OFFIC IELE ERKEMI IIIUG VOOR HTS LABORATORIA Het Corporate Quality Control Laboratory en Corporate Sensory Evalu ation van de R&D-sectie Process Product Analysis zijn eind vorig jaar geaccrediteerd (officieel erkend) door STERLAB, een stichting die de kwaliteit van laboratoria onderzoekt en beoor deelt. Op 4 februari ontving de heer A. Ruys, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur, de certificaten van de QUALIFIED BYSTERLAB heer M.H. Knaap, algemeen directeur van de Raad voor Accreditatie Nederland. Op zijn beurt overhandigde de heer Ruys de onderscheiding aan de direct betrokkenen van de bei de laboratoria. Sensory Evaluation is het eerste sensorisch laboratorium in de bierwereld met een dergelijk kwaliteitscer tificaat. STERLAB, een afkorting voor STichting ERkenning LABorato- ria, wordt in het algemeen gezien als de hoogst haalbare kwalificatie voor laboratoria. Het kwaliteitssysteem is gebaseerd op Europese normen en relevante criteria uit ISO 9001/9002, maar gaat verder dan ISO. Want STERLAB richt zich niet alleen zoals ISO op de consistente uitvoering van methodes en procedures, maar ook op technische competentie. Vakdeskun digen onderzoeken en beoordelen kennis en ervaring van de medewer kers en de juistheid en nauwkeurig heid van de analyseresultaten. WERELDWIJD HETZELFDE "Het is me een groot genoegen om de twee laboratoria van de sectie Process Product Analysis te kwalificeren door deze accreditatie te overhandi gen. Het woord accreditatie is afgeleid van het Latijnse woord 'credere' dat 'vertrouwen' betekent." Met deze woorden beet de heer M.H. Knaap, directeur van de Raad voor Accredita tie Nederland, de spits af bij de officiële overhandiging van de certificaten die plaatsvond op 4 februari in Zoeter- Rondgang door het laboratorium woude. In tweevoud, want de eerste overhandiging was voor Sensory Eva luation en de tweede voor het Quality Control Laboratory. De heer Knaap vervolgde zijn toespraak met een voor Heineken zeer herkenbare anekdote: "Op een van mijn reizen was ik in Moskou en dronk daar op een goede dag Heineken bier. En wat mij zo ver baasde was dat Heineken daar precies hetzelfde smaakte en rook als in Nederland." VEEL EXTRA WERK "Daar gaat het juist om", voegde de heer Ruys toe, "en door alle aspecten van kwaliteit te meten, behoud je een continue hoge kwaliteit van het bier. Dit is voor een belangrijk deel te dan ken aan het werk van onze laboratori ummedewerkers." Bij het in ont vangst nemen van de certificaten erkende de heer Ruys dat hij 'het fan tastisch vond om de certificaten te ontvangen maar dat ze in zijn handen brandden om ze door te geven aan diegenen die het werkelijk verdiend hadden'. De heren Knaap en Ruys benadrukten in hun toespraken dat het een hele prestatie is om gekwalifi ceerd te worden met een STERLAB- accreditatie, want alle medewerk- (st)ers hebben de afgelopen vier jaar veel extra werk verzet om deze kwali teitserkenning te kunnen verkrijgen. Nadat de heer Ruys de accreditatie had voorgelezen, overhandigde hij de certificaten aan Ronald Nixdorf, supervisor Sensory Evaluation en aan Monique Brugmans, supervisoi Quality Control Laboratory. Trots op de prestaties van hun teams hingen Monique en Ronald vervolgens iedei het certificaat aan de muur van Tun laboratorium. Alle betrokkenen ont vingen van Wendell Iverson, hoofc van de afdeling R&D, een symbolise? presentje: voor het sensorisch labora-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1998 | | pagina 6