OFFIC
IELE
ERKEMI
IIIUG
VOOR
HTS
LABORATORIA
Het Corporate Quality Control Laboratory en Corporate Sensory Evalu
ation van de R&D-sectie Process Product Analysis zijn eind vorig jaar
geaccrediteerd (officieel erkend) door STERLAB, een stichting die de
kwaliteit van laboratoria onderzoekt en beoor
deelt. Op 4 februari ontving de heer A. Ruys,
vice-voorzitter van de Raad van Bestuur, de certificaten van de
QUALIFIED
BYSTERLAB
heer M.H. Knaap, algemeen directeur van de Raad voor
Accreditatie Nederland. Op zijn beurt overhandigde de heer
Ruys de onderscheiding aan de direct betrokkenen van de bei
de laboratoria. Sensory Evaluation is het eerste sensorisch
laboratorium in de bierwereld met een dergelijk kwaliteitscer
tificaat.
STERLAB, een afkorting voor
STichting ERkenning LABorato-
ria, wordt in het algemeen gezien als
de hoogst haalbare kwalificatie voor
laboratoria. Het kwaliteitssysteem is
gebaseerd op Europese normen en
relevante criteria uit ISO 9001/9002,
maar gaat verder dan ISO. Want
STERLAB richt zich niet alleen zoals
ISO op de consistente uitvoering van
methodes en procedures, maar ook op
technische competentie. Vakdeskun
digen onderzoeken en beoordelen
kennis en ervaring van de medewer
kers en de juistheid en nauwkeurig
heid van de analyseresultaten.
WERELDWIJD HETZELFDE
"Het is me een groot genoegen om de
twee laboratoria van de sectie Process
Product Analysis te kwalificeren
door deze accreditatie te overhandi
gen. Het woord accreditatie is afgeleid
van het Latijnse woord 'credere' dat
'vertrouwen' betekent." Met deze
woorden beet de heer M.H. Knaap,
directeur van de Raad voor Accredita
tie Nederland, de spits af bij de officiële
overhandiging van de certificaten die
plaatsvond op 4 februari in Zoeter-
Rondgang
door het
laboratorium
woude. In tweevoud, want de eerste
overhandiging was voor Sensory Eva
luation en de tweede voor het Quality
Control Laboratory. De heer Knaap
vervolgde zijn toespraak met een voor
Heineken zeer herkenbare anekdote:
"Op een van mijn reizen was ik in
Moskou en dronk daar op een goede
dag Heineken bier. En wat mij zo ver
baasde was dat Heineken daar precies
hetzelfde smaakte en rook als in
Nederland."
VEEL EXTRA WERK
"Daar gaat het juist om", voegde de
heer Ruys toe, "en door alle aspecten
van kwaliteit te meten, behoud je een
continue hoge kwaliteit van het bier.
Dit is voor een belangrijk deel te dan
ken aan het werk van onze laboratori
ummedewerkers." Bij het in ont
vangst nemen van de certificaten
erkende de heer Ruys dat hij 'het fan
tastisch vond om de certificaten te
ontvangen maar dat ze in zijn handen
brandden om ze door te geven aan
diegenen die het werkelijk verdiend
hadden'. De heren Knaap en Ruys
benadrukten in hun toespraken dat
het een hele prestatie is om gekwalifi
ceerd te worden met een STERLAB-
accreditatie, want alle medewerk-
(st)ers hebben de afgelopen vier jaar
veel extra werk verzet om deze kwali
teitserkenning te kunnen verkrijgen.
Nadat de heer Ruys de accreditatie
had voorgelezen, overhandigde hij de
certificaten aan Ronald Nixdorf,
supervisor Sensory Evaluation en aan
Monique Brugmans, supervisoi
Quality Control Laboratory. Trots op
de prestaties van hun teams hingen
Monique en Ronald vervolgens iedei
het certificaat aan de muur van Tun
laboratorium. Alle betrokkenen ont
vingen van Wendell Iverson, hoofc
van de afdeling R&D, een symbolise?
presentje: voor het sensorisch labora-