Informatie, aiMsten ei
MARC KOSTER NA TIEN JAAR TERUG IN ZOETERWOUDE
Gedurende tien jaar heeft hij diverse functies vervuld in Amsterdam, op het hoofdkantoor en in Frankrijk.
Maar sinds kort is hij weer terug in Zoeterwoude en wel bij dezelfde dienst, waar hij in 1980 zijn eerste Hei
neken baan kreeg. Niet nieuw bij Heineken dus, wel in een nieuwe functie. Een kennismaking met Mare
Koster, de nieuwe directeur Financiën van Heineken Nederland.
Mare Koster
Mare Koster werd 45 jaar geleden
in Amsterdam geboren. Groeide
er op, ging er naar school en later naar
de universiteit. "Ik blonk op school
zeker niet uit in rekenen. Ik was juist
goed in talen", vertelt Mare Koster, die
zich nu voornamelijk met cijfers en
feiten bezighoudt. Hij deed HBS-B
aan het Amsterdamse Montessori
Lyceum. "De democratisering was er
in 1968 al ver gevorderd. Dat was voor
die tijd heel revolutionair. Het is een
goede basis voor je, het helpt aan je
vorming voor later." Later studeerde
hij Economie aan de Universiteit van
Amsterdam. "Een brede opleiding
met veel aspecten, die een goede
voorbereiding vormt voor manage
mentfuncties. Ik ging al snel de
bedrijfsachtige richting op, met mar
keting en interne organisatie als
hoofdvakken. De studie in Amster
dam was vrij 'macro'-gericht."
Na zijn studie trad Marc in dienst bij
een bedrijf in chemicaliën. "Ik dacht
dat ik handel leuk zou vinden, maar
het was een zeer operationeel gericht
bedrijf. Het ging alleen om koop en
verkoop. Ik heb er veel geleerd, maar
vond het niet interessant genoeg om
er lang te blijven. Na anderhalf jaar
had ik het wel bekeken. Ik wilde liever
bij een bedrijf werken dat zelf iets
maakt. Waar je van begin tot eind met
het product bezig bent."
VEEL VERANDERD
Zo kwam Heineken in zicht. Mare
reageerde op een advertentie, waarin
Heineken Nederland een traineefunc
tie bij EFI aanbood. Kort daarna werd
hij Controller bij de Heineken Auto-
matiseringsgroep. Terugkijkend op die
periode: "De controlfunctie is zeer ver
anderd. En ten goede. In die tijd ble
ven de financiële gegevens hoog in de
organisatie hangen, terwijl de control-
structuur nu veel dieper de organisatie
ingegaan is. Omdat ik tien jaar uit Zoe
terwoude weg ben geweest, heb ik het
veranderingsproces niet zelf meege
maakt. Maar het is echt opvallend
hoeveel er veranderd is. Je hebt nu in
alle geledingen controllers die elk op
hun beurt op lokaal niveau een rol
spelen. Dat is goed. Een controller
behoort een partner te zijn. Het gaat
om vraag en aanbod van gegevens.
Een lijnmanager moet met de control
ler bepalen welke gegevens er moeten
komen. Want waar het om gaat, is
'fact based decision making'. Je moet
feiten willen hebben om een beslis
sing te kunnen nemen en een organi
satie goed te kunnen besturen. Niet
dat het vroeger waardeloos was, maar
het is nu sterk geïntensiveerd."
INTERESSANTE BANEN
In 1983 werd Koster Chef Bedrijfsbu
reau Zoeterwoude, in 1986 ging hij
naar Planning Control Productie
Bier. Op beide functies kijkt hij met
een goed gevoel terug. "Chef Bedrijfs
bureau was voor een beginnend eco
noom een baan waar je veel kon
leren. Het was een forse overstap, met
grotere verantwoordelijkheid. Want
het is wel wat anders of je een ver
keerd contract opstelt om een compu
ter te huren of dat je een verkeerde
rendementsberekening maakt van
een machine die er moet komen om
iets te realiseren. Zo dicht bij productie
werken vond ik prachtig. Maar ook de
volgende functie bij Planning Con
trol Productie Bier vond ik buitenge
woon interessant. Heel moeilijk ook.
Drie jaar later volgde de overstap naar
Economische Zaken bij Corporate in
Amsterdam. Daar was hij, zoals hij het
zelf omschrijft, een soort manusje van
alles. Zich vooral bezighoudend met
acquisities. "Er zijn altijd wel potentië
le overnamekandidaten. Het was voor
het eerst dat ik met commerciële acti
viteiten te maken kreeg. Met winst
en verliesrekeningen." In die tijd vond
een herbezinning plaats op hoe de
onderneming het beste kon worden
bestuurd. Er bleek behoefte aan een
sterkere controlfunctie, zodat er een
aparte controlafdeling voor corporale
werd opgezet, met Mare Koster als
Control Director Heineken aan het
hoofd.
NAAR HET BUITENLAND
Na drie jaar lonkte een baan in Frank
rijk. "Ik heb altijd wel naar het buiten
land gewild, maar in de beginjaren
was ik daar nog niet aan toe. Ik moest
nog te veel leren. Nu kwam het op het
goede moment. Behalve dat het leuk
is, is het ook belangrijk - vind ik - dat
er een uitwisseling is naar mensen
met corporate-ervaring en werkmaat
schappij-ervaring. Zowel voor de
mens als voor het bedrijf. Bij corpora
te zit je ver af van wat er in een werk
maatschappij gebeurt, het bier maken
en verkopen. Voor een financieel
directeur is het goed corporate-erva
ring en contacten te hebben. Zo'n uit
wisseling is dan extra spannend en
leuk als het in een ander land
gebeurt." Terwijl de toen acht- en
tienjarige zoons Michiel en Philip met
hun moeder in Nederland bleven,
nam vader Koster doordeweeks zijn
intrek in een Parijs' appartement. In
de weekeinden vloog hij heen en
weer. "Het was voor het gezin best
belastend om er in de week alleen
voor te staan. Maar omdat afgespro
ken was dat het om een tentlijn van