OP HET WERK
Neem je verantwoordelijkheid;
bij de sessies om ze te laten nadenken
over alcohol en werk", zegt Rik Bijl,
die, afgewisseld door collega's namens
ALCON een deel van de presentatie
op zich neemt. "De ervaring in de
brouwerij is dat mensen hierdoor
meer informatie oppikken. Boven
dien zwengelt deze interactieve aan
pak de discussie aan. Op die manier
proberen wij ook het begrip verant
woordelijkheid handen en voeten te
geven en de kennis over alcoholge
bruik van mensen te verdiepen. Hei-
neken is als bierbrouwer kwetsbaar en
moet extern verantwoordelijkheid
uitstralen. Dit betekent dat intern ver
antwoordelijkheid moet worden
genomen", aldus Bijl. Die verant
woordelijkheid kan alleen worden
genomen als medewerkers over vol
doende kennis en informatie beschik
ken. De kennis van de werknemer en
de manier waarop hij zijn verant
woordelijkheden neemt, dragen bij
aan het imago van Heineken. Loes
ledema: "In dienst zijn van een onder
neming als Heineken, brengt dus in
feite ook het ambassadeurschap van
het bedrijf met zich mee."
TOP/DOWBI BEBIADERIIMG
De sessies duren ongeveer 2,5 uur en
worden in principe gepresenteerd in
de vorm van een 'top/down' benade
ring, dat wil zeggen dat ernaar
gestreefd wordt dat leidinggevenden
de presentatie voor hun afdeling voor
hun rekening nemen. Want waar
vroeger de verantwoording van het
alcoholbeleid van Heineken bij de
Arbo-dienst lag, is dit tegenwoordig
veel meer een management-aangele-
genheid geworden. Het is dan ook de
taak van de leidinggevenden om via
de bijeenkomsten dit beleid goed over
te brengen op zijn medewerkers.
Naast de voorlichtingsbijeenkomsten
bestaat het 'Fris op het Werk' project
uit een folder waarin het alcoholbe
leid van Heineken kort wordt gepre
senteerd en uit gimmicks waarmee
medewerkers op bepaalde tijdstippen
verrast worden'. "Want", zegt Loes
ledema, "Alcohol en werk is een
onderwerp dat regelmatig onder de
aandacht moet worden gebracht."
Met vragen over het 'Fris op het
Werk'- project, kunt u terecht bij Loes
ledema, toestel 7469 in Zoeterwoude.
WIE VALLEN ONDER HEINE-
KEN NEDERLANDS BEHEER?
De 'Fris op het Werk'- voorlichtings
bijeenkomsten vinden plaats binnen
alle organisatieonderdelen van Heine
ken Nederlands Beheer. Naast de
geplande sessies in 's-Hertogenbosch
(brouwerij en kantoor) en Zoeter
woude (kantoor en inhaalsessies in de
brouwerij), volgen dus bijeenkomsten
voor medewerkers bij
- Export S/WTC
- De Ridder Maastricht
- Corporate kantoor A/Wet en A/Scha
- Vrumona Bunnik
Daarnaast vinden er sessies plaats bij
Brand in Wijlre en heeft de beveili
gingsdienst Proseco in Katwijk inte
resse getoond.
Om verantwoord met het
gebruik van alcohol om te gaan,
gelden binnen Heineken Neder
lands Beheer BV de volgende
regels:
- Tijdens het werk wordt geen alcohol
gedronken (ook niet tijdens verga
deringen en cursussen).
- Voor medewerkers die daar behoefte
aan hebben, worden er tijdens de
lunch in de kantine maximaal 2 gla
zen bier verstrekt, (geen zware bie
ren).
- Er mag uitsluitend bier uit de officiële
verstrekkingspunten (automaten en
restaurant) worden gedronken.
- De automaten 'verstrekken' bier niet
eerder dan 15.30 uur (in kantoor) en
rondom de ploegenwisseling.
- Na werktijd en tijdens de brouwerij
en themabiertjes is het gebruik van
alcohol de eigen verantwoordelijk
heid.