EEN WARM niAJ MET AMSTEL E HEIIUEKEIU BOKB We staan aan het begin van een nieuw bokbierseizoen. Op 5 oktober slaan de Nederlandse brouwers traditioneel de eerste vaten van hun bokbier aan. Hoe staat het met de beleving van Heineken Tarwebok en Amstel Herfstbock in de eigen gelederen? Heineken werknemers Ruud Vink en Martin Klerks hebben door hun werkzaamheden direct te maken met bokbier. Daarnaast reageerden twee perso neelsleden op een oproep in het BrowseHUIS om hun bokbier-ervaringen met hun collega's te delen. Ruud Vink, horecavertegenwoor- diger Den Bosch: 'Bokbier hoort in het rijtje van Beau- jolais Primeuren nieuwe haring' "Het bokbierseizoen is nog een van de weinige tradities die Nederland kent op horeca-gebied. Het past in het rijtje van de Beaujolais Primeur en de nieu we haring. Die tradities moeten gekoesterd worden en in stand wor den gehouden. Daarom wachten wij ook echt met uitlevering tot 5 oktober, als het bokbierseizoen officieel van start gaat. Beaujolais Primeur geef je toch ook niet uit in augustus als dat zou kunnen? Dan is de hele sfeer rondom het product weg. Om de tra ditie te handhaven hebben we zelfs een groot evenement afgeslagen rond het bokbier, omdat dat de zondag voor 5 oktober zou plaatsvinden." De voorbereidingen voor het bokbierseizoen beginnen in Den Bosch al in mei. "Ver voor de zomervakantie zijn wij al bezig met inschatten hoeveel we denken te verkopen," vertelt Ruud. "Dan komt het service team bijeen en bespre ken we het hele traject. In augustus en septem ber gaan we de bokbier bestellingen inplannen. Ik heb geen harde cijfers, maar ik schat in dat ongeveer 50% van de klanten bokbier bestelt, al is het maar één krat je dat wordt afgenomen uit een soort traditie." Ruud Vink noemt zichzelf geen echte bokbierdrinker; hij is meer een 'pils-man'. "Bokbier is een zwaar bier om door te drinken, maar af en toe neem ik wel een glas. Dat komt natuurlijk ook omdat mijn klanten ook bokbierafnenters zijn. Zien drin ken, doet drinken." Martin Klerks, technologisch medewerker van de Centrale Kwaliteitsdienst Bier (proever): Bokbier 'als de wind opsteekt' "Bokbier is een wat zwaarder biet- voor mensen die behoefte hebben aan een stevig drankje. Het is geen bier dat altijd gedronken kan worden, zoals pilsener, je moet er echt een moment voor uitkiezen. Bokbier is een typisch bier dat past bij de oktobermaand, als het wat koeler wordt en 'als de wind opsteekt'." Zelf drinkt Martin Klerks liever Amstel HerfstBock, omdat het minder zoet is dan de Heineken- va riant. "Toch drinken de meeste Nederlanders Heineken Tarwebok, juist omdat ze de voorkeur geven aan een zoeter bier," vertelt Martin. De verschillen in smaak zijn nuancever schillen. "Je zou kunnen zeggen dat Amstel Herfstbock iets 'gebrander' is dan Heineken Tarwebok, met iets meer een caramelsmaak." BOKBIER ABIEKPOTES Dat de kwaliteit van de smaak van (bok)bier persoonlijk is, en 'het geheim' van een goede smaak bijna niet te achterhalen valt, bewijzen de volgende anekdotes van een aantal Heineken werknemers. "In de jaren '70 woonde ik in een soon stacaravan met allerlei aange bouwde woonelementen. Jaarlijks nam ik het toegestane kwantum Hei neken bokbier af en borg dat ergens in de woongelegenheid op, waar de krappe ruimte dat toestond. Toen ik jaren later met de brouwerij meever huisde naar Zoeterwoude moest deze woonruimte worden afgebroken van wege gemeentelijke voorschriften. Tot mijn verbazing -en groot genoegen- vond ik toen onder de vloer in een donker hoekje een kratje bokbier van vijf jaar oud, dat ik helemaal vergeten moest zijn. Er mankeerde niets aan de kwaliteit, het smaakte zelfs beter dan het bokbier van het lopende jaar! Henny van de Biezenbos, mede werker Technology Planning, Zoeterwoude. "Een goede collega die een echte bok bier liefhebber is en notabene een kwaliteitscontroleur Verpakken was, zei de voorkeur te geven aan Amstel Herfstbock omdat hij deze 'veel lek kerder vindt smaken dan Heineken Tarwebok'. Op een vrijdag, tijdens een late dienst na het schoonmaken van het lab, hadden we wat bokbiertjes in de koelkast liggen, zonder etiket. Ik zei tegen mijn collega 'Kom, we nemen nog een lekkere Amstelbock.' Hij nam een flinke slok en zei: 'Dit is pas echt lekker bokbier. Deze smaakt veel lek kerder dan die Heineken Tarwebok!' Toen hij de hele fles ophad, heb ik hem maar verteld dat wal hij zojuist op had gedronken, Heineken Tarwe bok was. Hij was met deze 'test' niet erg blij. In de bokbier-periode denken we hier vaak aan terug." Henk van Os, medewerker Kwa liteitscontrole Verpakken, Den Bosch. BOK BI ER-ACTIE Heineken biedt de consument de gele genheid om in het bezit te komen van een herfst-cd geheel in de stijl van het seizoen; de cd heeft namelijk de vorm en kleur van een herfstblad. Hierop staat naast muziek uit de Heineken Tarwebok televisiecommercial ook andere muziek. De consument kan deze cd bestellen door twee streepjes codes van een sixpack Heineken Tar webok op te sturen en 2,50 bij te betalen. De cd is niet voor alle cd-spe- lers geschikt. Gebruikers wordt dan ook geadviseerd goed de tekst op de cd-hoes te lezen vóór gebruik.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1998 | | pagina 8