PROEVEpl Mfc II
TEST 14.698STE BIERTJE
teren. De nieuwe proefmethode ging
van start in januari 1995. Sindsdien
wordt er gewerkt met selectiecriteria
voor de proevers, die daarnaast een
speciale training krijgen van een half
jaar. Over de details van zijn proefme-
thodiek doet Ronald nogal geheim
zinnig. "We zijn daar voorzichtig mee,
omdat de concurrent ons in de gaten
houdt en we onze voorsprong op dit
gebied niet te snel willen prijsgeven."
Verder benadrukt hij dat het succes
vooral het resultaat is van het enthou
siasme van de proevers. "En de gedre
ven inzet van mijn medewerkers: Hil
da Smit, Pieter de Groot, Fer van der
Vreede, Cok Dijkgraaf en Eric Inne-
mee."
EEIU GOEDE BIERPROEVER
Ton van Munsteren, in het dagelijks
leven coördinator van het Quality
Control-lab, is al zo'n tien jaar proe
ver. Hij doet het werk nog steeds met
veel plezier. "Want iedere man denkt
natuurlijk graag dat hij een goede
bierproever is. Maar vrouwen zijn
minstens net zulke goede bierproevers
als mannen. Misschien nog wel beter
zelfs, omdat ze vaak meer in geuren
en smaak geïnteresseerd zijn dan
mannen. Maar ik besef dat ik me nu
op een hellend vlak bevind."
Als dank voor hun inzet de afgelopen
jaren, kregen alle aanwezigen een cer
tificaat, een glas met speciale gravure
en een exclusief eenmalig brouwsel
Night Delight. Speciaal gebrouwen
door hun collega's van de proefbrou-
werij. Ronald over de smaak van dit
bier: "Een plezierig, wat zwaar bier
met een speciaal hopkarakter. En een
bijzonder milde bitterheid, met een
wat zoete nadronk."
V.l.n.r. Fer van der Vreede
(CSE), Cees de Gelder (EFI,
HTS), Pieter de Groot (CSE)
en Hilda Smit (CSE),
die een van de certificaten
overhandigt
Omdat over smaak niet valt te twisten, werd ooit met enige scepsis naar de 'proe
vers' van Heineken gekeken. Maar sinds de professionalisering van de proefmetho-
des is dat verleden tijd. Wegens hun onmisbare bijdrage aan Heineken's sensorische
kwaliteitscontrole werden de zestig proevers van Heineken maandag 29 juni voor
hun prestaties in het zonnetje gezet. Bij sensorische kwaliteitscontrole gaat het om
het beoordelen van de kwaliteit van bier op grond van waarneembare geur- en
smaakeigenschappen.
Wetenschapper Eric Brouwer
komt bijna dagelijks in de
proefruimte van Corporate Sensory
Evaluation. Bij elke proefsessie passe
ren zo'n tien a vijftien glazen de revue,
met daarin verschillende biermon
sters. "Eerst ruik ik aan het bier, dan
neem ik er één, maximaal twee slok-
luation (CSE) ontving oktober vorig
jaar samen met het Corporate Quality
Control-lab de gerenommeerde Ster
lab-accreditatie. Een primeur, want
voorzover bekend is het CSE het eer
ste sensorisch lab ter wereld dat ooit
een dergelijke accreditatie kreeg. Die
memorabele gebeurtenis is toen
bescheiden gevierd, maar dat werd op
29 juni in De Hooiberg ruimschoots
goedgemaakt. De middag kreeg de
titel Q&Q Celebration mee: Quality
voor het behalen van de Sterlab
accreditatie, Quantity vanwege het
aantal biertjes dat CSE testte sinds de
start van de nieuwe proefmethode in
januari 1995. Sprekers Leen Verhagen
(Proces Product Analysis, HTS)
Hans Poppe (Corporate Marketing) en
Tom .de Man (Production, Policy en
Control) benadrukten vervolgens het
belang van de sensorische analyse, elk
vanuit een andere invalshoek.
Ronald Nixdorf, supervisor van CSE,
bedacht een originele methode om de
lengte van zijn openingstoespraak te
beperken. Terwijl hij zijn verhaal
hield, passeerden de resultaten van de
proefsessies van de afgelopen jaren de
revue op een groot beeldscherm. Uit
eindelijk bleef de teller staan op het
getal 14.698, de score van de vrijdag
daarvoor.
Ronald kwam in 1993 bij Heineken en
kreeg de opdracht de toenmalige
proefmethodiek aanzienlijk te verbe
V.l.n.r.: Proevers Ton van Munsteren, Fons Warmerdam,
Eric Brouwer, Marcel van Veen en Henk Overzier proos
ten op hun proevercertificaat
ken van. Ik doe dit nu zo'n vier jaar, en
het is leuk om te merken dat je er
steeds beter in wordt. In het begin kon
ik helemaal geen afwijkingen onder
scheiden, na een tijdje ging dat steeds
beter."
QUALITY EN QUANTITY
De ploeg van Corporate Sensory Eva-