"Liefde voor Productie MM 30 Al tijdens zijn stage bij Heineken wist hij dat hij hier graag zou willen werken. "De cultuur, de sociale informele sfeer, dat trok mij wel." Toch werd het eerst een tijdje offshore, bij Pennzoil Nederland Co. "Maar niet voor lang, want ik vond uiteindelijk de verdere doorgroeimogelijkheden daar te beperkt." In juni 1985 kwam Donald Otten alsnog bij Heineken terecht en wel bij Productie Zoeterwoude. Sinds 1996 is hij brouwerijmanager van de Antilliaanse Brouwerij N.V. te Willemstad, Curasao. En daarmee zijn twee van zijn grote wensen vervuld: een baan in productie in het buitenland. Donald Otten (40) ambieerde altijd al een baan in het buitenland. En daar kreeg hij ook snel de kans toe. "Na enkele functies in Productie, ik was ondermeer procestechnoloog, afdelingstechnoloog en wachtchef Brouwen, kwam ik als consultant bij Heineken Technical Services. Dat was een bijzonder enerverende tijd. Ik heb in die periode heel wat afgereisd, met name naar Azië. Ik was betrokken bij de Heineken introductie in Vietnam en Nieuw-Zeeland en was werkzaam als consultant voor Vietnam, Papoea Guinea en Nieuw-Zeeland. Een logisch gevolg daarvan was dat ik uit eindelijk voor korte tijd in Thailand werd gedetacheerd voor de opstart van de brouwerij. In de tweede helft van 1996 kreeg ik het aanbod van Curasao: een combinatie van produc tie (ik heb een liefde voor productie) en buitenland. Bovendien ging het hier om het runnen van een eigen toko. Die uitdaging kon ik niet laten liggen" TOERISTISCH Donald woont samen met zijn vrouw Marja en achtjarige zoon Lars met vele andere buitenlanders in Willem stad zelf. "Nou ja, stad... Willemstad zou in Nederland vergeleken worden met een dorp. Curasao kent in totaal ook maar 150.000 inwoners", vertelt hij over zijn woonplaats. Hij heeft het er erg naar zijn zin. De verhalen die onlangs in de Nederlandse pers ver schenen over bendes die de betere wijken op Curasao zouden terrorise ren doet hij af als 'sterk overdreven' en 'beslist niet goed voor het toeris me'. "Je kunt hier gewoon je auto parkeren of 's avonds veilig over straat gaan. Natuurlijk kun je bepaalde wijken hier beter mijden. Maar datzelfde geldt voor een stad als Amsterdam. Woon je hier, dan weet je op den duur heel goed wat je wel of niet kunt doen." Zijn werkplek, de Antilli aanse Brouwerij, is al van af zee te zien. "Er komen hier ook veel toeristen naar toe. We houden hier twee keer per week een excursie, meestal voor de vele Amerikaanse cruis etoeristen die het eiland aandoen. Ze komen overi gens niet naar de Antilli aanse Brouwerij, maar naar de Amstel Brouwerij. Dat is de naam die in felle rode letters op het silogebouw staat en dat is ook de naam waarmee de brouwerij bij de eilandbewoners bekend is. Vraag je een willekeurige taxichauffeur je naar de Antilliaanse Brouwerij te rijden, dan zal hij je wat wazig aankijken. Vraag je daarentegen naar de Amstel Brouwerij, dan ben je binnen de kort ste tijd op de goede plaats van bestem ming." Hij vervolgt: "Onze brouwerij is niet groot - we brouwen hier zo'n 105.000 hectoliter Amstel - maar brengt wel een stevig merk op de Antilliaanse markt. De Amstel Brouwerij werd hier in 1960 operationeel. Het merk Amstel omvat anno 1998 zo'n 74% van de totale biermarkt. Sinds kort distribueert onze brouwerij hier ook het import Heineken, dat al tientallen jaren op het eiland als importbier ver krijgbaar is." In de brouwerij zelf spreekt Donald Nederlands of Engels. Het Papiamen to (de lokale taal, een mengeling van Engels, Nederlands, Portugees en Spaans) is hij nog steeds niet machtig. "Ik heb het samen met mijn vrouw negen maanden lang proberen te leren. Maar ik moet zeggen dat ik wei nig gevoel voor taal heb. Wat ook nog meespeelde was dat we deze cursus ergens 's avonds volgden waar geen airco was. Probeer maar eens een les te volgen in een te warm leslokaal. De enige motivatie die ik toen nog had verdween met de hitte en de daarop volgende vermoeidheid. Maar ik heb wel iets opgestoken. In de dagelijkse informele omgang met mensen kan ik aardig wat woordjes terugzeggen. Zoals goedendag, bon dia, bijvoor beeld. Maar in het formele verkeer waag ik mij er niet aan. Ik ben veel te bang dat ik iets verkeerd uitspreek en dat kan te gemakkelijk leiden tot ongewilde misverstanden. Bovendien

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1998 | | pagina 4