li
"""Tl
absoluut. Ik verwacht ook dat we de
productie binnen afzienbare tijd kun
nen verhogen."
"OUWE GARAGE"
Het gebouw waar de nieuwe produc
tielijn staat opgesteld, is uit 1958 en
kent een rijke historie. De medewer
kers die al wat langer bij de Bossche
brouwerij werken kennen het nog als
de "ouwe garage", het gedeeltelijk
door klimop overwoekerde gebouw
dat ook nog dienst deed als opslag
ruimte voor wisseldelen. De smeer-
kuil zit er nog in, zij het dat een nieu
we laag beton de put aan het oog ont
trekt.
De afgelopen maanden onderging de
voormalige opslagruimte echter een
rigoureuze metamorfose, waardoor
het er nu weer als nieuw uitziet. Na de
positieve resultaten van de testmarkt,
werd rond de kerstdagen het sein voor
de productie op groen gezet. De groep
die de productielijn moest opzetten,
had onder leiding van projectmanager
Ad van de Bovenkamp, welgeteld
achttien weken.
Begin maart kon men beginnen met
het vastleggen van
de lay-out, eind
maart ging de
montage van start
en half april rol
den de eerste blik
ken van de lijn.
Overbodig te zeg
gen dat de project
groep de afgelo
pen maanden
nogal wat uren
maakte. Maar het
team behoeft vol
gens Theo de Vries
geen schouder
klopje. "Niemand
vond het verve
lend. Soms moes
ten ze ons zelfs
naar huis sturen."
HANDWERK
De inspanningen
waren niet voor
niets, de deadline
Het nieuwe 5 liter blik
17
is gehaald. Er is overigens bewust
gekozen voor een kleinschalige pro
ductielijn. Mede omdat soortgelijke
productielijnen met relatief veel
super gemotiveerd team te krijgen."
TALK OF DUKETOWN
De productie verschilt vooral van het
reguliere proces omdat er steriel wordt
afgevuld. Normaal gaat het bier eerst
in de fles en wordt het daarna pas
gepasteuriseerd. Bij Colonne 18 is het
bier al gepasteuriseerd als het bij de
vuiler komt. Er wordt erg veel aan
dacht besteed aan de hygiëne. Zo mag
in de ruimte niet gerookt of gegeten
worden. Volgens De Vries zijn de
medewerkers zich daar erg bewust
handwerk bij brouwerijen in Duits
land goed blijken te lopen. Project-
engineer Joop van Cuyk: "Meestal
ontwerpen we de productielijnen zo
dat er zo min mogelijk mensen aan
werken. Bij Colonne 18 is er juist spra
ke van veel handmatig werk." Daar
naast biedt het enkele mensen, die op
korte termijn binnen het IM-traject
wat moeilijker te plaatsen zijn, een
mooie werkplek. Theo de Vries is nog
bezig met het samenstellen van een
vaste ploeg voor de nieuwe colonne:
"Ik verwacht een klein, hecht en
van. "Ze houden elkaar goed in de
gaten. Als je hier met een bekertje kof
fie naar binnen loopt, tikken ze je
meteen op je schouder."
Volgens de drie leden van de project
groep is het 5 liter blik van Amstel de
'talk of the town' bij de Bossche brou
werij. Joop van Cuyk: "Ze willen alle
maal zo'n 'bus'. Iedereen vraagt vanaf
wanneer het blik in het PUM verkrijg
baar is." Dat laatste is nog niet bekend.