GEÏNTEGREERDE
CERTIFICERIIMC VOOR
HEINEKEN BROUWERIJE
Voor het eerst hebben de Heine-
ken brouwerijen Zoeterwoude
en Den Bosch een geïntegreerde
audit laten uitvoeren voor de cer
tificaten ISO 9002, 14001 (alleen
Den Bosch) en HACCP. Oftewel
op het gebied van de kwaliteit
van hel werk, de zorg voor het
milieu en een veilig product. Dat
gebeurde in de week van 20 tot
en met 24 april door vier auditors
van het bedrijf Lloyd's. Een ge
sprek hierover met Ger Egberts
van de Centrale Kwaliteitsdienst
Heineken Nederland, die begint
met een verduidelijkend voor
beeld.
I ijvoorbeeld in de dagelijkse prak-
tijk bij Verpakken zie je duidelijk
hoe nauw kwaliteit, productveiligheid
en milieu met elkaar verbonden zijn.
Na het wassen van de flessen en voor
dat ze worden afgevuld met bier, wor
den ze eerst geïnspecteerd. De inspec
tiemachine controleert de gaafheid
van de flessen en controleert op even
tuele andere afwijkingen in de flessen.
Als er iets niet goed is aan een fles, dan
wordt deze uitgestoten en opgevan
gen in een glasbak. Als een beschadig
de fles op die manier uit het productie
proces wordt gehaald, gebeurt dat
vanwege de productveiligheid; anders
zou een consument zich kunnen
bezeren. Als we een retourfles met
een stukje oud etiket eruit halen, doen
we dat voor de kwaliteit; de consu
ment verwacht een goed en verzorgd
product. Als we de fles in een glasbak
opvangen en afvoeren naar een glas
fabriek voor hergebruik, doen we dat
voor het milieu."
DRIE JAAR GELDIG
"Het is al weer drie jaar geleden dat de
Heineken brouwerijen het ISO 9002-
certifkaat voor de kwaliteit van het
werk kregen", vertelt Ger Egberts
hierover. "Zo'n certificaat is drie jaar
geldig. Het was dus tijd voor een nieu
we aanvraag. Bovendien
voeren we ons werk steeds
beter uit en dat willen we
uiteraard graag laten
bekronen. Omdat we de
laatste jaren het milieu
zorgsysteem verder heb
ben uitgewerkt én HACCP
hebben opgebouwd, leek
het ons goed alledrie de
systemen in één keer te
laten certificeren. De
HACCP-certificering,
Hazard Analysis Critical
Control Points, staat
daarbij overigens voor
'een veilig product'.
Voor de operator, de
man of vrouw in pro
ductie, zijn milieu,
kwaliteit en product
veiligheid zo nauw
met elkaar verbonden
dat het geen zin heeft
om een onderscheid
te maken. Ook het
management heeft
baat bij de integratie. Op alle drie de
gebieden ontstaat nu eenzelfde werk
wijze, die gemakkelijk is na te gaan.
Dat maakt het geheel veel overzichte-
lijker."
UNIEK
"Zo'n gecombineerde certificering is
nog vrij uniek. Er zijn maar weinig
bedrijven die al zo ver zijn als wij. En
in ons geval gaat het bovendien om
twee brouwerijen, met zo'n 2000
medewerkers. Oftewel een grote club
mensen. Bovendien zijn we, wat Den
Bosch betreft, de eerste Heineken
brouwerij met een milieucertificaat.
Zoeterwoude volgt binnenkort. Deze
brouwerij heeft vanwege drukte beslo
ten over een halfjaar de audit voor het
milieuzorgsysteem te houden", ver
klaart Ger Egberts.
"Met HACCP lopen we voorop in de
brouwerijwereld. Dat laatste is niet zo
vreemd, omdat de Nederlandse wet
geving op dat gebied vooruitloopt op
de rest van de wereld. Elk voedings
middelenbedrijf is verplicht om aan
HACCP te doen. Een certificaat voor
HACCP is niet verplicht. Wij hebben
er bewust wel voor gekozen ons te
laten certificeren. Tenslotte toon je
De audit ging van start onder de
noemer 'Kwaliteit die gezien mag
worden
ermee aan dat je het maken van een
veilig product serieus hebt genomen."
ENTHOUSIASME
Volgens hel rapport van het onder-
zoeksbedrijf Lloyd's zijn de verleende
certificaten bereikt 'door het enthou
siasme en de inzet van de Heineken-
medewerkers'. "Zowel in kwantiteit
als in kwaliteit blijkt dat veel aandacht
is gegeven aan een gedegen invulling
van de systemen. De gerapporteerde
bevindingen zijn dan ook eerder een
aanzet tot verbetering van onvolko
menheden", aldus het rapport.
Ger Egberts bevestigt dat verhaal.
"Iedereen heeft fantastisch meegehol
pen", vertelt hij. "En doordat wij nu
voor één audilperiode hebben geko
zen, kostte het in verhouding ook
minder tijd voor de medewerkers.
Kortom, we kunnen terugkijken op
een geslaagde onderzoeksperiode."
I I