GEÏNTEGREERDE CERTIFICERIIMC VOOR HEINEKEN BROUWERIJE Voor het eerst hebben de Heine- ken brouwerijen Zoeterwoude en Den Bosch een geïntegreerde audit laten uitvoeren voor de cer tificaten ISO 9002, 14001 (alleen Den Bosch) en HACCP. Oftewel op het gebied van de kwaliteit van hel werk, de zorg voor het milieu en een veilig product. Dat gebeurde in de week van 20 tot en met 24 april door vier auditors van het bedrijf Lloyd's. Een ge sprek hierover met Ger Egberts van de Centrale Kwaliteitsdienst Heineken Nederland, die begint met een verduidelijkend voor beeld. I ijvoorbeeld in de dagelijkse prak- tijk bij Verpakken zie je duidelijk hoe nauw kwaliteit, productveiligheid en milieu met elkaar verbonden zijn. Na het wassen van de flessen en voor dat ze worden afgevuld met bier, wor den ze eerst geïnspecteerd. De inspec tiemachine controleert de gaafheid van de flessen en controleert op even tuele andere afwijkingen in de flessen. Als er iets niet goed is aan een fles, dan wordt deze uitgestoten en opgevan gen in een glasbak. Als een beschadig de fles op die manier uit het productie proces wordt gehaald, gebeurt dat vanwege de productveiligheid; anders zou een consument zich kunnen bezeren. Als we een retourfles met een stukje oud etiket eruit halen, doen we dat voor de kwaliteit; de consu ment verwacht een goed en verzorgd product. Als we de fles in een glasbak opvangen en afvoeren naar een glas fabriek voor hergebruik, doen we dat voor het milieu." DRIE JAAR GELDIG "Het is al weer drie jaar geleden dat de Heineken brouwerijen het ISO 9002- certifkaat voor de kwaliteit van het werk kregen", vertelt Ger Egberts hierover. "Zo'n certificaat is drie jaar geldig. Het was dus tijd voor een nieu we aanvraag. Bovendien voeren we ons werk steeds beter uit en dat willen we uiteraard graag laten bekronen. Omdat we de laatste jaren het milieu zorgsysteem verder heb ben uitgewerkt én HACCP hebben opgebouwd, leek het ons goed alledrie de systemen in één keer te laten certificeren. De HACCP-certificering, Hazard Analysis Critical Control Points, staat daarbij overigens voor 'een veilig product'. Voor de operator, de man of vrouw in pro ductie, zijn milieu, kwaliteit en product veiligheid zo nauw met elkaar verbonden dat het geen zin heeft om een onderscheid te maken. Ook het management heeft baat bij de integratie. Op alle drie de gebieden ontstaat nu eenzelfde werk wijze, die gemakkelijk is na te gaan. Dat maakt het geheel veel overzichte- lijker." UNIEK "Zo'n gecombineerde certificering is nog vrij uniek. Er zijn maar weinig bedrijven die al zo ver zijn als wij. En in ons geval gaat het bovendien om twee brouwerijen, met zo'n 2000 medewerkers. Oftewel een grote club mensen. Bovendien zijn we, wat Den Bosch betreft, de eerste Heineken brouwerij met een milieucertificaat. Zoeterwoude volgt binnenkort. Deze brouwerij heeft vanwege drukte beslo ten over een halfjaar de audit voor het milieuzorgsysteem te houden", ver klaart Ger Egberts. "Met HACCP lopen we voorop in de brouwerijwereld. Dat laatste is niet zo vreemd, omdat de Nederlandse wet geving op dat gebied vooruitloopt op de rest van de wereld. Elk voedings middelenbedrijf is verplicht om aan HACCP te doen. Een certificaat voor HACCP is niet verplicht. Wij hebben er bewust wel voor gekozen ons te laten certificeren. Tenslotte toon je De audit ging van start onder de noemer 'Kwaliteit die gezien mag worden ermee aan dat je het maken van een veilig product serieus hebt genomen." ENTHOUSIASME Volgens hel rapport van het onder- zoeksbedrijf Lloyd's zijn de verleende certificaten bereikt 'door het enthou siasme en de inzet van de Heineken- medewerkers'. "Zowel in kwantiteit als in kwaliteit blijkt dat veel aandacht is gegeven aan een gedegen invulling van de systemen. De gerapporteerde bevindingen zijn dan ook eerder een aanzet tot verbetering van onvolko menheden", aldus het rapport. Ger Egberts bevestigt dat verhaal. "Iedereen heeft fantastisch meegehol pen", vertelt hij. "En doordat wij nu voor één audilperiode hebben geko zen, kostte het in verhouding ook minder tijd voor de medewerkers. Kortom, we kunnen terugkijken op een geslaagde onderzoeksperiode." I I

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1998 | | pagina 7