li """Tl absoluut. Ik verwacht ook dat we de productie binnen afzienbare tijd kun nen verhogen." "OUWE GARAGE" Het gebouw waar de nieuwe produc tielijn staat opgesteld, is uit 1958 en kent een rijke historie. De medewer kers die al wat langer bij de Bossche brouwerij werken kennen het nog als de "ouwe garage", het gedeeltelijk door klimop overwoekerde gebouw dat ook nog dienst deed als opslag ruimte voor wisseldelen. De smeer- kuil zit er nog in, zij het dat een nieu we laag beton de put aan het oog ont trekt. De afgelopen maanden onderging de voormalige opslagruimte echter een rigoureuze metamorfose, waardoor het er nu weer als nieuw uitziet. Na de positieve resultaten van de testmarkt, werd rond de kerstdagen het sein voor de productie op groen gezet. De groep die de productielijn moest opzetten, had onder leiding van projectmanager Ad van de Bovenkamp, welgeteld achttien weken. Begin maart kon men beginnen met het vastleggen van de lay-out, eind maart ging de montage van start en half april rol den de eerste blik ken van de lijn. Overbodig te zeg gen dat de project groep de afgelo pen maanden nogal wat uren maakte. Maar het team behoeft vol gens Theo de Vries geen schouder klopje. "Niemand vond het verve lend. Soms moes ten ze ons zelfs naar huis sturen." HANDWERK De inspanningen waren niet voor niets, de deadline Het nieuwe 5 liter blik 17 is gehaald. Er is overigens bewust gekozen voor een kleinschalige pro ductielijn. Mede omdat soortgelijke productielijnen met relatief veel super gemotiveerd team te krijgen." TALK OF DUKETOWN De productie verschilt vooral van het reguliere proces omdat er steriel wordt afgevuld. Normaal gaat het bier eerst in de fles en wordt het daarna pas gepasteuriseerd. Bij Colonne 18 is het bier al gepasteuriseerd als het bij de vuiler komt. Er wordt erg veel aan dacht besteed aan de hygiëne. Zo mag in de ruimte niet gerookt of gegeten worden. Volgens De Vries zijn de medewerkers zich daar erg bewust handwerk bij brouwerijen in Duits land goed blijken te lopen. Project- engineer Joop van Cuyk: "Meestal ontwerpen we de productielijnen zo dat er zo min mogelijk mensen aan werken. Bij Colonne 18 is er juist spra ke van veel handmatig werk." Daar naast biedt het enkele mensen, die op korte termijn binnen het IM-traject wat moeilijker te plaatsen zijn, een mooie werkplek. Theo de Vries is nog bezig met het samenstellen van een vaste ploeg voor de nieuwe colonne: "Ik verwacht een klein, hecht en van. "Ze houden elkaar goed in de gaten. Als je hier met een bekertje kof fie naar binnen loopt, tikken ze je meteen op je schouder." Volgens de drie leden van de project groep is het 5 liter blik van Amstel de 'talk of the town' bij de Bossche brou werij. Joop van Cuyk: "Ze willen alle maal zo'n 'bus'. Iedereen vraagt vanaf wanneer het blik in het PUM verkrijg baar is." Dat laatste is nog niet bekend.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1998 | | pagina 17