzen de
volgende anekdotes van een aantal
Heineken werknemers.
"In de jaren '70 woonde ik in een
soon stacaravan met allerlei aange
bouwde woonelementen. Jaarlijks
nam ik het toegestane kwantum Hei
neken bokbier af en borg dat ergens in
de woongelegenheid op, waar de
krappe ruimte dat toestond. Toen ik
jaren later met de brouwerij meever
huisde naar Zoeterwoude moest deze
woonruimte worden afgebroken van
wege gemeentelijke voorschriften. Tot
mijn verbazing -en groot genoegen-
vond ik toen onder de vloer in een
donker hoekje een kratje bokbier van
vijf jaar oud, dat ik helemaal vergeten
moest zijn. Er mankeerde niets aan de
kwaliteit, het smaakte zelfs beter dan
het bokbier van het lopende jaar!
Henny van de Biezenbos, mede
werker Technology Planning,
Zoeterwoude.
"Een goede collega die een echte bok
bier liefhebber is en notabene een
kwaliteitscontroleur Verpakken was,
zei de voorkeur te geven aan Amstel
Herfstbock omdat hij deze 'veel lek
kerder vindt smaken dan Heineken
Tarwebok'. Op een vrijdag, tijdens een
late dienst na het schoonmaken van
het lab, hadden we wat bokbiertjes in
de koelkast liggen, zonder etiket. Ik zei
tegen mijn collega 'Kom, we nemen
nog een lekkere Amstelbock.' Hij nam
een flinke slok en zei: 'Dit is pas echt
lekker bokbier. Deze smaakt veel lek
kerder dan die Heineken Tarwebok!'
Toen hij de hele fles ophad, heb ik
hem maar verteld dat wal hij zojuist
op had gedronken, Heineken Tarwe
bok was. Hij was met deze 'test' niet
erg blij. In de bokbier-periode denken
we hier vaak aan terug."
Henk van Os, medewerker Kwa
liteitscontrole Verpakken, Den
Bosch.
BOK BI ER-ACTIE
Heineken biedt de consument de gele
genheid om in het bezit te komen van
een herfst-cd geheel in de stijl van het
seizoen; de cd heeft namelijk de vorm
en kleur van een herfstblad. Hierop
staat naast muziek uit de Heineken
Tarwebok televisiecommercial ook
andere muziek. De consument kan
deze cd bestellen door twee streepjes
codes van een sixpack Heineken Tar
webok op te sturen en 2,50 bij te
betalen. De cd is niet voor alle cd-spe-
lers geschikt. Gebruikers wordt dan
ook geadviseerd goed de tekst op de
cd-hoes te lezen vóór gebruik.